Γιατί έγιναν μόδα οι φούστες για αγόρια, στα ισπανικά σχολεία
Μια πραγματικά υπέροχη πρωτοβουλία που "τρέχει" τους τελευταίους μήνες στα ισπανικά σχολεία, και έχει προκαλέσει τα αποτελέσματα που πρέπει.
- 04 Ιουνίου 2021 16:38
Το τελευταίο διάστημα είναι πιθανό να έχει “πέσει” κανείς πάνω στο hashtag #LaRopaNoTieneGenero, στο Twitter. Ελληνιστί, το hashtag σημαίνει “τα ρούχα δεν έχουν φύλο” και απηχεί το κίνημα που ξεκίνησε από τον δάσκαλο μαθηματικών, Jose Piñas, τον περασμένο Νοέμβριο.
Τότε, ένας από τους μαθητές του Piñas είχε εκδιωχνεί από το σχολικό ίδρυμα και ζητήθηκε από τους γονείς του να τον παραπέμψουν σε ψυχολογικές συνεδρίες, επειδή εμφανίστηκε στο μάθημα φορώντας μια φούστα.
Μήνες μετά, οι καθηγητές Manuel Ortega και Borja Velaquez του σχολικού ιδρύματος Virgen de Sacedon στο Valladolid, έκαναν κάτι ανάλογο. Εμφανίστηκαν στα μαθήματά τους, φορώντας φούστες. Οι δυο τους, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συναδέλφου τους, όταν ένας εκ των μαθητών τους δέχθηκε ομοφοβικό bullying από άλλα παιδιά της τάξης, επειδή φορούσε ένα t-shirt με έναν χαρακτήρα anime.
Όπως έγραψε ο Ortega στο Twitter, “είμαστε ένα σχολείο που εκπαιδεύει με σεβασμό, πολυμορφία, συν-εκπαίδευση και ανοχή. Φορέστε ό,τι θέλετε!”.
Οι δύο καθηγητές είπαν στην El Pais πως μετά την πρωτοβουλία τους, είδαν μια αξιοσημείωτη, θετική αλλαγή στη συμπεριφορά των μαθητών, από τότε που άρχισαν να φορούν τις φούστες. Δηλώνουν ακόμη πως θέλουν να μάθουν στους μαθητές τους πως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν τα αγόρια θέλουν να μαγειρεύουν ή να έχουν μακριά μαλλιά, όπως αντιστοίχως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν τα κορίτσια παίζουν ποδόσφαιρο και έχουν κοντά μαλλιά.
Ωστόσο, τονίζουν, πως τέτοιες δράσεις είναι μόνο “η κορυφή του παγόβουνου” και σημειώνουν εύστοχα ότι ένα σχολείο πρέπει να κάνει περισσότερα για την προώθηση του σεβασμού και της ανοχής στην τάξη.
Από τη δική του πλευρά, ο Piñas που ξεκίνησε το κίνημα τον Νοέμβριο, παρατήρησε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στα σχολικά περιβάλλοντα της χώρας του τα τελευταία 20 χρόνια, και πως το Κράτος πρέπει να λάβει ουσιαστικές δράσεις σε κεντρικό επίπεδο.
“Πριν από 20 χρόνια αναγκάστηκα να υποστώ διωγμούς και προσβολές για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου, στο ίδιο σχολικό ίδρυμα που διδάσκω σήμερα. Αποφάσισα να κάνω ό,τι έκανα για να σταθώ στο πλευρώ του Mikel που αντιμετωπίστηκε με τέτοιο τρόπο από τη διοίκηση”.
Μάλιστα, μετά τη στήριξη του δασκάλου του, ο 15χρονος Mikel Gomez άρχισε να ανεβάζει βίντεο στο TikTok που καταγράφουν τη στήριξη που έλαβε στα social media από συνομήλικούς του και όχι μόνο.
Τα βίντεό του έγιναν viral στην Ισπανία, περνώντας εκτός των συνόρων της χώρας.
Ο ίδιος ο 15χρονος μιλώντας στην Ελ Παΐς, είπε πως μετά το ομοφοβικό bullying που είχε υποστεί για το μπλουζάκι του, αποφάσισε να εμφανιστεί με φούστα για να υποστηρίξει τα τρανς άτομα και το φεμινιστικό κίνημα, καθώς και τον καθηγητή του που ξεκίνησε την όλη δράση. “Η ψυχολόγος με ρωτούσε αν νιώθω καλά. Απάντησα πως είμαι αγόρι και πως έβγαλα το παντελόνι γιατί είχε ζέστη και πως δεν καταλάβαινα γιατί υπήρχε πρόβλημα για μένα κι όχι για τις συμμαθήτριές μου που επίσης φορούν φούστες”.
Από τη δική του πλευρά, ο Fernando Ruiz, ένας Βάσκος πατέρας, αποφάσισε να βάψει τα νύχια του για να στηρίξει τον γιο του που δεχόταν και εκείνος ανάλογο εκφοβισμό στη τάξη του. Αξιοσημείωτο είναι πως μια ομάδα παιδιών από σχολεία της Γαλικίας, αποφάσισαν να πηγαίνουν στο μάθημα με φούστες αναρτώντας τις εμφανίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα το “Johan Carballeira Institute of Secondary Education” να εντάξει στο πρόγραμμά του μάθημα για την αποδοχή και ισότητα των φύλων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις