Για τη Sawo από την Γκάμπια, η κλιματική κρίση είναι καθημερινότητα
Αγρότισσα στο επάγγελμα, η Sawo έρχεται αντιμέτωπη κάθε μέρα με την κλιματική κρίση. Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε η Saw, ActionAid το υλοποιεί στην Γκάμπια και τη Σενεγάλη από το 2012 μετά την έντονη ξηρασία, που είχε πλήξει τότε την περιοχή.
- 26 Αυγούστου 2019 10:52
Την ώρα που τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στις φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στον «πνεύμονα της γης», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Αμαζόνιος, η κλιματική κρίση γίνεται αισθητή σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.
Στο Μπανγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ, πριν από ένα μήνα οι μουσώνες και οι ακραίες βροχοπτώσεις εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Στο Μπουρούντι, η διάβρωση του εδάφους έχει στερήσει το εισόδημα από τους μικροκαλλιεργητές που βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται. Και μπορεί οι επιστήμονες να λένε ότι μέχρι το 2100, η κλιματική αλλαγή θα έχει βλάψει τις οικονομίες των χωρών είτε είναι πλούσιες, είτε είναι φτωχές, η αλήθεια είναι όμως ότι όπως, σε κάθε κρίση, στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, είναι εκείνοι που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Αυτό ισχύει και για την Sawo Sonko από την Γκάμπια. Αγρότισσα στο επάγγελμα, η Sawo έρχεται αντιμέτωπη κάθε μέρα με την κλιματική κρίση. Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες. Η ακραία ξηρασία στο Σαχέλ (στη Δυτική Αφρική), σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των τροφίμων προκάλεσε μία επισιτιστική κρίση που πλήττει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στην Γκάμπια.
Εκτός από τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία, η Sawo και άλλοι αγρότες στη χώρα έχουν έρθει αντιμέτωποι και με την εισχώρηση θαλασσινού νερού στα χωράφια που καλλιεργούν το ρύζι, κάτι που έχει καταστροφικές συνέπειες για τις σοδειές τους. Η διείσδυση των αλάτων συμβαίνει καθώς τα θαλάσσια ύδατα από τον Ατλαντικό Ωκεανό ρέουν στα γλυκά ύδατα του ποταμού Γκάμπια και εισέρχονται στο έδαφος «πνίγοντας» τα χωράφια και τις καλλιέργειες. Με την αλλαγή του κλίματος, η εποχή των βροχών έχει γίνει πιο σύντομη και τα επίπεδα νερού του ποταμού δεν είναι αρκετά υψηλά ή αρκετά ισχυρά για να εξισορροπήσουν την αλατότητα του νερού.
Με τις ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις και τη διείσδυσης αλάτων, τα χρονικά περιθώρια που έχει η Sawo για να παράξει το ρύζι έχουν μειωθεί δραματικά. Όπως και πολλοί αγρότες στη Γκάμπια, έτσι και η ίδια έχει επιδοθεί σε νέες δραστηριότητες για να βεβαιωθεί ότι η οικογένειά της δε θα πεινάσει.
Περίπου πριν από πέντε χρόνια, παρακολούθησε ένα πρόγραμμα της ActionAid για να μάθει πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή προστατεύοντας τη σοδειά της και διατηρώντας, συνεπώς, το εισόδημά της από την καλλιέργεια ρυζιού. Η οργάνωση προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που επιφέρει συνεχώς η κλιματική αλλαγή, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και εκπαιδεύοντας τους αγρότες στις χώρες δράσης της να τις υιοθετούν.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε η Saw, ActionAid το υλοποιεί στην Γκάμπια και τη Σενεγάλη από το 2012 μετά την έντονη ξηρασία, που είχε πλήξει τότε την περιοχή. Εκεί, η Sawo έμαθε τα πάντα για την εκτροφή ζώων, κάτι που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αυξήσει το εισόδημά της, καθώς η παραγωγή ρυζιού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η οργάνωση, τη βοήθησε να αγοράσει κατσίκια και μετά να πουλήσει μερικά, αποταμιεύοντας κάποια χρήματα.
Ήταν μια παρέμβαση και μία αλλαγή στη ζωή της που της έδειξε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την έκανε να νιώσει περισσότερο δυνατή και έτοιμη να ανταπεξέλθει στις συνεχείς αλλαγές των μέχρι πρότινος φυσικών φαινομένων.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.