Γερμανία: “Πράσινο φως” στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα της ενάντια στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 2'
Γερμανία: “Πράσινο φως” στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα της ενάντια στη Ρωσία
Oυκρανοί στρατιώτες σκαρφαλώνουν σε στρατιωτικό όχημα (AP Photo/Vadim Ghirda)

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία λέει πως η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα κατά της Ρωσίας, για να αμυνθεί στις επιθέσεις της.

Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται για αυτόν τον σκοπό… συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρέχουμε εμείς».

Οι αντιδράσεις της Μόσχας στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα. Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις αυτές σημειώθηκαν πριν την ανακοίνωση του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει αθόρυβα στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο – χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν την Πέμπτη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση, μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, αναφέρει το Politico.

«Όλες οι προσπάθειες να επιβληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία είναι μάταιες», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ. Όλοι οι στόχοι της «ειδικής επιχείρησης» σίγουρα θα επιτευχθούν, επέμεινε.

«Η Δύση παρατείνει τη σύγκρουση με την παροχή όπλων και πληροφοριών στην Ουκρανία» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διεμήνυσε σήμερα Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

«Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη άμεσα από στρατιωτικούς χωρών του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.

«Θα απαντήσουμε ασύμμετρα» προειδοποίησε νωρίτερα ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, μιλώντας στο πρακτορείο RIA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα