Γιατί μία ακροδεξιά δήμαρχος απαγόρευσε το κρίκετ σε μια ιταλική πόλη

Διαβάζεται σε 5'
Γιατί μία ακροδεξιά δήμαρχος απαγόρευσε το κρίκετ σε μια ιταλική πόλη
Κρίκετ. Εικόνα αρχείου Istock

H δήμαρχος του Μονφαλκόνε  Άννα Μαρία Τσιντ προωθεί μια αντιμεταναστευτική ατζέντα στην πόλη όπου απαρτίζεται κατά το ένα τρίτο από Μουσουλμάνους και Μπαγκλαντεσιανούς. Η απαγόρευση του κρίκετ και των ομαδικών προσευχών στα ισλαμικά κέντρα της πόλης.

Στην πόλη Μονφαλκόνε της Ιταλίας, μια ομάδα φίλων από το Μπαγκλαντές παίζει κρίκετ σε μια μικρή τσιμεντένια έκταση, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεργέστης, καθώς τους έχει απαγορευτεί από τον δήμαρχο να παίζουν εντός της πόλης.

Οι παίκτες λένε ότι όσοι τολμούν να παίξουν μέσα στην πόλη κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ. «Αν παίζαμε μέσα στο Μονφαλκόνε , η αστυνομία θα είχε ήδη έρθει να μας σταματήσει», λέει ο αρχηγός της ομάδας, Μία Μπάπι.

Η απαγόρευση του κρίκετ αποτελεί σύμβολο των εντάσεων στην πόλη, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των 30.000 κατοίκων είναι ξένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Μουσουλμάνοι από το Μπανγκλαντές, που άρχισαν να καταφθάνουν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για να εργαστούν στην κατασκευή γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων.

Η δήμαρχος, Άννα Μαρία Τσιντ, από το ακροδεξιό κόμμα της Λίγκας, έχει εκλεγεί με αντιμεταναστευτική ατζέντα και προσπαθεί να «προστατεύσει» την πόλη της και τις χριστιανικές αξίες της.

«Λένε ότι το κρίκετ δεν είναι για την Ιταλία. Αλλά θα σας πω την αλήθεια: όλα γίνονται επειδή είμαστε ξένοι», αναφέρει ο Μία.

Όσον αφορά την απαγόρευση του κρίκετ, η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει χώρος ή χρήματα για την κατασκευή νέου γηπέδου και λέει ότι οι μπάλες του κρίκετ αποτελούν κίνδυνο.

Στη δήλωσή της στο BBC, ανέφερε ότι αρνείται να παραχωρήσει στους Μπαγκλαντεσιανούς το προνόμιο να παίζουν το εθνικό τους άθλημα και ισχυρίζεται ότι δεν προσφέρουν «τίποτα σε αντάλλαγμα».

«Δεν έχουν προσφέρει τίποτα σε αυτή την πόλη, στην κοινότητά μας. Τίποτα», λέει. «Είναι ελεύθεροι να πάνε και να παίξουν κρίκετ οπουδήποτε αλλού… εκτός από το Μονφαλκόνε».

Μονφαλκόνε. Εικόνα αρχείου Istock

Η απαγόρευση της ομαδικής προσευχής στα ισλαμικά κέντρα της πόλης

Η Ιταλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη. Το 2023 γεννήθηκαν μόλις 379.000 μωρά στην Ιταλία, με μέσο όρο 1,2 παιδιά ανά γυναίκα.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 280.000 ξένους εργάτες ετησίως μέχρι το 2050 για να καλύψει τη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος, έχει αυξήσει τον αριθμό των αδειών για εργαζόμενους εκτός ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να μειώσει τη μετανάστευση.

Ωστόσο, η δήμαρχος Άννα Μαρία Τσιζίντ πιστεύει ακράδαντα ότι ο τρόπος ζωής της Μουσουλμανικής κοινότητας από το Μπανγκλαντές είναι «ασυμβίβαστος» με τη ζωή των Ιταλών.

Στο Μονφαλκόνε, οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν η δήμαρχος απαγόρευσε την ομαδική προσευχή στα δύο ισλαμικά κέντρα της πόλης. «Οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να μου στέλνουν σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να προσεύχονται στα δύο ισλαμικά κέντρα: έως και 1.900 άτομα σε ένα μόνο κτίριο», λέει η δήμαρχος.

«Υπάρχουν τόσα πολλά ποδήλατα που αφήνονται στο πεζοδρόμιο, και δυνατές προσευχές πέντε φορές την ημέρα – ακόμα και τη νύχτα».

Η δήμαρχος Τσιζίντ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν άδικο για τους ντόπιους και ότι η απαγόρευσή της για την ομαδική προσευχή σχετίζεται με τους κανονισμούς πολεοδομικού σχεδιασμού. Τα ισλαμικά κέντρα δεν είναι χαρακτηρισμένα για θρησκευτική λατρεία, και λέει ότι δεν είναι δική της δουλειά να τα παρέχει.

Το Ισλάμ δεν περιλαμβάνεται στις 13 θρησκείες που έχουν επίσημο καθεστώς βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες για την κατασκευή χώρων λατρείας.

Οι Μπαγκλαντεσιανοί στο Μονφαλκόνε λένε ότι η απόφαση της δημάρχου είχε τεράστιο αντίκτυπο στη μουσουλμανική κοινότητα. «Η δήμαρχος νομίζει ότι οι Μπαγκλαντεσιανοί προσπαθούν να εξισλαμίσουν την Ιταλία – αλλά εμείς απλά ασχολούμαστε με τη δική μας ζωή», λέει η 19χρονη Μεχέλι, που ατάγεται από την Ντάκα του Μπανγκλαντές, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία, φοράει δυτικά ρούχα και μιλά άπταιστα ιταλικά. Λέει ότι έχει δεχθεί ύβρεις και παρενόχληση στο δρόμο λόγω της Μπαγκλαντεσιανής καταγωγής της.

Ο Μία Μπάπι, που εργάζεται στα ναυπηγεία της Fincantieri, αναμένει να λάβει το ιταλικό διαβατήριο, αλλά δεν είναι βέβαιος ότι θα παραμείνει στη Μονφαλκόνε. «Δεν δημιουργούμε προβλήματα. Πληρώνουμε φόρους» δηλώνει, προσθέτοντας ότι αν όλοι οι Μπαγκλαντεσιανοί επέστρεφαν στην πατρίδα τους, το ναυπηγείο θα χρειαζόταν πέντε χρόνια για να κατασκευάσει ένα μόνο πλοίο.

Το καλοκαίρι, δικαστήριο της περιοχής δικαίωσε τα δύο ισλαμικά κέντρα, ακυρώνοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που απαγόρευε την ομαδική προσευχή. Ωστόσο, η δήμαρχος δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εκστρατεία της κατά της «ισλαμοποίησης της Ευρώπης». Πρόσφατα εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει το μήνυμά της στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα