Γιαλλουρίδης: Ο ‘φιλορώσος’ Τραμπ και η ‘αδιάλλακτη’ Κλίντον
Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μιλά στο NEWS 247, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στις ΗΠΑ και αναλύει πώς θα μπορούσαν να κινηθούν για την Ελλάδα και την Κύπρο, Κλίντον και Τραμπ
- 08 Νοεμβρίου 2016 20:57
Λίγες ώρες πριν ολοκληρωθούν οι αμερικανικές εκλογές και την παγκόσμια κοινή γνώμη να έχει στραμμένα τα βλέμματά της στις ΗΠΑ, οι αναλύσεις για το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, ΗΠΑ-Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας διαδέχονται η μία την άλλη. Τι αλήθεια σημαίνει μια ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη στο Κυπριακό. Θα άλλαζε ουσιαστικά, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον;
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντή του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλο Κ. Γιαλλουρίδη, μια εκλογή της Χίλαρι Κλίντον δεν θα άλλαζε σε κανένα βαθμό τις γνωστές σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, παρά τις όποιες διακυμάνσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαλλουρίδης η Κλίντον “θα συνεχίσει να επιχειρεί συνεργασίες σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με κύριο μέλημα τη Μέση Ανατολή. Επομένως, η Ελλάδα δεν θα αισθανθεί καμία διαφορά από την εκλογή της Κλίντον, καθώς θα συνεχίσει την έως σήμερα γνωστή πολιτική των ΗΠΑ, καλώς ή κακώς”.
Στον αντίποδα κατά τον κ. Γιαλλουρίδη σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ, θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες. “Δεν πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η Ελλάδα, ούτε καν η Ευρώπη. Θα τον ενδιαφέρει όμως η συνεργασία με την Ρωσία, την ώρα που η Κλίντον στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι στην αντίπερα όχθη. Ο Τραμπ άλλωστε, είναι αυτός, που έχει ήδη προαναγγείλει συνεργασία με τον Πούτιν, τον οποίο θαυμάζει ως ηγέτη και προσπαθεί, να αντιγράψει”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.
Οι εκτιμήσεις του καθηγητή κ. Γιαλλουρίδη:
Καμία διαφορά για την Ελλάδα, αν εκλεγεί η Κλίντον
“Αν εκλεγεί η Κλίντον που φαίνεται -μέχρι στιγμής να είναι το φαβορί- δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Επί της ουσίας θα συνεχίσει την πολιτική του Κλίντον και του Ομπάμα και σε καμία περίπτωση δεν θα χαράξει έναν “δικό” της δρόμο. Θα συνεχίσει να επιχειρεί συνεργασίες σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με κύριο μέλημα τη Μέση Ανατολή.
Επομένως, η Ελλάδα δεν θα αισθανθεί καμία διαφορά από την εκλογή της Κλίντον, καθώς θα συνεχίσει την έως σήμερα γνωστή πολιτική των ΗΠΑ, καλώς ή κακώς“.
Εκεί που θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής και σίγουρα θα δούμε κάποιες διαφοροποιήσεις, ακόμη και σε διάφορες λεπτομέρειες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, είναι στην περίπτωση που ο επόμενος πλανητάρχης θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πιστεύω, ότι δεν θα επιδιώξει και δεν θα ρίξει μεγάλο βάρος στην υποστήριξη μικρών γεωπολιτικά δυνάμεων, όπως η Ελλάδα, αλλά ίσως ρίξει βάρος σε κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η Μέση Ανατολή, η Συρία και η συνεργασία με την Αίγυπτο.
Τον Τραμπ δεν τον ενδιαφέρει η Ευρώπη, πόσο μάλλον η Ελλάδα
Δεν πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η Ελλάδα, ούτε καν η Ευρώπη. Θα τον ενδιαφέρει όμως η συνεργασία με την Ρωσία, την ώρα που η Κλίντον στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι στην αντίπερα όχθη. Ο Τραμπ, άλλωστε είναι αυτός που έχει ήδη προαναγγείλει συνεργασία με τον Πούτιν τον οποίο θαυμάζει ως ηγέτη και προσπαθεί να αντιγράψει.
Επομένως ορισμένες διαφορές θα υπάρξουν αν και επαναλαμβάνω ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι παράγουν πολιτική και δη εξωτερική πολιτική και δύσκολα αυτά αλλάζουν εκ βάθρων.
Όσον αφορά το Κυπριακό, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι πρωτίστως το έχουμε εγκαταλείψει εμείς οι Έλληνες. Το έχουμε αφήσει στις εκάστοτε διαθέσεις των ΗΠΑ και των εκάστοτε ηγετών. Δεν τους υποβάλλουμε πολιτικές που εμείς θα θέλαμε να ακολουθηθούν και οι οποίες θα υποχρέωναν την Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο.
Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ, ο οποίος είναι εναντίον των μουσουλμάνων και έχει ακόμη και κάποιες αρνητικές θέσεις για τους Τούρκους, θα μπορούσε τουλάχιστον να τεθεί ανοιχτά το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τεθεί το θέμα της Κύπρου ως θέμα κατοχής από την Τουρκία.
Να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα ότι η Τουρκία παρανομεί
“Φοβόμαστε να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες της Τουρκίας η οποία είναι παρούσα στο νησί. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι είναι η Τουρκία που έχει προχωρήσει στην κατοχή της Κύπρου. Πρέπει να τεθεί διεθνώς και να διεξαχθεί μια μεγάλη εκστρατεία, όπως γίνεται με το Αφγανιστάν και με χώρες που έχουν κατακτηθεί παρανόμως και βιαίως. Διαφορετικά δεν πρόκειται να βοηθήσει κανείς από τον Διεθνή παράγοντα επειδή διαπιστώνει την Κατοχή.
Πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα ότι η Τουρκία παρανομεί και επειδή ο Ερντογάν κινείται πολλαπλά σε διάφορα επίπεδα και προκαλεί τον διεθνή κόσμο πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια εκστρατεία απομόνωσης της Τουρκίας και δημιουργίας ενός κλίματος που θα τις προκαλέσει κάποιο σοβαρό κόστος”, υπογραμμίζει ο κ. Γιαλλουρίδης.
“Ο Τραμπ, λοιπόν, δεν πρόκειται να στηρίξει την Τουρκία όπως έχουν κάνει έως τώρα. Αλλά αν εμείς δεν θέσουμε το θέμα της κατοχής και δεν αναδείξουμε την ευθύνη του διεθνούς παράγοντα ότι η Τουρκία, που είναι μια μουσουλμανική χώρα, επιχειρεί να μουσουλμανοποιήση στην περιοχή για να κάνει μια δυτική χώρα δορυφόρο της, τότε από μόνος του ο Τραμπ και ο κάθε Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει κάτι ουσιαστικό κατά της Τουρκίας”.