Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε χώρο για γλυκό στα εορταστικά τραπέζια

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε χώρο για γλυκό στα εορταστικά τραπέζια
Aυτές τις γιορτές, μην 'κρατήσετε' χώρο για γλυκό. shutterstock

Λίγες ημέρες έμειναν για τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τον ατελείωτο αριθμό θερμίδων που θα βάλουμε στο σώμα μας. Γιατί οι επιστήμονες προτείνουν να μην αφήσουμε χώρο για γλυκό -και τι μπορούμε να κάνουμε εναλλακτικά.

Γιορτές έρχονται, όλο και σε κάποιο τραπέζι θα σας καλέσουν. Ενδεχομένως, να καλέσετε εσείς τους φίλους στο σπίτι για ένα εορταστικό γεύμα ή να βγείτε για να απολαύσετε κάποιο λουκούλλειο γεύμα, που δεν θα απαιτεί την ‘εξόντωση’ σας. Σε κάθε περίπτωση, μην φτάσετε στον όποιο προορισμό, αποφασισμένοι να αφήσετε χώρο για γλυκό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας διαλύσει όλο το βράδυ.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έκαναν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες από αυτούς που έκαναν άλλες επιλογές.

Μελέτη που είχε δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο του 2018 είχε προειδοποιήσει πως η μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και υγιεινά, για την καρδιά λίπη -πχ λιπαρά ψάρια) μπορεί να προφυλάξει τους Ευρωπαίους ενήλικες από το άγχος. Τουλάχιστον, οι μετρήσεις είχαν δείξει πως αυτό το γκρουπ ανθρώπων είχε χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, συγκριτικά με εκείνο που ακολούθησε διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν θέλουμε να αγχώνεστε και για το τι θα φάτε και αυτές τις ημέρες. Το θέμα είναι να δώσουμε εναλλακτικές. Δηλαδή, η American Heart Association της έδωσε. Αφορούσαν δέκα τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να προφυλάξετε την καρδιά σας.

Το σωστό σύστημα ‘παιχνιδιού’ για τις γιορτές

*Εξισορροπήστε την πρόσληψη τροφής και θερμίδων, με τη σωματική δραστηριότητα ώστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

*Επιλέξτε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων -με μια γενναία δόση να είναι φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε την αυθεντική ουσία, από τα συμπληρώματα.

*Επιλέξτε γενικά, δημητριακά ολικής αλέσεως -και ό,τι τα περιέχει.

*Συμπεριλάβετε υγιεινές πηγές άπαχων ή/και πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (βλ. ξηροί καρποί και όσπρια), θαλασσινά ή ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, άπαχα κομμάτια κρέατος -και γενικά περιορίστε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

*Προτιμήστε το ελαιόλαδο από τα άλλα λάδια.

*Εάν η επιλογή είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ή ελαφρώς επεξεργασμένα, διαλέξτε τα δεύτερα.

*Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη ποτών και τροφών, με πρόσθετα σάκχαρα.

*Προτιμήστε τρόφιμα με λίγο -ή καθόλου- αλάτι.

*Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά, μέσα στις γιορτές, αφού μια ζωή την έχουμε -και χρήσιμο είναι να τη γλεντήσουμε; Για να συνεχίζουμε να ζούμε, χωρίς να βασανιζόμαστε.

Οι ειδικοί εξηγούν πως θα ήταν χρήσιμο να μην κάνουμε κράτει τα κανονικά γεύματα, ώστε να ‘αφήσουμε’ χώρο για επιδόρπιο, αλλά να προτιμήσουμε ένα ισορροπημένο δείπνο που θα κλείσει με μια κανονικών διαστάσεων, μερίδα επιδορπίου. Προφανώς και αν ‘λυγίσετε’ μια δυο φορές, δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή σας. Αν ‘λυγίζετε’ όμως, τακτικά το άθροισμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται πλήρης αντίσταση και σίγουρα βοηθούν οι εναλλακτικές: φάτε ό,τι τραβάει η όρεξη σας, σε μια μικρή ποσότητα -να μην σας μείνει ο καημός- και προσπαθήστε να περιορίσετε τη συχνότητα και το μέγεθος της μερίδας των τροφίμων που ξέρετε ότι δεν θα σας κάνουν πολύ καλό. Έτσι, θα απαλλαγείτε και από το άγχος, ενώ θα φροντίσετε και την πρόληψη ή διαχείριση χρόνιων παθήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα