Γιατί οι Αμερικανοί πολιτικοί παίρνουν… σπίτι τους διαβαθμισμένα έγγραφα
Για κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι λέξεις "άκρως απόρρητο" μερικές φορές αντιμετωπίζονται περισσότερο ως επιλογή παρά ως υποχρέωση. Η διαφορά στην περίπτωση των εγγράφων του Τραμπ.
- 27 Ιανουαρίου 2023 20:39
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είναι ο τελευταίος στην αλυσίδα των πολιτικών στα σπίτια των οποίων εντοπίστηκαν απόρρητα έγγραφα.
Ως γνωστόν, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, ερευνώνται από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό τέτοιων αρχείων στην κατοχή τους.
Οι Πενς και Μπάιντεν ενημέρωσαν τις Αρχές, όταν ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα. Σε ό,τι αφορά δε στον Τραμπ, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην ιδιοκτησία του στο Μαρ-α-Λάγκο προκειμένου να ανακτήσει απόρρητο και ευαίσθητο υλικό -συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με την ένδειξη ”άκρως απόρρητο”- και κάποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παρεμποδίστηκαν από ανθρώπους του πρώην πλανητάρχη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων (NARA) ζήτησε από πρώην προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ να ελέγξουν εκ νέου τα προσωπικά τους αρχεία μήπως έχουν ξεχάσει απόρρητα ή άλλα προεδρικά έγγραφα.
Κρατάει χρόνια η… κολόνια των διαβαθμισμένων εγγράφων
Όπως επισημαίνει το BBC, τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πολλοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Χίλαρι Κλίντον και ενός πρώην υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, έχουν βρει τον μπελά τους επειδή δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
”Η εσφαλμένη τοποθέτηση διαβαθμισμένων εγγράφων είναι πολύ συνηθισμένη, συμβαίνει συνεχώς” λέει ο Toμ Μπλάντον, διευθυντής του National Security Archive, ένα ανεξάρτητο αποθετήριο κυβερνητικών εγγράφων που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Αν και δεν αποσαφηνίστηκε τι ακριβώς είναι τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Μάικ Πενς, ο Μπλάντον αναφέρει ότι διαβάθμιση μπορεί να γίνει σε μεγάλη γκάμα εγγράφων με πληροφορίες, ακόμη και σε αποδελτιωμένα ρεπορτάζ εφημερίδων.
Τέτοιας κατηγορίας έγγραφα αποχαρακτηρίζονται με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο ο αποχαρακτηρισμός τους δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Στο μεσοδιάστημα καλύπτονται από το απόρρητο.
Υπάρχει μία κατηγορία εγγράφων που συνοδεύεται από την ένδειξη SCI (Sensitive Compartmented Information). Τέτοια χαρτιά περιέχουν πληροφορίες ικανές να αποκαλύψουν την ταυτότητα των μυστικών πρακτόρων και συνεπώς να τους εκθέσουν. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, πολλά έγγραφα αυτού του τύπου βρέθηκαν στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.
Διαφέρουν τα έγγραφα του Τραμπ;
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Τραμπ και των υπολοίπων πολιτικών που διέπραξαν τέτοια σφάλματα έγκειται στην αντιμετώπιση της έρευνας που ακολούθησε την εύρεση των στοιχείων.
Όπως λέει ο νομικός εμπειρογνώμονας Μπραντ Μος, ”ο Τραμπ σπατάλησε 18 μήνες καθυστερώντας, συσκοτίζοντας και, σε τελευταία ανάλυση, παρεμποδίζοντας την έρευνα’‘, ενώ απλώς ”έπρεπε να ειδοποιήσει τις Αρχές, να παραδώσει τα στοιχεία και να βεβαιωθεί ότι επέστρεψαν στην αρμόδια για τη φύλαξή τους κρατική υπηρεσία”.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το κράτος διώκει τον παρανόμως κατέχοντα διαβαθμισμένα έγγραφα μόνο όταν τα έκλεψε ή όταν παρεμποδίζει τις έρευνες, η περίπτωση Τραμπ είναι ”εξαιρετικά ασυνήθιστη”, προσθέτει ο Μος.
Σύμφωνα με τον νόμο περί κατασκοπείας, οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση, κακή διαχείριση ή διαβίβαση εγγράφων παραβιάζει τον νόμο. Αλλά οι Αρχές σπανίως ασκούν ποινικές διώξεις, εκτός από δύο περιπτώσεις: Πρόθεση ή παρεμπόδιση.
Αν οι Αρχές θεωρήσουν ότι κάποιο έγγραφο κρατήθηκε σκοπίμως είτε για δημοσιοποίηση είτε για πώληση, τότε ο υπεύθυνος μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές νομικές συνέπειες, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.
Ο Πετρέους είχε κατηγορηθεί ότι ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στην πρώην ερωμένη και βιογράφο του. Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη, αποφεύγοντας τα κακουργήματα, όχι όμως τη διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και το τσουχτερό πρόστιμο 100.000 δολαρίων.
Όπως επισημαίνεται, τις περισσότερες φορές οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν συνέπειες πολιτικές και όχι ποινικές. Λόγου χάρη, η Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είχε αποθηκεύσει email κρατικού ενδιαφέροντος σε προσωπικά αρχεία της.
Το FBI ερεύνησε την υπόθεση και η Κλίντον απαλλάχθηκε από την κατηγορία της εγκληματικής πράξης. Βέβαια, τιμωρήθηκαν οι βοηθοί της, οι οποίοι κρίθηκαν «εξαιρετικά απρόσεκτοι».
Γιατί συνεχίζει να συμβαίνει;
Ο Μπλάντον θεωρεί ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στη γραφειοκρατία. Κι αυτό, διότι είναι τεράστιος ο όγκος των διαβαθμισμένων εγγράφων που περνούν από τα χέρια των κορυφαίων αξιωματούχων.
Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν χρειάζονταν καν διαβάθμιση ή θα έπρεπε να αποχαρακτηριστούν αυτόματα μετά από μερικά χρόνια.
Ενα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Μος, είναι ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι -είτε είναι ο πρόεδρος είτε κάποιο μέρος του υπουργικού συμβουλίου- δεν έχουν εκπαιδευθεί σε πρακτικές ασφαλείας, σε αντίθεση με τους υφισταμένους τους. Και λόγω της θέσης που κατέχουν, τούς δίνεται με περίσσεια ευκολία πρόσβαση σε απόρρητο υλικό. Σε αντίθεση, αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος προβεί σε κάποιο λάθος, ενδέχεται να ανακληθεί η άδεια ασφαλείας που έχει ή ακόμη και να απολυθεί.
‘‘Η καλύτερη εκπαίδευση θα το διόρθωνε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ” λέει ο Μος. ”Μόλις φθάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο εξουσίας, έχει την τάση να υπερεκτιμά την εικόνα του και τις δυνάμεις του, και δεν ακούει κανέναν”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις