Γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο αγαπημένος στόχος του deepfake

Διαβάζεται σε 3'
Εικόνα AI που απεικονίζει τον πάπα Φραγκίσκο
Εικόνα AI που απεικονίζει τον πάπα Φραγκίσκο Ap Photo

Ειδικοί εξηγούν την απήχηση που έχει ο ποντίφικας σε εικόνες deepfake, μετά τις viral φωτογραφίες του πάπα Φραγκίσκου με τη Madonna.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο των deepfakes, με την εικόνα του να χρησιμοποιείται επανειλημμένα σε δημιουργίες που “παντρεύουν” την πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση.

Από την iconic “εμφάνιση” με άσπρο μακρύ μπουφάν που έγινε viral, μέχρι τις πρόσφατες δημοσιεύσεις της Madonna, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την εικόνα του τόσο δημοφιλή για τέτοιες δημιουργίες;

Ο Ιταλός ψηφιακός καλλιτέχνης RickDick, δημιουργός των αμφιλεγόμενων εικόνων με τη Madonna, δήλωσε πως στόχος του δεν ήταν να προσβάλει. Στις εικόνες, ο Πάπας εμφανίζεται αγκαλιά με τη βασίλισσα της pop, με τους δυο τους να έχουν έρθει ιδιαίτερα κοντά, ενώ τη μία ανάρτηση συνοδεύει η φράση “Strike a Pope“, παράφραση των στίχων του τραγουδιού “Vogue” της Madonna.

 

“Στόχος μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν και, αν είναι δυνατόν, να χαμογελάσουν”, ανέφερε ο καλλιτέχνης, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο RickDick, αλλά δεν αποκαλύπτει το πλήρες όνομά του. Για εκείνον, τα memes, ως νέα μορφή οπτικής κουλτούρας, έχουν τη δύναμη να επικοινωνούν βαθιές ιδέες με εξαιρετική ταχύτητα.

Γιατί ο Πάπας είναι τόσο δημοφιλής στόχος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Πάπας αποτελεί προφανή στόχο για deepfakes, επειδή υπάρχει ένα τεράστιο ψηφιακό “αποτύπωμά” του σε βίντεο, εικόνες και ηχογραφήσεις φωνής που σχετίζονται με τον ίδιο. Αυτό επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να αναπαραγάγουν τα χαρακτηριστικά του.

“Ο Πάπας εμφανίζεται τόσο συχνά στη δημοσιότητα που τα μοντέλα AI, τα οποία εκπαιδεύονται αδιάκριτα στο ανοιχτό διαδίκτυο, μπορούν εύκολα να αναπαραγάγουν την εικόνα και τη φωνή του”, αναφέρει ο Sam Stockwell, ερευνητής στο Alan Turing Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθέτει επίσης ότι η γοητεία που προκαλούν τέτοιες εικόνες έγκειται στη “σύγκρουση” που δημιουργείται ανάμεσα σε ισχυρές προσωπικότητες με αστείες ή αμήχανες καταστάσεις, κάτι που αποτελεί και το βασικό συστατικό της σάτιρας.

“Ο Πάπας, ως σύμβολο αυστηρών κανόνων και παραδόσεων, προκαλεί ενδιαφέρον όταν παρουσιάζεται σε απροσδόκητες καταστάσεις”, σημειώνει ο Stockwell.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει νέα δυναμική στη σάτιρα, καθιστώντας την παραγωγή τέτοιων εικόνων πιο εύκολη και συχνή. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ δημόσια πρόσωπα, αντικείμενα, μόδα και γεγονότα για να προκαλώ σκέψη, αναμειγνύοντας το παράλογο με το ασυνήθιστο», δηλώνει ο RickDick. «Ο Πάπας είναι απλώς ένα από τα αγαπημένα μου θέματα».

“Μου αρέσει να χρησιμοποιώ δημόσια πρόσωπα, αντικείμενα, μόδα και γεγονότα για να προκαλέσω σκέψεις αναμειγνύοντας το παράλογο με το αντισυμβατικό“, δήλωσε ο RickDick. “Είναι σαν να δουλεύεις με ένα ατελείωτο παζλ, αναζητώντας πάντα νέες δημιουργικές συνδέσεις. Ο Πάπας είναι απλώς ένα από τα αγαπημένα μου θέματα πάνω στα οποία δουλεύω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα