Για να μην ξεχνιόμαστε: Το Grexit και το Brexit μπήκαν επίσημα στο λεξικό της Οξφόρδης
Οι δύο νεολογισμοί που αφορούν στις... εξόδους των χωρών από την ευρωζώνη και την ΕΕ αντίστοιχα, καταλαμβάνουν επίσημα μια θέση στο διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης
- 27 Αυγούστου 2015 17:54
Μπορεί η Ελλάδα να μην βγήκε από την ευρωζώνη, το… Grexit όμως βρήκε τον τρόπο να μπει στο διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης, έχοντας καλή παρέα: το επίσης μη γενόμενο Brexit (σ.σ. η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και δεκάδες άλλους νεολογισμούς της αγγλικής γλώσσας.
Οι λέξεις αυτές προστέθηκαν σήμερα στο OxfordDictionaries.com, κατά την τριμηνιαία ενημέρωσή του προκειμένου να συμπεριληφθούν νεολογισμοί και αργκοτικές εκφράσεις που ακούγονται ολοένα και συχνότερα στα αγγλικά.
Εκτός από τα ουσιαστικά Grexit και Brexit, το λεξικό περιλαμβάνει πλέον λεξεις όπως το επίθετο hangry (από το hungry που σημαίνει πεινασμένος και το angry που σημαίνει θυμός) με την οποία περιγράφεται το συναίσθημα κάποιου ο οποίος είναι ευερέθιστος λόγω πείνας. Το manspreading παραπέμπει σε κάποιον που κυριολεκτικά “απλώνει την αρίδα του” στα μέσα μεταφοράς, χωρίς να αφήνει χώρο στους συνεπιβάτες του. Πέρσι ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης έκανε ολόκληρη εκστρατεία στο μετρό για να αποθαρρύνει τη συγκεκριμένη πρακτική.
Το butt-dialing είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι όταν καλούν κατά λάθος κάποιον με το κινητό τηλέφωνό τους που το έχουν στην κωλότσεπη.
Το δωρεάν διαδικτυακό λεξικό, από τους δημιουργούς του αξιοσέβαστου Oxford English Dictionary, πρόσθεσε ακόμη λέξεις όπως το ουσιαστικό YouTuber (κάποιος που παρακολουθεί συχνά βίντεο στο YouTube), το ρήμα ragequit (εγκαταλείπω θυμωμένα ένα βιντεοπαιχνίδι) και εκφράσεις όπως οι “wine o’clock” και “beer o’clock” που παραπέμπουν στην “κατάλληλη” ώρα για να πιει κανείς ένα ποτηράκι…
Πηγή: ΑΠΕ