Γερμανία: Σοβαρή λειψυδρία – Τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους

Γερμανία: Σοβαρή λειψυδρία – Τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους
Τρεχούμενο νερό από τη βρύση σε ποτήρι (φωτογραφία αρχείου) iStock

Με επίκινδυνη έλλειψη νερού βρίσκεται αντιμέτωπη η Γερμάνια, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσχεραίνουν τη κατάσταση. Η χώρα επιβάλλει μια σειρά προληπτικών και υποχρεωτικών μέτρων.

Η Γερμανία απειλείται από λειψυνδρία για τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της συνεχόμενης ανομβρίας, με τις αρχές να παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης. Εξετάζεται επιπλέον και η περίπτωση επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.

Σε αρκετά μέρη της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει κατέβει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξητική τάση χρήσης νερού “θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης”, κυρίως στις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

30 περιφέρειες έχουν πάρει μέτρα για αυτό το σκοπό από πέρσι. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιοχές, όταν οι βαθμοί Κελσίου είναι αρκετά υψηλοί, δεν επιτρέπεται το πότισμα, η τοποθέτηση νερού στις πισίνες ή το πλύσιμο των αυτοκινήτων των πολιτών στα όρια της κατοικίας τους.

Όσον αφορά τη Κάτω Σαξονία, ένα κρατίδιο της Γερμανίας, απαγόρευεσε το ποτίσμα σε εκτάσεις γης στην περιοχή Νίνμπουργκ/Βέζερ, μόλις η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 24 βαθμούς, ασχέτως άν το νερό πηγάζει από το δίκτυο ή από ιδιωτική γεώτρηση. Στην ιστορία της περιοχής, τα υπόγεια ύδατα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώνει τους Γερμανούς να προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να κάνουν οικονομία στη χρήση νερού με μια σειρά από μέτρα:

  • ντους έναντι του μπάνιου
  • χρήση πλυντηρίων πιάτων μόνο όταν γεμίζουν
  • πότισμα τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες
  • σε έκτακτες περιπτώσεις, απαγόρευση χρήσης ψευκαστήρων του γκαζόν
  • σύσταση για δημιουργία ιδιωτικής γεώτρησης, κατόπιν σχετικής άδειας

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα