Γιατί αθλητές εγκαταλείπουν το Ολυμπιακό Χωριό
Διαβάζεται σε 7'Δεκάδες αθλητές γυρίζουν την πλάτη στο Ολυμπιακό Χωριό και αντ’ αυτού επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Οι συνθήκες διαβίωσης και τα παράπονα.
- 30 Ιουλίου 2024 19:59
Οι σπουδαιότεροι αθλητές του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και οι διοργανωτές προσφέρουν… γη και ύδωρ για αυτές τις σχεδόν τρεις εβδομάδες των αγώνων. Ή έτσι νομίζουν.
Αν και ορισμένοι αθλητές έχουν επιλέξει να μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό, δεκάδες είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν μένουν εκεί, επιλέγοντας την άνεση των ξενοδοχείων, αλλά εκφράζουν τα παράπονά τους και μέσω των social media με αναρτήσεις που επικρίνουν από το μέγεθος των δωματίων και τα στρώματα των κρεβατιών -που μόνο ξεκούραση δεν προσφέρουν-, μέχρι την έλλειψη κλιματισμού και φαγητού.
Μία από τις αθλήτριες που δεν δίστασε να δείξει τις συνθήκες διαβίωσης των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό είναι το αστέρι του τένις της ομάδας των ΗΠΑ, η 20χρονη Κόκο Γκοφ, η οποία με ένα βίντεο στο TikTok έκανε μία μικρή ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, όπου όπως έγραψε “10 κορίτσια μοιράζονται δύο μπάνια“.
Όταν ένας από τους χρήστες του TikTok τής έγραψε πως “θα πήγαινα σε ένα ξενοδοχείο”, η Γκοφ απάντησε πως “όλες οι αθλήτριες του τένις μετακόμισαν σε ένα ξενοδοχείο εκτός από εμένα. Έτσι λοιπόν είναι μόνο 5 κορίτσια τώρα, οπότε έχω το δωμάτιο μόνη μου”.
Το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό ιδρύθηκε το 1924 με στόχο να συγκεντρώσει χιλιάδες αθλητές παγκόσμιας κλάσης κάτω από την ίδια στέγη. Τα Ολυμπιακά Χωριά, τα οποία διαφοροποιούνται κάθε φορά, συχνά έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής, με τους αθλητές να εκφράζουν τα παράπονά τους για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν.
Η έλλειψη κλιματισμού στο Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου το 2012 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αθλητές και οι αθλήτριες, ενώ μία από τις χειρότερες περιπτώσεις ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όταν το χωριό χαρακτηρίστηκε “ακατοίκητο” λόγω της κακής κατάστασης των εγκαταστάσεων.
Αν και τα προβλήματα που ανακύπτουν με το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού 2024 δεν είναι τόσο σημαντικά, οι νεαροί Ολυμπιονίκες επισημαίνουν αρκετά προβλήματα που προκαλούν ενόχληση και πιθανόν επηρεάζουν και τις αποδόσεις τους.
Η Σίλια Ντουπρέ, μια Ελβετίδα κωπηλάτρια, με βίντεο στο TikTok ανέφερε πως οι αθλητές από τα περισσότερα έθνη έχουν επιλέξει ξενοδοχεία αντί για το Ολυμπιακό Χωριό, επειδή το συγκρότημα μπορεί να απέχει πολύ από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων, παρά τις υποσχέσεις των διοργανωτών ότι τα καταλύματά τους θα βρίσκονται σε απόσταση 25 λεπτών από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων.
Έξι μέλη της κολυμβητικής ομάδας της Νότιας Κορέας αναχώρησαν και εγκαταστάθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο επειδή ανησυχούσαν για τις καθυστερήσεις στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αθλητές από το Χωριό στους αγωνιστικούς χώρους τους, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα The Korea Times.
“Συνήθως χρειάζονται περίπου 40 με 45 λεπτά από το Χωριό μέχρι την αρένα, αλλά κάναμε πάνω από μιάμιση ώρα” την Πέμπτη, δήλωσε στην εφημερίδα ο Νοτιοκορεάτης κολυμβητής Hwang Sun-woo.
Κρεβάτια από χαρτόνι
Μία από τις “πρωτοτυπίες” που ακολούθησαν οι Γάλλοι διοργανωτές, μιμούμενοι το παράδειγμα των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020, ήταν η κατασκευή κρεβατιών από πεπιεσμένο χαρτόνι, έτσι ώστε να ανακυκλωθούν όλα μετά τη λήξη των Αγώνων.
Τα χάρτινα κρεβάτια έγιναν αντικείμενο συζήτησης και πιθανόν να αποτέλεσαν και έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι αθλητές και αθλήτριες μάζεψαν τα πράγματά τους και επέλεξαν την άνεση των κρεβατιών ενός ξενοδοχείου.
Ανάμεσά τους η Αμερικανίδα πολυολυμπιονίκης και αθλήτρια της ενόργανης, Σιμόν Μπάιλς, η οποία σχολίασε σε βίντεο στο TikTok ότι “το κρεβάτι είναι χάλια” και ότι θα αναγκαστεί να πάρει ένα επιπλέον στρώμα για να μπορέσει να κοιμηθεί.
“Μείναμε μόνο ένα βράδυ στο Ολυμπιακό Χωριό και δεν κατάφερα να κοιμηθώ“, λέει στο βίντεο η Ντουπρέ αναφέροντας επίσης πως το στρώμα ήταν πολύ άβολο και το πάπλωμα της προκαλούσε φαγούρα και ήταν πολύ ζεστό.
Τα δικά της παράπονα έκανε και η Τίλι Κιρνς, η Αυστραλή παίκτρια υδατοσφαίρισης η οποία όπως είπε “έκανα ήδη μασάζ για να διορθώσω τη ζημιά από το κρεβάτι. Η πλάτη μου είναι υπό κατάρρευση”.
Η Ντουπρέ δήλωσε επίσης ότι το συγκρότημα δεν διαθέτει κλιματισμό, αλλά αντίθετα διαθέτει σύστημα ψύξης με νερό που υποτίθεται ότι διατηρεί τις εγκαταστάσεις δροσερές.
Τα συστήματα ψύξης με νερό θεωρούνται γενικά πιο αποτελεσματικά από τον κλιματισμό, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμιστεί μια ακριβής θερμοκρασία, δήλωσαν διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Washington Post. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με θερμοστάτες που ελέγχουν την ταχύτητα της ροής του νερού, η οποία μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία του δωματίου μόνο κατά 3,6 βαθμούς Φαρενάιτ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τόσο τα κρεβάτια από χαρτόνι όσο και το σύστημα ψύξης με νερό αποτελούν μέρος των προσπαθειών για βιωσιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα των αγώνων, σύμφωνα με το AP.
Καμία ιδιωτικότητα
Ένα από τα παράπονα των αθλητών για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού είναι και η έλλειψη ιδιωτικότητας, όπως επισήμανε η Τσάρι Χόκινς, Αμερικανίδα αθλήτρια στίβου, σε ανάρτησή της στο TikTok το Σάββατο.
“Δεν υπάρχουν κουρτίνες“, επαναλαμβάνει η Χόκινς στο βίντεο, δείχνοντας την πρόχειρη λύση που βρήκε για λίγη ιδιωτικότητα, όταν κρέμασε μία πετσέτα στο παράθυρο του δωματίου της.
Αν ξεπεράσει κανείς όλα τα παραπάνω, ένα από τα βασικά παράπονα των αθλητών είναι επίσης το φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό, με τους αθλητές να καταγγέλλουν έλλειψη βασικών τροφών, απαραίτητων για τη διατροφή τους.
Η Zahria Allers-Liburd, αθλήτρια στίβου που εκπροσωπεί το Σεντ Κιτς και Νέβις στην Καραϊβική, δημοσίευσε βίντεο στο TikTok την Παρασκευή στο οποίο έδωσε ένα μεγαλοπρεπές dislike στο φαγητό.
“Εγώ κάθε μέρα που πρέπει να φάω το φαγητό του Ολυμπιακού χωριού”, έγραψε, προσθέτοντας στη λεζάντα: “Πέρα από τα αστεία, έχω χάσει 5 κιλά σε λίγες μέρες. Χρειάζομαι ένα μπολ Chipotle ASAP”.
Οι ολυμπιονίκες δεν υποχρεούνται να διαμένουν στο χωριό, για αυτό και ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκονται ανάμεσα στους αθλητές που δεν επισκέφθηκαν καν το Ολυμπιακό Χωριό. Ειδικά ο δεύτερος, όπως και η υπόλοιπη αμερικανική ομάδα μπάσκετ διαμένει παραδοσιακά εκτός εγκαταστάσεων.
Το ίδιο είχε κάνει και ο Μάικλ Τζόρναν και άλλα μέλη της Dream Team του 1992, της πρώτης ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ με επαγγελματίες παίκτες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο Ambassador κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη.
“Τις τελευταίες φορές που πήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, περάσαμε τον χρόνο που απαιτείτο στο Ολυμπιακό Χωριό και νιώθαμε σαν μέρος της ομάδας εκεί”, δήλωσε ο Κέβιν Ντουράντ, παίκτης των Phoenix Suns και μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών των ΗΠΑ, στο USA Today. “Μένουμε όμως έξω από αυτό”, πρόσθεσε.