Γιατί ο Ερντογάν εύχεται να επικρατήσει ο Τραμπ
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και οι διαφορετικές απόψεις των δύο υποψηφίων για την παρέμβαση στη Συρία, κάνουν τον Ερντογάν να επιθυμεί διακαώς την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ. Η δήλωση Κλίντον που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα
- 11 Οκτωβρίου 2016 22:09
Οι προθέσεις Κλίντον να στηρίξει τους Κούρδους στη Συρία, τους οποίους και αποκάλεσε στο debate, “πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ”, αλλά και οι κολακευτικές δηλώσεις Τραμπ για τους χειρισμούς Ερντογάν στην υπόθεση του πραξικοπήματος δίνουν τον τόνο για τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες της Άγκυρας εν όψει των Αμερικανικών εκλογών.
Έτσι, έντονη κριτική στη Χίλαρι Κλίντον ασκεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή δηλώσεις της αναφορικά με τον συριακό πόλεμο. “Η Κλίντον είπε πως θα υποστηρίξει τους Κούρδους στην περιοχή, τρομοκρατικές οργανώσεις, παρέχοντάς τους όπλα, εφόσον εκλεγεί. Τι σημαίνει αυτό; Είναι η Αμερική ή όχι σύμμαχος; Τι ακριβως σημαίνει ένοπλη στήριξη;” ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος το μεσημέρι της Τρίτης.
Υποτίθεται ότι πολεμούν ενάντια στον Isis, οπλίζοντας τους Κούρδους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που είναι παρακλάδι του PKK
“Υποτίθεται ότι πολεμούν ενάντια στον Isis, οπλίζοντας τους Κούρκους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που είναι παρακλάδι του PKK” πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος πολιτικός τόνισε πως η καταπολέμηση μια τρομοκρατικής οργάνωσης με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση “δεν είναι αποδεκτή”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως θα μετατραπούν σε “χώρα υποστηρικτή της τρομοκρατίας” αν συνεργαστούν με τους τρομοκράτες.
Η αντίδραση Γιλντιρίμ έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αποστροφής του λόγου της Κλίντον στο Debate της Κυριακής: “Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να εξοπλίσω τους Κούρδους. Οι Κούρδοι υπήρξαν οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ” ανέφερε.
Ο Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης στην τοποθέτησή του πως το Ισλαμικό Κράτος ασφυκτιά στο Ιράκ και τη Συρία και γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να εξαπλωθεί στοχεύοντας την Τουρκία. Όπως είπε, με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, η Τουρκία, σε συνεργασία με τους αντάρτες του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” (ομάδα ακραίων ισλαμιστών με δεσμούς με τη μουσουλμανική αδελφότητα) παρέχουν ασφάλεια σε μια περιοχή 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προστατεύοντας τα συρο-τουρκικά σύνορα από την είσοδο καμικάζι.
Η εκτίμηση Τραμπ σε Ερτογάν
“Δεν νομίζω” να έστησε το πραξικόπημα της Τουρκίας, δήλωνε ο Ντόναλντ Τραμπ το καλοκαίρι για τον Τούρκο πρόεδρο και πρόσθετε: “Του δίνω τα εύσημα για τον τρόπο που το απέτρεψε”. Συνεχίζοντας με τα πιο θερμά λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: “Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εκείνος που νίκησε ήταν ο λαός. Βγήκαν στους δρόμους και οι στρατιώτες δεν ήθελαν να ‘περάσουν από πάνω τους’. […] Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό μομέντουμ για την παρούσα κυβέρνηση” έλεγε. Ο Τραμπ είχε καλύψει τον Ερντογάν ακόμη και στο ζήτημα των εκκαθαρίσεων και των ελευθεριών στη χώρα λέγοντας: “Όταν ο κόσμος βλέπει πόσο άσχημα είναι οι ΗΠΑ, το να μιλάμε για πολιτικές ελευθερίες σε άλλες χώρες, δεν νομίζω πως είναι ένα πολύ καλό μήνυμα”.
Αλλά και στο θέμα του Isis και της Συρίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδηλώσει την πρόθεση στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία. “Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά ενάντια στον Isis” σημείωνε χαρακτηριστικά.
Τι δήλωνε ο Ερντογάν για την… ισλαμοφοβία Τραμπ
Ενδιαφέρουσες είναι και οι τοποθετήσεις Ερντογάν απέναντι στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Ο κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα ευέξαπτος σε θρησκευτικά ζητήματα Τούρκος πρόεδρος ήταν μάλλον ανεκτικός με τις δηλώσεις Τραμπ περί αποκλεισμού των μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη. “Δεν νομίζω πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο καθώς η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος, μια μακρά διαδικασία” και πρόσθεσε: “Πολλά λέγονται κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά τα πράγματα αποδεικνύονται εντελώς διαφορετικά μετά τις εκλογές”.
Πάντως ο Ερντογάν υπήρξε ιδιαίτερα διπλωμάτης όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. “Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα. Το καλύτερο για εμένα είναι να δω τη βούληση του λαού να υπηρετείται στις ΗΠΑ. Η επιλογή των Αμερικανών πολιτών θα είναι και η σωστή. Πιστεύω πάνω από όλα στη Δημοκρατία” απάντησε.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΌ HURRIYET/ POLITICO/ WP