Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ: Επανεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Διαβάζεται σε 2'
Η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 2024 Mohammed Badra/Pool Photo via AP

Με με 220 ψήφους η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, του κεντρώου κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

“Λευκός καπνός” μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, με την Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ να επανεκλέγεται με 220 ψήφους.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, λαμβάνοντας 207 ψήφους, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, με 141 ψήφους.

Η Εθνοσυνέλευση, συνήλθε σήμερα, Πέμπτη για να εκλέξει πρόεδρο μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες οδήγησαν σε ακυβερνησία.

Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές χώρισαν το κοινοβούλιο σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ: τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), τους κεντρώους συμμάχους του Μακρόν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, χωρίς κανένα να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος ισοδυναμεί με έναν πρόεδρο που οργανώνει την ημερήσια διάταξη του σώματος και διευθύνει τις συζητήσεις, είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία. Αυτή τη φορά όμως, η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, με τον Μακρόν αποδυναμωμένο και μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή: πρέπει να τα βρούμε, πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμό, πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε ο ένας στον άλλον και να προχωρήσουμε μπροστά”, δήλωσε η Braun-Pivet σε ομιλία της μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Η 53χρονη Μπραούν-Πιβέ ήταν η υποψήφια που προτάθηκε από την ομάδα “Μαζί” του Μακρόν, η οποία θέλει να συνάψει συμφωνία με άλλα κυρίαρχα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέρος του NFP, αλλά να αποκλείσει την “Ανυπότακτη Γαλλία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα