Γιατί ο Στάρμερ κατέβασε το πορτρέτο της Θάτσερ από το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ

Διαβάζεται σε 3'
Μάργκαρετ Θάτσερ
Μάργκαρετ Θάτσερ AP Photo/FY

Τους λόγους για τους οποίους κατέβασε το πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ από το γραφείο του εξήγησε ο Κιρ Στάρμερ. Το πρόβλημά του με τα πορτρέτα και η εξαίρεση του Τιερί Ανρί.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, «εξαφάνισε» από την Ντάουνινγκ Στριτ το πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργού από το 1979 μέχρι το 1990, μιας πολιτικής φυσιογνωμίας ιδιαίτερα διχαστικής, ακόμη και μετά τον θάνατό της.

Στελέχη και βουλευτές των Τόρις υποστήριξαν πως ο επικεφαλής των Εργατικών και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας απομάκρυνε το πορτρέτο της Θάτσερ για να εξευμενίσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε το πρωί της Κυριακής, η απόφαση αυτή δεν προήλθε από αντιπάθεια προς την πρώην πρωθυπουργό, αλλά επειδή δεν του αρέσει να έχει εικόνες που τον “κοιτάζουν” από ψηλά ενώ εργάζεται.

Άλλωστε, όπως είπε, προτιμά τα τοπία από τα πορτρέτα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που να με κοιτάζει στο γραφείο μου».

Η μετακίνηση του πορτρέτου της Μάργκαρετ Θάτσερ από το γραφείο του πρωθυπουργού και η τοποθέτησή του σε άλλο σημείο του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ, αποκάλυψε ο βιογράφος του πρωθυπουργού, Τομ Μπόλντουιν, τον Αύγουστο.

Το πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, έργο του Ρίτσαρντ Στόουν, που την απεικονίζει λίγο μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντς το 1982, είχε ανατεθεί το 2007 από τον πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, και τοποθετήθηκε στο γραφείο από τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ωστόσο, ο Κιρ Στάρμερ αποφάσισε να το μετακινήσει από το γραφείο του, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την ίδια τη Θάτσερ.

«Δεν ήθελα να υπάρχει εικόνα κανενός στο γραφείο μου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Αυτό είναι το προσωπικό μου μέρος, όπου πηγαίνω για να δουλέψω. Δεν έχει να κάνει πραγματικά με τη Μάργκαρετ Θάτσερ». Εξηγώντας περαιτέρω την προτίμησή του, ανέφερε ότι, όταν ήταν δικηγόρος, συνάδελφοί του προσπαθούσαν να τον πείσουν να έχει εικόνες δικαστών στους τοίχους του γραφείου του. «Δεν μου αρέσει», είπε. «Δεν μου αρέσουν οι εικόνες… και οι φωτογραφίες ανθρώπων που με κοιτάζουν από ψηλά».

Ο Στάρμερ τόνισε ότι στο γραφείο του, όπου εργάζεται καθημερινά, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός «να τον κοιτάζει». «Το μόνο που έχω τώρα είναι φωτογραφίες των παιδιών και των γατιών», πρόσθεσε. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι θα έκανε μια εξαίρεση στον κανόνα του αν επρόκειτο για πορτρέτο ενός από τους ήρωές του από την ομάδα της Άρσεναλ. «Ίσως να ανεχόμουν μια εικόνα του Τιερί Ανρί στον τοίχο, αλλά μέχρι εκεί φτάνω», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα