Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ στον ύπνο μας
Το σώμα μας 'ρίχνει' τη θερμοκρασία του, όπως έρχεται η ώρα του ύπνου. Τυχόν εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία, έχουν ως αποτέλεσμα τη νυχτερινή εφίδρωση.
- 15 Απριλίου 2022 11:43
Όπως έρχεται η ώρα να κοιμηθούμε, το σώμα μας ρίχνει τη θερμοκρασία του στον πυρήνα του. Αν του βάλουμε εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία, δεν θα μας αφήσει να κοιμηθούμε. Κυριολεκτικά. Το Life Hacker ερεύνησε τους λόγους και έδωσε λύσεις.
Γενικά να πούμε πως ο ιδρώτας αποτελείται στο 99% από νερό και το 1% είναι αλάτι και λίπος. Μπορούμε να ιδρώσουμε όταν δεν ζεσταινόμαστε και όταν δεν γυμναζόμαστε. Το σώμα μας ιδρώνει για να αποβάλει ‘απόβλητα’ και για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε, όταν υπερθερμαινόμαστε. Χάνουμε από ένα έως περισσότερα λίτρα, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας ή έκθεσης σε θερμότητα.
Τι γίνεται το βράδυ
Ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει τον κύκλο ύπνου-ξύπνιου. Καθώς πλησιάζει η ώρα να κοιμηθούμε, η θερμοκρασία του σώματος μας αρχίζει να ‘πέφτει’ και έτσι σηματοδοτείται η απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου (μελατονίνη).
Η θερμοκρασία του πυρήνα μας ‘πέφτει’ όλη τη νύχτα. Αρχίζει να αυξάνεται αργά προς το πρωί, καθώς ξυπνάμε. Υψηλότερη θερμοκρασία στον πυρήνα, μπορεί να κάνει δύσκολο ή ανήσυχο τον ύπνο μας και να καθυστερήσει τα στάδια του.
Πώς μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία; Μπορεί να ευθύνονται
- τα ρούχα που φοράμε (δεν βοηθάμε αν είναι από πολυεστέρα, σατέν ή φανέλα και αν φοράμε κάλτσες. Οι ειδικοί προτείνουν να κοιμόμαστε με βαμβακερά ρούχα ή από άλλο ύφασμα που ‘αναπνέει’).
- το περιβάλλον στο οποίο κοιμόμαστε (πρέπει να είναι δροσερό το δωμάτιο, κάτι που εξαρτάται από τη θερμοκρασία -η ιδανική είναι από 15.6 έως 19.4 βαθμοί Κελσίου), ρόλο παίζει αν κοιμάται κάποιος δίπλα μας και το υλικό των κλινοσκεπασμάτων -που πάλι πρέπει να είναι από ύφασμα που ‘αναπνέει’),
- το δείπνο μας (ένα μεγάλο γεύμα δυο ώρες πριν τον ύπνο, αυξάνει τη θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος, για να βοηθήσει την πέψη που χρειάζεται 2 έως 3 ώρες).
- η άσκηση (χρειάζονται κάποιες ώρες για να πέσει η θερμοκρασία του σώματος μας, μετά την άσκηση. Όταν γυμναζόμαστε αργά το βράδυ, δεν δίνουμε στον οργανισμό μας αυτόν τον χρόνο -και ιδρώνει όταν κοιμόμαστε)
- οι ορμονικές διακυμάνσεις (βλ. μείωση των οιστρογόνων στις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση ή/και πριν ή κοντά στην ωορρηξία).
- μια φαρμακευτική αγωγή (ορισμένα φάρμακα -αντικαταθλιπτικά, ορμοθεραπεία, θεραπεία διαβήτη- και καταστάσεις που αφορούν την υγεία -λοιμώξεις, γρίπη, Covid- μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας). Εφίδρωση προκαλεί και η κατάχρηση ουσιών (πχ αλκοόλ), όπως και η απότομη διακοπή τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις