Γερμανική διαρροή: Βρετανοί στρατιώτες “στο έδαφος” της Ουκρανίας
Διαβάζεται σε 5'Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για “άμεση ανάμειξη” της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Για προϊόν υποκλοπής μιλάει η Γερμανία χωρίς να διαψεύδει.
- 04 Μαρτίου 2024 16:59
Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται “στο έδαφος” της Ουκρανίας βοηθώντας τις δυνάμεις του Κιέβου να εκτοξεύσουν πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται διαρροές επικοινωνιών ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής αεροπορίας, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Το Κρεμλίνο ανέφερε πως η εν λόγω διαρροή αποδεικνύει μια “άμεση εμπλοκή της Δύσης” στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ πρώην αξιωματούχοι Άμυνας της Βρετανίας εξέφρασαν την “απογοήτευσή τους” για τον γερμανικό στρατό μπροστά στη διαρροή των πληροφοριών.
Την Παρασκευή, η ρεπόρτερ του RT, Margarita Simonyan, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ακούγονται ηχητικά κατά τα οποία αξιωματούχοι της Luftwaffe συζητούν για το πώς οι πύραυλοι Taurus του Βερολίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανατινάξουν τη γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με κατεχόμενη Κριμαία.
Έκθετοι στις διαρροές
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υποστράτηγος Ingo Gerhartz, επικεφαλής της Luftwaffe, περιγράφει πώς η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Storm Shadow εναντίον στόχων έως και 150 μιλίων (240 χιλιόμετρα) πίσω από τις ρωσικές γραμμές. “Ξέρουμε πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν αυτό”, ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής.
Στη συνομιλία χρησιμοποιείται ο όρος “Reachback” που περιγράφει τα “κέντρα υποστήριξης”, και έχει να κάνει με τον τρόπο που οι πληροφορίες, ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία προωθούνται στις μονάδες που αναπτύσσονται στο μέτωπο. Ωστόσο ο Gerhartz αναφέρει πως η Βρετανική προσέγγιση είναι βαθύτερη και περιλαμβάνει υποστήριξη επί τόπου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν “τονίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία”, ωστόσο την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία για “πόλεμο προπαγάνδας”.
Παρόλα αυτά δεν αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητα της 38λεπτης συνομιλίας των αξιωματούχων της Γερμανίας, η οποία έγινε στην πλατφόρμα Webex. Η συνομιλία έγινε προϊόν υποκλοπής από Ρώσους χάκερς και μεταδόθηκε στο RT με voice over ηθοποιών, ενώ κυκλοφόρησε και στο Telegram.
Ο Tobias Ellwood, πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε “ντροπιαστική” τη διαρροή αυτή για το Βερολίνο, αν και ανέφερε στο BBC πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ήδη περί της βρετανικής παρουσίας, δεδομένης της έντασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της. Η δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Alicia Kearns χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως “λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους”. “Ο Σολτς πρέπει να δώσει πυραύλους Τaurus και να σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης”, πρόσθεσε.
Η Βρετανία επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά, την παρουσία ενός “μικρού προσωπικού” στην Ουκρανία την περασμένη Τρίτη, χωρίς να αναφέρει τα καθήκοντα που εκτελούν, εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών πως οποιαδήποτε εμπλοκή στο πεδίο της μάχης μπορεί να θεωρηθεί αιτία ευρύτερου πολέμου για τη Μόσχα.
Δεν πείθει ο Σολτς
Την περασμένη Δευτέρα ο Όλαφ Σολτς είπε βέβαια πως δεν θα θα παράσχει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών στο πεδίο για να ελέγχουν τους στόχους. “Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει με τίποτα να συνδεθούν με τους στόχους που κλειδώνει το σύστημα Taurus”, είτε βρίσκονται εντός γερμανικής επικράτειας, είτε στην Ουκρανία, όπως είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το Βερολίνο θα έμπαινε ενεργά στον πόλεμο.
Στην ηχογραφημένη συνομιλία ο Ingo Gerhartz και άλλοι τρεις Γερμανοί αξιωματικοί συζητούν την παραπάνω άρνηση του Καγκελαρίου αλλά και το πώς θα μπορούσαν να την παρακάμψουν, σε μια συνομιλία που έγινε μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντηση του Gerhartz με τον υπουργό Μπόρις Πιστόριους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, κάποιοι δημοσιογράφοι στη Γερμανία δεν θεωρούν αξιόπιστο το σύστημα Taurus.
Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη παράδοση και η χρήση των πυραύλων στο άμεσο μέλλον, θα ήταν δυνατή μόνο εάν εμπλέκονταν Γερμανοί στρατιώτες. Συμπληρώνουν πως εναλλακτικά θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη χρήση του Taurus αλλά θα χρειάζονταν μήνες προετοιμασίας.
Το σύστημα Taurus έχει μάλιστα μεγαλύτερη εμβέλεια από τα βρετανική και γαλλικά οπλικά συστήματα. Στη συνομιλία, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ακούγονται να μιλάνε και για “θεωρητικούς στόχους”, συμπεριλαμβανομένης μιας “γέφυρας στα ανατολικά”, για την οποία θα χρειάζονταν “10 έως 20 βλήματα”.
Από πλευράς Γερμανίας, απαντάνε πως η Ρωσία διέρρευσε τη συνομιλία αυτή ώστε να εκτραπεί η δημόσια συζήτηση μακριά από τα εσωτερικά θέματα, όπως ο θάνατος του Ναβάλνι.
Την Κυριακή πάντως έγινε γνωστό πως οι ρωσικές αρχές στην Κριμαία έκλεισαν τη γέφυρα του Kerch, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε επιπρόσθετα το Κίεβο για επίθεση με drones. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα στόχευαν τη γέφυρα, είπε η Μόσχα. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Newsweek ότι το Βερολίνο εκτιμά πως “η συνομιλία των αξιωματούχων μας, έχει υποκλαπεί”. Ανέφερε ακόμη πως γίνεται έρευνα για το περιστατικό.
“Απαιτούμε εξηγήσεις από τη Γερμανία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε μετέπειτα δήλωσή της, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε πρόσφατα τη Δύση με “ολοκαύτωμα” σε περίπτωση που εμπλακεί ενεργά στο πεδίο των μαχών. “Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά την ετήσια ομιλία του και λίγο πριν τις εκλογές επανεκλογής του.