Για λίγο αλεύρι: Οι νέες δολοφονίες Παλαιστινίων και η αλλαγή αφηγήματος του Ισραήλ
Διαβάζεται σε 7'“Μόλις πλησιάσαμε τα φορτηγά άρχισαν να μας πυροβολούν” δήλωσε ένας από τους επιζώντες της αιματηρής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας: Τι απαντά το Ισραήλ.
- 01 Μαρτίου 2024 22:37
Μία από πιο θανατηφόρες επιθέσεις που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έλαβε χώρα την Πέμπτη (29/2), όταν ο στρατός του Ισραήλ επιτέθηκε σε Παλαιστίνιους αμάχους, την ώρα που περίμεναν να λάβουν την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 112 άνθρωποι ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 760.
Τι ακριβώς συνέβη
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε περίπου στις 04:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη (29/2), την ώρα που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ήταν συγκεντρωμένοι στην οδό Harun al-Rashid στη Γάζα, όπου κατευθύνονταν φορτηγά με αλεύρι.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, αυτοκινητοπομπή 31 -κατά το Ισραήλ- φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε από το σημείο ελέγχου, με κατεύθυνση προς τη βόρεια Γάζα. Καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε μεγάλες ομάδες στο εν λόγω σημείο, περιμένοντας την πολυπόθητη βοήθεια, δέχτηκαν πυρά από κάθε είδους στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του AP, οι άμαχοι τράβηξαν μερικά κιβώτια με αλεύρι και κονσερβοποιημένα προϊόντα από τα φορτηγά. Αφού σταμάτησαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν να πάρουν μερικά ακόμα τρόφιμα, και οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν ξανά πυρ.
Όπως μετέδωσε το AJ, χρησιμοποιήθηκαν κάρα με γαϊδούρια για να μεταφερθούν οι τραυματίες στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσαν να φτάσουν ασθενοφόρα στην περιοχή.
Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό al-Rashid στον κυκλικό κόμβο Nabulsi στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης της Γάζας.
Πρόκειται για το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι παραδόσεις τροφίμων είναι ελάχιστες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το AJ, τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασαν αυτή την εβδομάδα στην περιοχή ήταν τα πρώτα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.
Το μακελειό σημειώθηκε μία ημέρα αφού ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Carl Skau, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι περισσότεροι από 500.000, (1 στους 4 ανθρώπους), κινδυνεύουν από λιμό, ενώ 1 στα 6 παιδιά κάτω των 2 ετών θεωρείται ότι υποσιτίζεται ακραία.
Φωτογραφίες του IDF από το συμβάν
Για ενέδρα θανάτου μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν “σφαγή” πυροβολώντας εναντίον του πλήθους που περίμενε την επισιτιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera, όσο περισσότερο μιλούσε με ανθρώπους, “τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι αισθάνονταν ότι ήταν παγίδα, ενέδρα”.
“Είχαμε έρθει εδώ για να πάρουμε στα χέρια μας κάποια βοήθεια. Περιμένω από χθες το μεσημέρι. Περίπου στις 4:30 τα ξημερώματα άρχισαν να έρχονται φορτηγά. Οι Ισραηλινοί άνοιξαν τυχαία πυρ εναντίον μας, σαν να ήταν παγίδα. Μόλις πλησιάσαμε τα φορτηγά με τη βοήθεια, τα ισραηλινά τανκς και τα πολεμικά αεροπλάνα άρχισαν να μας πυροβολούν”, δήλωσε στο Al Jazeera ένας μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο.
“Πηγαίναμε να φέρουμε αλεύρι… τότε ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές μας πυροβόλησαν”, δήλωσε ένας από τους επιζώντες.
Σημειώνεται πως αρκετοί από τους μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι τα φορτηγά έπεσαν και πάνω σε τραυματίες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών.
Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ
Το Ισραήλ έκανε λόγο για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και είπε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
Σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Bernard Smith του Al Jazeera είπε ότι ο ισραηλινός στρατός “αρχικά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στο πλήθος”, λέγοντας ότι δεκάδες τραυματίστηκαν επειδή ποδοπατήθηκαν την ώρα που έφταναν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.
“Και στη συνέχεια, μετά από κάποιες πιέσεις, οι Ισραηλινοί άρχισαν να υποστηρίζουν, ότι τα στρατεύματά τους αισθάνθηκαν να απειλούνται, ότι εκατοντάδες άνθρωποι πλησίασαν τα στρατεύματά τους, με τρόπο που αποτελούσε απειλή γι’ αυτά, οπότε απάντησαν ανοίγοντας πυρ. Χωρίς βέβαια να εξηγήσουν πως απειλούνταν από τους αμάχους”, πρόσθεσε.
H τρέχουσα κατάσταση με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Από την έναρξη του πολέμου, οι οργανώσεις βοήθειας ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ καθυστερεί τις παραδόσεις.
“Ο κίνδυνος λιμού τροφοδοτείται από την αδυναμία μεταφοράς κρίσιμων προμηθειών τροφίμων στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες και από τις σχεδόν αδύνατες συνθήκες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το προσωπικό μας επί τόπου”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Carl Skau
Περιέγραψε επικίνδυνες συνθήκες για τα φορτηγά του WFP που προσπαθούσαν να μεταφέρουν τρόφιμα στο βορρά νωρίτερα αυτό το μήνα.
“Υπήρχαν καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου, αντιμετώπισαν πυροβολισμούς και άλλες μορφές βίας, τα τρόφιμα λεηλατήθηκαν καθ’ οδόν και στον προορισμό τους κατακλύστηκαν από απελπισμένα πεινασμένους ανθρώπους”, πρόσθεσε.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ και τον τρόπο που διαχειρίζεται την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην περιοχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), ο αριθμός των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνουν στη Γάζα μετά την εν λόγω απόφαση της Χάγης μειώθηκε κατά 40%.
Η Δύση καταδίκασε το νέο μακελειό
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το μακελειό των Παλαιστινίων αμάχων, τονίζοντας πως “οι απελπισμένοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο βορρά, όπου τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν βοήθεια για περισσότερο από μία εβδομάδα”.
“Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια”, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, μέσω X (του πρώην Twitter).
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη», για το αποτρόπαιο περιστατικό με τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών. Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτά τα τα πυρά και απαιτώ την αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης “επειγόντως” πληροφορίες για το τι συνέβη στη βόρεια Γάζα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε στο Ισραήλ ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στη Γάζα ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για ένα “τραγικό και ανησυχητικό συμβάν”.