Για την Ουκρανία αλλά χωρίς αυτήν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία
Διαβάζεται σε 4'![Ντόναλντ Τραμπ Βλαντίμιρ Πούτιν](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/AP25037642336129-640x426.jpg)
Κομβικής σημασίας αναμένεται αυτή η εβδομάδα για την Ουκρανία, όμως όσο ΗΠΑ και Ρωσία θα συζητάνε για το μέλλον της, το Κίεβο θα έχει ρόλο θεατή.
- 16 Φεβρουαρίου 2025 18:34
Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στη Σαουδική Αραβία, όπως αποκάλυψε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο BBC, παρά τους ισχυρισμούς Αμερικανού αξιωματούχου ότι το Κίεβο θα εμπλακεί στη διαδικασία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα, Κυριακή ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα αυτό.
“Θα πάω απόψε”, είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. “Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο”.
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γαλλία επιβεβαίωσε ότι θα φιλοξενήσει αύριο, Δευτέρα (17/02) έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Δανίας.
Η απουσία της Ουκρανίας από τις συνομιλίες εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς φοβούνται ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Ρωσία που θα πλήξει την ασφάλεια της ηπείρου.
Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, η Ουκρανία δεν έχει προσκληθεί και δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Κίεβο θα συμμετείχε στις συνομιλίες, ενώ με τη σειρά του ο Γουίτκοφ διαφώνησε ότι οι Ουκρανοί έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους Ρώσους.
Σε συνέντευξή του στο Fox τόνισε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο δεν είπε αν οι Ουκρανοί έχουν προσκληθεί στις συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία.
Ρούμπιο: “Μία συνάντηση δεν θα λύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία”
Ο Μάρκο Ρούμπιο τοποθετήθηκε για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι “μία συνάντηση δεν αρκεί” για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία που να περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Ρωσία και τρίτα μέρη.
“Αυτό που έχουμε μέχρι τώρα είναι μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία και οι δύο εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον τερματισμό της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Ρούμπιο.
Γουόλτς: “Ευρώπη και Ουκρανία δεν αποκλείονται από τις ειρηνευτικές προσπάθειες”
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, ήταν ένας από τους αξιωματούχους που εμφανίστηκαν στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές των ΗΠΑ την Κυριακή, επιχειρώντας να διαψεύσει τα περί αποκλεισμού της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων από τις πρωτοβουλίες του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
“Μπορεί να μη συμφωνούν με τη σειρά των διαπραγματεύσεων που γίνονται”, παραδέχθηκε ο Γουόλτς μιλώντας στο Fox News, αλλά ξεκαθάρισε: “Πρέπει να αντικρούσω οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι δεν ζητείται η γνώμη τους”.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία καθοδηγείται από τον Ντόναλντ Τραμπ: “Στο τέλος της ημέρας, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ”, τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε ευθέως γιατί η Ουκρανία δεν συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας αντ’ αυτού ότι “ο ουκρανικός λαός έχει πολεμήσει γενναία” και πως ΗΠΑ και Ευρώπη τον έχουν στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια.