Γιατί η “γυμνή” κορυφή του εμβληματικού Φούτζι δεν είναι καθόλου ωραίο θέαμα
Διαβάζεται σε 3'Ούτε νιφάδα δεν έχει πέσει στο εμβληματικό όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, σπάζοντας ένα ρεκόρ 130 ετών.
- 29 Οκτωβρίου 2024 14:23
Μόλις λίγες ημέρες μακριά βρισκόμαστε από τον Νοέμβριο, όμως το Φούτζι της Ιαπωνίας δεν έχει “ασπρίσει” ακόμα, σηματοδοτώντας την τελευταία ημερομηνία χωρίς να έχει χιονίσει στο εμβληματικό βουνό, από τότε που άρχισαν οι καταγραφές πριν από 130 χρόνια.
Οι εικόνες της χιονισμένης κορυφής του Φούτζι είναι εμβληματικές, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι βρίσκεται στο φόντο του πιο αναγνωρίσιμου έργου ιαπωνικής τέχνης, του Μεγάλου Κύματος στα ανοικτά της Καναγκάουα, όπου ένα φρέσκο στρώμα χιονιού να καλύπτει την κορυφή του.
Στις κορυφές του ψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας συνήθως χιονίζει από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά από την Τρίτη η κορυφή παρέμεινε “γυμνή” – κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της χώρας.
Η πρώτη χιονόπτωση σηματοδοτεί την άφιξη του χειμώνα και συνήθως έρχεται μετά την καλοκαιρινή αναρριχητική περίοδο, η οποία φέτος έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Τα πρώτα χιόνια στο Φούτζι πέφτουν κατά μέσο όρο στις 2 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, και πέρυσι σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, χιόνισε στις 5 Οκτωβρίου- αν και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έλιωσε στις αρχές Νοεμβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Το τοπικό μετεωρολογικό γραφείο Kofu της Ιαπωνίας, το οποίο ανακοινώνει κάθε χρόνο την πρώτη χιονόπτωση στο Φούτζι από την ίδρυσή του το 1894, δεν το έχει κάνει ακόμη φέτος, επικαλούμενο τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό.
“Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία συνεχίζονται από το καλοκαίρι και καθώς βρέχει, δεν υπήρξε χιονόπτωση”, δήλωσε την Τρίτη στο CNN ο Σινίτσι Γιανάγκι, μετεωρολόγος του γραφείου Kofu.
Η έλλειψη χιονιού από τις 29 Οκτωβρίου ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ της 26ης Οκτωβρίου, που είχε σημειωθεί το 1955 και το 2016, είπε.
Η Ιαπωνία κατέγραψε φέτος το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί από το 1898 που ξεκίνησαν οι στατιστικές, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο.
Η μέση θερμοκρασία από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν 1,76 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό επίπεδο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1,08 βαθμών που σημειώθηκε το 2010, ανέφερε ο οργανισμός.
Η ασυνήθιστη ζέστη του Οκτωβρίου που βίωσε η Ιαπωνία έγινε τρεις φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής κρίσης, διαπίστωσε το Climate Central.
Η ακραία καλοκαιρινή ζέστη που έπληξε φέτος την Ιαπωνία δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς το 2024 βρίσκεται σταθερά σε τροχιά να είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία.