Γερμανοκινεζικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις στις 20 Ιουνίου στο Βερολίνο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης
Προσπάθεια να αποκαταστήσει τις γερμανοκινεζικές σχέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από το Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.
- 26 Απριλίου 2023 12:23
O καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ για διαβουλεύσεις στις 20 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις συναντήσεις, με στόχο την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, θα συμμετάσχουν επίσης κορυφαίοι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, ενώ το περιοδικό Politico επισημαίνει ότι τόσο το σχήμα όσο και ο χρόνος της συνάντησης ενδέχεται ακόμη να αλλάξουν.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα βρεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζητήματα κλιματικής πολιτικής, αλλά και το ζήτημα της Ταϊβάν, στη σκιά της επιβάρυνσης των γερμανοκινεζικών σχέσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Κίνα.
Η κυρία Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως τη στάση της Κίνας σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διερωτώμενη δημοσίως «γιατί η Κίνα δεν έχει ζητήσει ακόμη από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο», για να λάβει ως απάντηση από τον ομόλογό της Ουάνγκ Γι, ότι «αυτό που χρειάζεται λιγότερο η Κίνα είναι ένας δάσκαλος από τη Δύση».
Επιστρέφοντας στο Βερολίνο, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε στην Bundestag ότι «ήταν εν μέρει κάτι περισσότερο από σοκαριστικό το πόσο προσβλητική ή ακόμη και επιθετική εμφανιζόταν η Κίνα προς τον έξω κόσμο». Για εμάς, τόνισε χρησιμοποιώντας ακριβώς τη διατύπωση της ΕΕ, «η Κίνα είναι εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος».
Στο οικονομικό πεδίο πάντως ο Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να «παγώσει» τις σχέσεις με την Κίνα. Έχει δηλώσει μεν ότι θέλει οι γερμανικές επιχειρήσεις να πάρουν αποστάσεις από την Κίνα, εξασφαλίζοντας εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά έχει μέχρι τώρα αντισταθεί στις παραινέσεις των ΗΠΑ για πλήρη τερματισμό των οικονομικών σχέσεων με το Πεκίνο. «Είμαστε κατά της αποσύνδεσης, αλλά υπέρ της εξάλειψης των κινδύνων», δήλωσε ο καγκελάριος τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες. Στην Κίνα έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία, από 11 έως 13 Μαΐου.
Εφόσον πάντως η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιηθεί τελικά στις 20 Ιουνίου, θα λάβει χώρα μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 29 και 30 Ιουνίου, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκονται και οι σχέσεις με την Κίνα. Θα έχει προηγηθεί η αντίστοιχη συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στη Σουηδία, στις 12 Μαΐου.
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει εδώ και μήνες τη νέα εθνική στρατηγική της, δεν αναμένεται να δημοσιοποίησει τα αποτελέσματα των εσωτερικών διαβουλεύσεών της πριν από τις συναντήσεις Μαΐου και Ιουνίου, προκειμένου να μην υπονομεύσει περαιτέρω τις σχέσεις με το Πεκίνο.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις