Για τρίτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Τραμπ: Δηλώνει αθώος στις κατηγορίες συνωμοσίας

Για τρίτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Τραμπ: Δηλώνει αθώος στις κατηγορίες συνωμοσίας
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Alex Brandon

Αθώος δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τις κατηγορίες συνωμοσίας μετά τις εκλογές του 2020. Στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους τόνισε πως "αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική".

Ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον παρουσιάστηκε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του.

Πρόκεται για την τρίτη και ιστορικότερη ποινική δίωξή του, στην οποία ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ και την ανατροπή του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος καθώς η υπόθεση θα προχωρήσει, επιτρέποντάς του να επανέλθει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς επιδιώκει να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο το 2024.

Μάλιστα, η Αμερικανίδα δικαστής Moxila Upadhyaya όρισε την πρώτη ακρόαση του πρώην προέδρου στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου.

Η άφιξη στο δικαστήριο

Ο Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), ερχόμενος με το ιδιωτικό του αεροσκάφος από το γήπεδο γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρίγκαν.

Η αυτοκινητοπομπή του διέσχισε τους πολυσύχναστους δρόμους της Ουάσινγκτον, χρησιμοποιώντας φώτα και σειρήνες – μια διαδρομή που καταγράφηκε για άλλη μια φορά από τις κάμερες.

Η στιγμή που ο Τραμπ φτάνει στο δικαστήριο:

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, όπου εισέβαλαν εκατοντάδες υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν.

Απέναντί του πάντως ο Τραμπ θα έχει μία δικαστίνα που επανειλημμένα έχει εκφραστεί σκληρά για τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο. Η Τάνια Τσάτκαν, διορισμένη το 2014 επί Μπαράκ Ομπάμα, είχε μάλιστα απορρίψει τις προσπάθειες του Τραμπ να μπλοκάρει δικαστικά τις έρευνες της επιτροπής για την υπόθεση.

Είναι μεν η τρίτη ποινική υπόθεση που κατατίθεται εναντίον του Τραμπ φέτος, αλλά η πρώτη δε που προσπαθεί να τον καταστήσει ποινικά υπεύθυνο για τις προσπάθειές του να γαντζωθεί στην εξουσία τις εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ της ήττας του στις εκλογές και της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ έχει πει ότι δεν έκανε τίποτα κακό και έχει κατηγορήσει τον ειδικό σύμβουλο Τζακ Σμιθ ότι προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητές του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

  • Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας.
  • Παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας.
  • Συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

Τραμπ: “Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα”

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, προτού επιβιβαστεί στην πτήση του πίσω στο Νιου Τζέρσεϊ, χωρίς όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική και ήταν επίσης πολύ λυπηρό να οδηγείς στην Ουάσιγκτον και να βλέπεις τη βρωμιά και τη φθορά. Δεν ήταν έτσι αυτό το μέρος όταν έφυγα”, είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους AP


Στη συνέχεια ο Τραμπ δήλωσε πως οι κατηγορίες εναντίον του είναι μια “δίωξη του πολιτικού αντιπάλου”. “Αν δεν μπορείτε να τους διώξετε, διώξτε τους”, είπε προτού αποχωρήσει χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η ανάρτηση περί “εργαλειοποίησης” της Δικαιοσύνης

Νωρίτερα, ο Τραμπ έκανε και μια νέα ανάρτηση στο Truth Social, τονίζοντας:

Κοιτάξτε, δεν φταίω εγώ που ο πολιτικός μου αντίπαλος στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο ανέντιμος Τζο Μπάιντεν, είπε στον Γενικό Εισαγγελέα του να κατηγορήσει τον κορυφαίο (με διαφορά!) υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών & πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εμένα, για όσα περισσότερα εγκλήματα μπορεί να επινοήσει, ώστε να αναγκαστεί να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να βρεθούν απέναντί μου, αλλιώς δεν θα έκαναν αυτή την πρωτοφανή εργαλειοποίηση της “Δικαιοσύνης”. Αλλά σύντομα, το 2024, θα έρθει η σειρά μας“.

Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα έναντι του άλλου δημοφιλούς υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ρον Ντε Σάντις. Όλα είναι ψέματα λένε οι υποστηρικτές του με ενδεικτικές τις δηλώσεις του Τζέικομπ Τσάσνλει, γνωστού ως Σαμάνου της QAnon, από τους πρωταγωνιστές στα γεγονότα του Καπιτωλίου: «Όλα αυτά μάλλον θα τους γυρίσουν “μπούμερανγκ”, γιατί στο τέλος όλα τα στοιχεία σε σχέση με τις εκλογές θα βγουν στο φως μέσω των εγγράφων του δικαστηρίου».

Το πιο “σκοτεινό επεισόδιο”

Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο άνθρωπος που παραμένει το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 περιγράφεται ως το πρόσωπο που έθεσε σε εφαρμογή ένα «εγκληματικό σχέδιο» για να παρεμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Είναι οι σοβαρότερες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά πρώην αρχηγού Κράτους, που ήδη διώκεται ποινικά στην υπόθεση της διαχείρισης των απορρήτων εγγράφων του Λευκού Οίκου και στην υπόθεση της πληρωμής μίας πρώην πορνοστάρ.

«Οι απαγγελίες κατηγοριών κατά του Τραμπ είναι πραγματικά ιστορικές», διότι κανένας αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν έχει «κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών για εκλογές, για απόπειρα χρησιμοποίησης της εξουσίας τη κυβέρνησης για να εναντιωθεί στην εκπεφρασμένη σε προεδρικές εκλογές βούληση των εκλογέων», δήλωσε ο Carl Tobias, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Το κατηγορητήριο είναι «νομικά εξαιρετικά γερό», διότι εξηγεί «σαφώς και κατά εξαντλητικό τρόπο τους νόμους και τα γεγονότα δείχνοντας πώς ο Τραμπ είχε πλήρη συναίσθηση των ψεμάτων του».

Ο Τραμπ κατά την άφιξή του στο δικαστήριο AP

Για τον Richard Hasen, καθηγητή Δικαίου του UCLA, «δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η δίωξη» θα έχει συνέπειες για την κατεύθυνση που θα λάβει η αμερικανική δημοκρατία μετά το 2024.

«Πιθανόν είναι το σημαντικότερο κατηγορητήριο που έχει ποτέ εκδοθεί για την προστασία της αμερικανικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου», έγραψε στο Slate.com.

Ο Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζει να καταγγέλλει κυνήγι μαγισσών με στόχο την υποψηφιότητά του για το 2024. Και εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι «του έκλεψαν τις εκλογές του 2020».

Η επίθεση του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του κ. Τραμπ, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, «ενθαρρύνθηκε από ψέματα. Ψέματα του κατηγορουμένου που είχαν ως στόχο την παρεμπόδιση μίας βασικής λειτουργίας του αμερικανικού Κράτους: της διαδικασίας μέσω της οποίας η χώρα συγκεντρώνει, καταμετρά και επικυρώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», είπε ο Τζακ Σμιθ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα