Γιατί ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη επεκταθεί
Διαβάζεται σε 4'Μετά τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-Βρετανίας σε βάρος των Χούθι της Υεμένης, ο πόλεμος στη Γάζα μοιάζει να έχει ήδη εξαπλωθεί, την ώρα που οι αντάρτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στη Δύση.
- 13 Ιανουαρίου 2024 15:05
Λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, ειδικοί αναλυτές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριζαν πως η κατάσταση στη Γάζα ξεφεύγει.
Αρκετοί εξέφρασαν την ανησυχία για επέκταση του πολέμου με την εμπλοκή του Ιράν, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δράση των ανταρτών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σοκ σε εμπόριο και ναυσιπλοΐα μέσω της δράσης τους στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη, στοχεύοντας εμπορικά πλοία που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC και του Jeremy Bowen, ο οποίος έχει περάσει αρκετό χρόνο με τους Χούθι στην Υεμένη, θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Γάζα, αφού “αυτό έχει ήδη συμβεί”.
Σε μακροσκελή και ενδελεχή ανάλυσή του, εξηγεί γιατί οι Χούθι αποτελούν ήδη μέρος αυτής της σύγκρουσης και πώς τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία δεν είναι αρκετά για να περιορίσουν τη δράση και τη στάση τους στο πλευρό της Παλαιστίνης.
Όπως σημειώνει, “οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Χούθι στην Υεμένη δεν αφορούν μόνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της κρίσης την περιοχή”.
“Οι Χούθι θα απολαύσουν τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς”
Αμέσως μετά τα πλήγματα στην Υεμένη, οι Χούθι δεσμεύτηκαν να απαντήσουν, ξεκαθαρίζοντας πως η ενέργεια των δύο χωρών θα είναι ένα “λάθος που θα πληρώσουν”. Όπως σημειώνει ο Jeremy Bowen, αν οι αντάρτες συνεχίσουν να εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και υπάρξει νέα απάντηση από τις ΗΠΑ, είναι πιθανό “οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία να εντείνουν τη δράση τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή”, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει “ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ”.
Παράλληλα, ο αναλυτής του BBC εκφράζει την πεποίθηση πως, δεδομένης της υποστήριξης που έχουν από το Ιράν, με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα, “οι Χούθι θα «απολαύσουν» τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς”, αφού “θέλουν να είναι μέρος αυτού του πολέμου”.
Όσο για τον οπλισμό τους; Η Τεχεράνη φέρεται να έχει ενισχύσει τις δυνατότητές του και τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους με πυραύλους κατά πλοίων, βαλλιστικούς πυραύλους και επιθετικά drones.
Κυριαρχεί, επίσης, η άποψη ότι ένας και μόνο γύρος αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ δεν είναι αρκετός για να τους αποθαρρύνει και να περιορίσει τον ρόλο τους στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. “Θέλουν να θεωρούνται ως μια ατρόμητη αντίσταση στην Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους της που υποστηρίζουν το Ισραήλ”, προσθέτει ο Bowen.
Έχουν ξεκαθαρίσει πως πραγματοποιούν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του πολέμου στη Γάζα, των δολοφονιών αμάχων και των σοβαρών στερήσεων που έχει επιβάλει το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την άλλη, έχουν δηλώσει πως αν ο πόλεμος στη Γάζα τελείωνε και επιτρεπόταν η είσοδος των προμηθειών, τότε δεν θα απειλούσαν τη μεγάλη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα”.
Πόσο πιθανό είναι να υποταχθούν στη Δύση;
Αυτή την άποψη υιοθετούν και αρκετοί επικριτές των υποστηρικτών του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι.
Για τον λόγο αυτό, εγείρεται σοβαρή ανησυχία ότι η ενέργεια ΗΠΑ και Βρετανίας θα παρατείνει ή θα κλιμακώσει την κατάσταση, αντί να την επιλύσει. Αυτό προκύπτει και από τη ρητορική τους, πριν καν την επιχείρηση των δύο χωρών, αλλά και από την εν γένει προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ένα ατρόμητο προφίλ, με στόχο να παγιώσουν τη θέση τους στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά εκτιμά και ο αναλυτής του BBC: “Θα θέλουν να κάνουν περισσότερες επιθέσεις, για να δείξουν ότι είναι προκλητικοί και αήττητοι“.
Το επιχείρημα αυτό ενισχύει και το ολοένα πιο βαρύ οπλοστάσιό τους, με τη συνδρομή του Ιράν. “Τα όπλα που τους προμηθεύει το Ιράν είναι πιο εξελιγμένα, πιο θανατηφόρα και επομένως πιο απειλητικά”, προσθέτει το BBC, καταλήγοντας:
“Εάν οι Χούθι, που έχουν υποστηρικτές σε όλη την περιοχή, συνεχίσουν να απειλούν και να πυροβολούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τότε στέλνουν μήνυμα στους οπαδούς τους ότι δεν υποκλίνονται από τη Δύση”.