Γιατί είναι δύσκολο να παραστεί ο Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί είναι δύσκολο να παραστεί ο Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία Τραμπ
Σι Τζινπίνγκ AP Photo Eraldo Peres

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να παραστεί στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου. Γιατί, όμως, η παρουσία του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ θεωρείται κάτι δύσκολο;

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα ως προσκεκλημένος του εκλεγμένου προέδρου Ντονάλντ Τραμπ, για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS επικαλούμενο δυο πηγές που γνωρίζουν τον προγραμματισμό σχετικά με την τελετή. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει πρώτο ότι ο Τραμπ προσκάλεσε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στην ορκωμοσία του αμέσως μετά την εκλογή του.

Στην τελετή ορκωμοσίας που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να παραστούν ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ με την σύζυγό του, όπως είναι η συνήθης πρακτική. Οι πηγές δήλωσαν στο CBS ότι στην τελετή ορκωμοσίας ενδέχεται να παραστούν άλλοι αξιωματούχοι από το Πεκίνο.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ομάδα του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Επίσημα για την πρόσκληση του Κινέζου ηγέτη στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ δεν έχει μιλήσει κανείς.

Ερωτηθείσα το πρωί της Πέμπτης αν ο Σι είχε απαντήσει στην πρόσκληση, η επερχόμενη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ δήλωσε στο Fox News ότι δεν γνώριζε, αλλά επιβεβαίωσε ότι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προσκληθεί.

Η πρόσκληση προς τον Σι, η οποία διαβιβάστηκε εκτός της επίσημης διπλωματικής οδού, αιφνιδίασε τόσο το Πεκίνο όσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι που είναι συνηθισμένοι στο αυστηρό πρωτόκολλο και γνωρίζουν πολύ καλά τη δυναμική της εξουσίας στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας έμειναν με την απορία για την πρόθεση του Τραμπ, επισημαίνει το CBS.

Γιατί είναι δύσκολο να παραστεί ο Σι;

«Μπορείτε να φανταστείτε τον Σι Τζινπίνγκ να κάθεται σε εξωτερικό χώρο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο, μπροστά από το βάθρο, περιτριγυρισμένος από επιθετικά μέλη του Κογκρέσου, κοιτάζοντας προς τον Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία του;» δήλωσε στο AP ο Ντάνι Ράσελ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.

Ο Ράσελ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος για θέματα διεθνούς ασφάλειας και διπλωματίας στο Asia Society Policy Institute, πρόσθεσε πως ο Σι δεν θα δεχόταν ποτέ να «υποβιβαστεί στη θέση ενός απλού καλεσμένου που γιορτάζει τον θρίαμβο ενός ξένου ηγέτη – πόσο μάλλον του Αμερικανού προέδρου».

Η Γιουν Σαν, διευθύντρια του προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα επιλέξει μια προσεκτική στάση, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο ή προηγούμενο για την παρουσία ενός Κινέζου ηγέτη σε ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου.

«Δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι θα πάρουν αυτό το ρίσκο», είπε η Σαν. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα στη λίστα των καλεσμένων, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ανώτατος διπλωμάτης της Ταϊβάν στις ΗΠΑ είχε παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν το 2021. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Επιπλέον, αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς ύψους έως και 60% σε κινεζικά προϊόντα μόλις αναλάβει την προεδρία, όπως έχει απειλήσει, ο Σι θα φαινόταν ανόητος αν είχε επιλέξει να παραστεί — κάτι που είναι απαράδεκτο για το Πεκίνο, σύμφωνα με τη Σαν.

Αντίθετα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι γνωστοί για την εμμονή τους με την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια του ηγέτη τους όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, δήλωσε ο Ράσελ, που έχει διαπραγματευτεί συνόδους κορυφής υψηλού επιπέδου με την Κίνα. «Πάντα απαιτούσαν κάθε ταξίδι ηγέτη στην Ουάσινγκτον να αντιμετωπίζεται ως πλήρης “επίσημη επίσκεψη” με όλα τα πρωτόκολλα και τις τιμές», ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα