Γιατί οι ΗΠΑ αδυνατούν να εντοπίσουν τον “Ασθενή Μηδέν” – Τι φοβούνται οι αρχές
Οι επιστήμονες των Ηνωμένων Πολιτειών παλεύουν ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο η "πηγή" εξάπλωσης του ιού μοιάζει αδύνατο να διευκρινιστεί.
- 27 Μαΐου 2020 10:39
Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούν για τον χαμό σχεδόν 100.000 ανθρώπων από τον κορονοϊό, ο εντοπισμός του “Ασθενούς μηδέν” παραμένει άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες της χώρας, με κάθε τους προσπάθεια μέχρι στιγμής να έχει πέσει στο κενό.
Αυτό βέβαια που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους και ερευνητές των ΗΠΑ δεν είναι να διευκρινίσουν την πηγή και την προέλευση του ιού στη χώρα τους, αλλά κυρίως την ημερομηνία όπου αυτός άρχισε να εξαπλώνεται, για την οποία εκφράζονται ανησυχίες και φόβοι ότι ήταν πολύ πριν καταγραφούν τα πρώτα περιστατικά και οι πρώτοι θάνατοι στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια και όπως αναφέρει ο “Guardian”, πολύ πριν η κυβέρνηση Τραμπ αναστείλει τα ταξίδια από την Κίνα και η χώρα προμηθευτεί διαγνωστικά τεστ, ή ακόμα-ακόμα πριν καν γίνει γνωστό το όνομα της ασθένειας που σήμερα έχει πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Οι εκτιμήσεις τον επιστημόνων λένε ότι ο ιός διείσδυσε στις Πολιτείες χωρίς να ανιχνευτεί αρκετές εβδομάδες πριν σημειωθεί ο πρώτος θάνατος, συγκεκριμένα μίας γυναίκας από την Καλιφόρνια στις αρχές Φεβρουαρίου, που ήταν η πρώτη νεκρή Αμερικανίδα λόγω κορονοϊού.
Σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, οι ερευνητές θεωρούν την εύρεση του “Ασθενούς μηδέν” αδύνατη, εκφράζοντας μάλιστα δημόσια την -ανησυχητική- εκτίμηση πως ο αριθμός “100.000” έχει ήδη συμπληρωθεί και μάλιστα πολύ νωρίτερα.
Οι πρώτες καταγραφές και η έλλειψη διαγνωστικών τεστ
Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε και γνωστοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου και αφορούσε σε έναν ταξιδιώτη Αμερικανό που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν. Ο ιός εξαπλώθηκε σύντομα στο Σιατλ, η Ουάσινγκτον κατέγραψε τον πρώτο της νεκρό, ενώ μέσα στον Ιανουάριο, περιπτώσεις κορονοϊού εντοπίστηκαν και στην Καλιφόρνια, η οποία μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα είχε ήδη 8.400 κρούσματα, αλλά μόλις 200 διαγνωστικά τεστ.
Η έλλειψη των τεστ σε δυσαναλογία με τον ρυθμό μετάδοσης του ιού οδήγησαν τις περισσότερες Πολιτείες της Αμερικής σε μία χαμένη μάχη με τον χρόνο και στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία τους να εντοπίσουν έγκαιρα τους ανθρώπους που νοσούσαν και να ελέγξουν τη μετάδοσή του οδήγησε και στη σημερινή αδιευκρίνιστη πηγή και ημερομηνία εξάπλωσής του.
Αξιωματούχοι της Καλιφόρνιας συνειδητοποίησαν ότι ο ιός πιθανόν να είχε εξαπλωθεί σε όλη την Πολιτεία και να σκοτώσει κατοίκους νωρίτερα από ό, τι νόμιζαν. Τον περασμένο Απρίλιο, ανάλυση δειγμάτων από την αυτοψία μιας 57χρονης γυναίκας που πέθανε ξαφνικά στο σπίτι της στις 6 Φεβρουαρίου έδειξε ότι γυναίκα πιθανότατα προσβλήθηκε από τον ιό τουλάχιστον μια εβδομάδα ή δύο πριν πεθάνει. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είχε ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ πιθανόν να σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε στην κοινότητα στα μέσα Ιανουαρίου ή και νωρίτερα.
Εκπρόσωπος της Mayo Clinic εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του: “Σαφώς και υπάρχει πιθανότητα να υπήρχαν περισσότερες μολύνσεις που να οδήγησαν στον θάνατο σε μία περίοδο που δεν ξέραμε τίποτα για τον νέο κορονοϊό”.
Η κλινική Mayo προσπαθεί να εξετάσει εκ νέου περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν από πνευμονία ή γρίπη, ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν φαίνεται να εκφράζει αρκετές ακόμη κλινικές που αρνούνται να πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.
Ερώτημα που τείνει να γίνει “αιώνιο”
Τα λάθη της κυβέρνησης Τραμπ, η καθυστερημένη αντίδραση των ΗΠΑ να λάβει προληπτικά μέτρα, η απόφασή της να συνεχίσει να πραγματοποιεί ταξίδια από και προς Κίνα όταν ο ιός θέριζε ακόμη την Ουχάν έφεραν τη χώρα απέναντι σε μία ανείπωτη τραγωδία και δυσκόλεψαν το έργο της επιστήμης. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αρχική “βαβέλ” που δημιουργήθηκε ως προς τον διαχωρισμό ανάμεσα στην εποχική γρίπη και τον κορονοϊό που οδήγησε στον θάνατο πολλών ανθρώπων από τον Ιανουάριο, όταν ακόμη ο ιός ήταν άγνωστος στη χώρα.
Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τον εντοπισμό του “Ασθενούς μηδέν” σε μία πολύ δύσκολη αποστολή που, για τους επιστήμονες, ίσως και να μοιάζει αδύνατη, αλλά συνάμα και δευτερεύουσα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι το παρόν και το μέλλον της πανδημίας και μίας μάχης που μαίνεται.
“Είναι δελεαστικό για την επιστήμη, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο θα κερδίζαμε αν το ανακαλύπταμε. Είναι κάτι ενδιαφέρον, αλλά όχι χρήσιμο”, δήλωσε σχετικά ο Μπέντζαμιν Πίνσκι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες είναι η καλύτερη κατανόηση της πορείας του ιού που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή ενός δεύτερου επιδημιολογικού “κύματος”, αν και τα λάθη των ΗΠΑ είναι λίγο-πολύ γνωστά και έχουν επισημανθεί (ή και σχολιαστεί) από τους ίδιους.