Γερμανικά ΜΜΕ: “Κόμβος” για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους η Κωνσταντινούπολη

Διαβάζεται σε 4'
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους AP Photo, File

Αρχίζει την Τρίτη στο Ντίσελντορφ η δίκη των επτά φερόμενων μελών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Κόμβος” για την δράση του Ισλαμικού Κράτους και του παρακλαδιού του, Khorasan (ISPK), θεωρείται η Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ραδιοτηλεόρασης Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης (BR), ενόψει της έναρξης, αύριο στο Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ, της δίκης επτά μελών της ομάδας ISPK.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επτά άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από το Τατζικιστάν, προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φέρονται να εμπλέκονται και σε δίκτυο χρηματοδότησης τρομοκρατικής δράσης, όπως π.χ. της επίθεσης στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο.

Τότε δύο ένοπλοι είχαν εισβάλει στην εκκλησία την ώρα της κυριακάτικης λειτουργίας και είχαν πυροβολήσει εναντίον των συγκεντρωμένων πιστών, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας περισσότερους, πριν μπλοκάρουν τα όπλα τους και τραπούν σε φυγή. Οι δράστες συνελήφθησαν αργότερα και ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του Khorasan.

Για τους σκοπούς αυτούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δύο γερμανικών δημόσιων ΜΜΕ, είχαν δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο στην Γερμανία, όπου μεταφέρονταν κεφάλαια από την Κωνσταντινούπολη, μέσω παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως η Western Union και η Moneygram. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους θεωρείται ότι εμπορεύονταν κλοπιμαία τα οποία μετέφεραν στην Τουρκία με σκοπό να τα μεταπωλήσουν εκεί. Τα έσοδα από τις εγκληματικές δραστηριότητες εισέρρεαν απευθείας στα ταμεία του ΙΚ και του Khorasan και χρησιμοποιούνταν για την απόκτηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων για “μαχητές” της οργάνωσης και για την παροχή στήριξης στις οικογένειες του ΙΚ στις συριακές φυλακές Αλ-Χολ. Ένας από τους κατηγορούμενους συνεργαζόταν στο πλαίσιο αυτού του δικτύου με τον αδερφό του, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτές οι οικογενειακές διασυνδέσεις υπογραμμίζουν το στενό δίκτυο του ΙΚ και της νέας υπο-οργάνωσής του, του Khorasan, ακόμη και πέρα από τα εθνικά σύνορα. Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται πλέον κόμβος για το ΙΚ και το Khorasan“, αναφέρει το ρεπορτάζ των SWR και BR. Έγγραφα από την σχετική έρευνα που έχουν στη διάθεσή τους τα δύο δίκτυα δείχνουν επίσης ότι ο εμίρης πoυ θεωρείται επικεφαλής του ΙΚ στην Τουρκία βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της ομάδας στην Γερμανία, για τον συντονισμό των δύο τρομοκρατικών πυρήνων.

Οι κατηγορούμενοι που οδηγούνται αύριο ενώπιον του δικαστηρίου στο Ντίσελντορφ φέρονται επίσης να διατηρούσαν σχέσεις και στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Τατζικιστάν. Θεωρείται μάλιστα ότι εισήλθαν στην Γερμανία μέσω Ρωσίας και Ουκρανίας. Δύο μήνες μετά την επίθεση στην εκκλησία, μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν στην Ρωσία σε συναυλιακό χώρο, σκοτώνοντας 143 ανθρώπους.

Ο τούρκος δικηγόρος και ειδικός σε θέματα Ισλαμικού Κράτους, Ονούρ Γκιουλέρ βλέπει την επίθεση στην καθολική εκκλησία ως “σημείο καμπής”. Για πρώτη φορά, όπως λέει στο ARD, αυτή η ομάδα κατάφερε να πραγματοποιήσει μια προγραμματισμένη επίθεση χωρίς να αποτραπεί εγκαίρως. Ο ίδιος εξηγεί ότι σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν οι πιο φανατικοί Τούρκοι μουσουλμάνοι, τα μέλη του ΙΚ δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Ειδικά όσοι προέρχονται από το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν μπορούσαν μέχρι πρόσφατα να μεταναστεύσουν και να εργαστούν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Η δημοσιογράφος Χεντιγιέ Λεβέντ, η οποία ερευνά τις τζιχαντιστικές ομάδες, δηλώνει στο ρεπορτάζ ότι το Khorasan είναι καλά οργανωμένο στην Τουρκία. “Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει ομάδα η οποία συντονίζει την άφιξη αυτών των ανθρώπων, τους παρέχει διαμονή, δουλειά και χρήματα”, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους τελευταίους μήνες η τουρκική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας έρευνες και έχει συλλάβει περισσότερα από 3000 μέλη του ΙΚ. Όπως εξηγεί όμως ο δικηγόρος Ονούρ Γκιουλέρ, οι περισσότεροι αθωώνονται λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και είτε στέλνονται σε κέντρα απέλασης είτε απλώς αφήνονται ελεύθεροι. Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη κλείσει και ένα “οικοτροφείο” που λειτουργούσε η οργάνωση, για την διδασκαλία περίπου 70 αγοριών, τα οποία λέγεται ότι προέρχονται από τις οικογένειες μαχητών του ΙΚ που κρατούνται στο Αλ-Χολ στην βόρεια Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα