Γιατί ανοίγει και πάλι η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ

Διαβάζεται σε 4'
Τα αδέλφια Μενέντεζ κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Νοέμβριο του 1990
Τα αδέλφια Μενέντεζ κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Νοέμβριο του 1990 Nick Ut, File/AP Photo

Νέα στοιχεία πρόκειται να εξετάσουν οι εισαγγελείς του Λος Άντζελες για την καταδίκη των αδελφών Μενέντεζ το 1996.

Η συγκλονιστική ιστορία των αδελφών Μενέντεζ που καταδικάστηκαν για τις βάναυσες δολοφονίες των γονιών τους το 1989 έχει έρθει τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο, καθώς το καθηλωτικό δράμα true crime, με τίτλο “Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story“, προβάλλεται μέσα από το Netflix.

Τώρα ήρθε η στιγμή να ανοίξει ξανά η υπόθεση.

Οι εισαγγελείς στο Λος Άντζελες εξετάζουν νέα στοιχεία στην υπόθεση του Έρικ και του Λάιλ Μενέντεζ για να καθορίσουν αν θα πρέπει να εκτίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία των γονέων τους στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη ο εισαγγελέας της πόλης.

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι δικηγόροι του 53χρονου σήμερα Έρικ Μενέντεζ και του 56χρονου αδελφού του, Λάιλ Μενέντεζ, ζήτησαν από το δικαστήριο να ακυρώσει την καταδίκη τους.

Ο Γκασκόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αδέρφια διέπραξαν τους φόνους, αλλά ότι το γραφείο του θα εξετάσει νέα στοιχεία και θα αποφασίσει αν αυτά δικαιολογούν νέα καταδίκη. Η ακρόαση είχε προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

“Δεν έχουμε αποφασίσει για το αποτέλεσμα. Εξετάζουμε τις πληροφορίες”, δήλωσε ο Γκασκόν.

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε μια αίτηση περιλαμβάνουν μια επιστολή που έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ και η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα του. Ο Γκασκόν δήλωσε ότι πιστεύει πως το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης θα είχε αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία αν η υπόθεση είχε συμβεί σήμερα.

“Θα τα αξιολογήσουμε όλα αυτά”, δήλωσε ο Γκασκόν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του και σημείωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της θητείας του και μόνο τέσσερις συνέχισαν να διαπράττουν ξανά εγκλήματα.

Ο Κλιφ Γκάρντνερ, δικηγόρος των αδελφών, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση του εισαγγελέα, σύμφωνα με το CNN.

“Δεδομένης της σημερινής πολύ διαφορετικής κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση επηρεάζει τα παιδιά – τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια – και των αξιοσημείωτων νέων στοιχείων, πιστεύουμε ότι η επανακαταδίκη είναι το κατάλληλο αποτέλεσμα“, δήλωσε ο Gardner σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη στο Associated Press. “Τα αδέρφια έχουν εκτίσει περισσότερα από 30 χρόνια στη φυλακή. Είναι αρκετό”.

Ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ στην αίθουσα του δικαστηρίου, την 1η Σεπτεμβρίου 1992 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας
Ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ στην αίθουσα του δικαστηρίου, την 1η Σεπτεμβρίου 1992 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας Nick Ut, File/AP Photo

Σε δήλωσή του στο X που ανήρτησε η σύζυγός του, ο Έρικ Μενέντεζ χαρακτήρισε την εκπομπή “ανέντιμη απεικόνιση” των όσων συνέβησαν και η οποία τους γύρισε πίσω σε μια εποχή που οι εισαγγελείς “έχτισαν μια αφήγηση πάνω σε ένα σύστημα πεποιθήσεων ότι οι άνδρες δεν κακοποιούνται σεξουαλικά και ότι οι άνδρες βιώνουν το τραύμα του βιασμού διαφορετικά από τις γυναίκες“.

Πώς τα αδέλφια Μενέντεζ έγιναν “τέρατα”

Τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε ισόβια για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, το 1989.

Ο Λάιλ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν τότε 21 ετών, και ο Έρικ, ο οποίος ήταν τότε 18 ετών, παραδέχθηκαν ότι πυροβόλησαν θανάσιμα τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν διευθυντής επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, και τη μητέρα τους, αλλά είπαν ότι φοβήθηκαν ότι οι γονείς τους επρόκειτο να τους σκοτώσουν για να αποτρέψουν την αποκάλυψη της μακροχρόνιας σεξουαλικής παρενόχλησης του Έρικ από τον πατέρα.

Οι εισαγγελείς τότε υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για κακοποίηση και πως τα δύο αδέλφια ήθελαν να αποκτήσουν την περιουσία των γονέων τους που ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα