Γιατί οι γονείς στη Νότια Κορέα κλείνονται σε κελιά

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί οι γονείς στη Νότια Κορέα κλείνονται σε κελιά
ISTOCK

Γονείς των hikikomori, στη Νότια Κορέα, επιλέγουν να βιώσουν μια “εμπειρία εγκλεισμού” σε κελιά, τα οποία περιλαμβάνουν μόνο μια τρύπα για τροφή.

Μια πρωτόγνωρη “εμπειρία εγκλεισμού” αποφασίζουν να βιώσουν πολλοί γονείς στη Νότια Κορέα, οι οποίοι επιλέγουν να εγκατασταθούν για λίγες μέρες στο λεγόμενο Happiness Factory, ώστε να έρθουν κοντά στα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, το “εργοστάσιο ευτυχίας” προσφέρει μια μοναδική “εμπειρία απομόνωσης” στους γονείς των hikikomori, έναν όρο που περιγράφει την έντονη κοινωνική απομόνωση των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Ως hikikomori χαρακτηρίζονται οι μοναχικοί εφήβοι ή ενήλικες που αποσύρονται από την κοινωνία, επιλέγοντας την απόλυτη απομόνωση και τον εγκλεισμό. Ο όρος αναφέρεται τόσο στο φαινόμενο γενικά όσο και στους ίδιους τους απομονωμένους. Το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας ορίζει το hikikomori ως μια κατάσταση στην οποία τα εν λόγω άτομα αρνούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονέων τους, δεν εργάζονται ή δεν πηγαίνουν στο σχολείο και απομονώνονται από την κοινωνία και την οικογένεια, παραμένοντας κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο για περίοδο που υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να καλλιεργήσoυν οι γονείς μια καλύτερη κατανόηση των συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα απομονωμένα παιδιά τους.

Στα ειδικά κελιά στα οποία διαμένουν οι γονείς, δεν επιτρέπονται τηλέφωνα ή φορητοί υπολογιστές, ενώ το μέγεθός τους δεν είναι μεγαλύτερο από ένα ντουλάπι καταστήματος. Στα δωμάτια αυτά υπάρχει μόνο μία τρύπα που τους συνδέει με τον έξω κόσμο, η οποία χρησιμεύει για την τροφοδοσία τους. Οι γονείς έχουν για παρέα μόνο τους γυμνούς τοίχους, ενώ μπορούν να φορούν μπλε στολές φυλακής, παρόλο που δεν είναι κρατούμενοι.

Τι είναι τα κελιά στο “εργοστάσιο ευτυχίας”

Εμπειρία:

  • Δωμάτια Απομόνωσης: Τα δωμάτια είναι παρόμοια με κελιά απομόνωσης, μικρά και γυμνά, με μόνο μια τρύπα για την τροφοδοσία που τα συνδέει με τον έξω κόσμο.
  • Διάρκεια και Συνθήκες: Οι συμμετέχοντες περνούν τρεις ημέρες σε αυτά τα κελιά χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, βιώνοντας την απομόνωση που αντέχουν τα παιδιά τους.

Στόχος:

  • Γονείς: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν παιδιά που έχουν αποσυρθεί από την κοινωνία και βιώνουν έντονη κοινωνική απομόνωση.
  • Κίνητρο: Οι γονείς ελπίζουν να αποκτήσουν γνώσεις για τις εμπειρίες των παιδιών τους και να μάθουν πώς να επικοινωνούν καλύτερα μαζί τους.

Φαινόμενο Hikikomori:

  • Επικράτηση: Μια έρευνα στη Νότια Κορέα έδειξε ότι πάνω από 5% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19-34 απομονώνονται, που μεταφράζεται σε περίπου 540,000 άτομα.
  • Προέλευση: Ο όρος προήλθε από την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990 για να περιγράψει παρόμοιες συμπεριφορές κοινωνικής απομόνωσης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

  • Οργανωτές: Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα Νεολαίας της Κορέας και το Κέντρο Ανάκτησης Μπλε Φάλαινας.
  • Δομή: Περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γονέων διάρκειας 13 εβδομάδων, μέρος του οποίου είναι η τριήμερη εμπειρία απομόνωσης.
  • Στόχος: Να διδάξει στους γονείς καλύτερες στρατηγικές επικοινωνίας και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση προς τις καταστάσεις των παιδιών τους.

Προσωπικές Ιστορίες:

  • Εμπειρία της Jin Young-hae: Η κα Jin (όχι το πραγματικό της όνομα) έχει έναν γιο που απομονώνεται εδώ και τρία χρόνια. Μετά την εμπειρία απομόνωσης, απέκτησε καλύτερη κατανόηση της “συναισθηματικής φυλακής” του γιου της.
  • Προκλήσεις: Ο γιος της, κάποτε ταλαντούχος μαθητής, αντιμετώπιζε ασθένειες, δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και τελικά ανέπτυξε μια διατροφική διαταραχή, οδηγώντας τον στην απόσυρση από την κοινωνία.

Σκέψεις και Επιπτώσεις:

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ γονέων και των απομονωμένων παιδιών τους, προσφέροντας μια πρώτη κατανόηση των συναισθηματικών και πνευματικών δυσκολιών που εμπλέκονται. Για συμμετέχοντες όπως η κα Jin, η εμπειρία αυτή παρείχε σαφήνεια και νέα προοπτική για την κατάσταση του γιου της, καλλιεργώντας μια πιο ενσυναισθητική και υποστηρικτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσής του.

Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει τη σημασία της ενσυναίσθησης και της κατανόησης στην αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των νέων. Μέσω της εμπειρίας των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν να τους στηρίξουν καλύτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα