Γερμανία: Προβάδισμα για το ακροδεξιό AfD στο Βραδεμβούργο δείχνει δημοσκόπηση
Διαβάζεται σε 2'Η ακροδεξιά στην Γερμανία (AfD) διατηρεί το προβάδισμα στο Βραδεμβούργο, ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.
- 13 Σεπτεμβρίου 2024 11:16
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διατηρεί το προβάδισμα στο Βραδεμβούργο, ενόψει των επικείμενων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο. Η πλειοψηφία ωστόσο δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Ντίτμαρ Βόιντκε.
Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση στο πλαίσιο του «PolitBarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η AfD συγκεντρώνει ποσοστό 29% (23,5% στις εκλογές του 2019) και ακολουθείται από το SPD, το οποίο βρίσκεται στο 26,2%, πολύ κοντά στο 26% των προηγούμενων εκλογών. Η μάχη για την τρίτη θέση δίδεται μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), με 15% (15,6% το 2019) και 14% αντίστοιχα. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται οι Πράσινοι με 5% από 10,8% το 2019 και η Αριστερά, με 3% από 10,7%.
Στην δημοσκόπηση, το 72% δηλώνει ότι έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 56% αναφέρει ότι θα ψηφίσει με γνώμονα τις εξελίξεις στο κρατίδιο και το 38% με το βλέμμα στο σύνολο της χώρας. Στο ερώτημα για την απευθείας επιλογή πρωθυπουργού, το 55% τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ντίτμαρ Βόιντκε, το 11% υπέρ του υποψηφίου του CDU Γιαν Ρέντμαν και το 7% υπέρ του επικεφαλής υποψηφίου της AfD, Χανς-Κρίστιαν Μπερντ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της AfD στη νέα κυβέρνηση του κρατιδίου, το 28% θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό και αντίθετη άποψη εκφράζει το 65%. Όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται για την BSW, το 33% εκφράζεται θετικά, ενώ το 42% αρνητικά και αδιάφορο δηλώνει το 20%. Στην ιεράρχηση των προβλημάτων της περιοχής, το 30% αναφέρει την μετανάστευση, το 21% την παιδεία, το 12% τις υποδομές, το 11% την AfD και το 9% το κλίμα.
Σήμερα το κρατίδιο διοικείται από συγκυβέρνηση SPD, CDU και Πρασίνων, με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ντίτμαρ Βόιντκε.