Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να φτιάξουν iPhone, όσο και αν επιμένει ο Τραμπ

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να φτιάξουν iPhone, όσο και αν επιμένει ο Τραμπ
ISTOCK

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα iPhone θα πρέπει στο εξής να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά η Apple ξεκαθαρίζει πως ένα τέτοιο σενάριο είναι ανέφικτο.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή των κορυφαίων iPhone της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει πραγματικότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις αναλυτών και της ίδιας της εταιρείας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Η γραμματέας Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος πιστεύει πως η πρόσφατα ανακοινωθείσα επένδυση των 500 δισ. δολαρίων από την Apple, καθώς και η αύξηση του κόστους εισαγωγών λόγω των εμπορικών δασμών, θα ενθαρρύνουν την εταιρεία να ενισχύσει την παραγωγή της στις ΗΠΑ.

«Πιστεύει ότι έχουμε το εργατικό δυναμικό, τους ανθρώπους και τους πόρους για να το κάνουμε. Αν η Apple δεν πίστευε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν, πιθανότατα δεν θα επένδυαν τόσο μεγάλο ποσό», είπε η Λέβιτ.

Ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό την Τετάρτη, γράφοντας στο δίκτυό του Truth Social: «Είναι η ιδανική στιγμή να μεταφέρετε την επιχείρησή σας στις ΗΠΑ, όπως κάνει η Apple και τόσες άλλες εταιρείες, σε αριθμούς ρεκόρ.

Μηδενικοί δασμοί και σχεδόν άμεση σύνδεση με ρεύμα/ενέργεια και εγκρίσεις. Καμία περιβαλλοντική καθυστέρηση».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με ειδικούς –συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, και του προκατόχου του, του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς– είναι ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό άλλων χωρών όπου σήμερα κατασκευάζεται η πλειονότητα των ηλεκτρονικών της εταιρείας, όπως η Κίνα (που παράγει περίπου το 85% των iPhones), η Ινδία και το Βιετνάμ.

Οι ειδικοί απορρίπτουν το όραμα του υπουργού Εμπορίου του Τραμπ, Χάουαρντ Λάτνικ, ο οποίος την Κυριακή είπε στο CBS ότι η Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες θα αξιοποιήσουν τη «χειροτεχνία της Αμερικής» για την κατασκευή των προϊόντων τους.

«Θυμάστε τον στρατό από εκατομμύρια ανθρώπους που βιδώνουν μικρές βίδες για να φτιάξουν iPhones; Κάτι τέτοιο έρχεται στην Αμερική», δήλωσε ο Λάτνικ. «Θα είναι αυτοματοποιημένο και εξαιρετικοί Αμερικανοί –το τεχνικό δυναμικό της Αμερικής– θα τα επισκευάζουν, θα δουλεύουν πάνω τους».

Όταν ο Στιβ Τζομπς έλεγε πως η κατασκευή iPhone στις ΗΠΑ είναι ουτοπία

Ο Τζομπς είχε ξεκαθαρίσει ήδη από το 2010 ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν ήταν ρεαλιστικό. Σύμφωνα με το Axios, σε συζητήσεις του με τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (όπως περιγράφονται στη βιογραφία του από τον Γουόλτερ Άιζακσον), είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεταν τον απαιτούμενο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων.

Ο Τζομπς ανέφερε ότι η Apple είχε 700.000 εργάτες στην Κίνα επειδή χρειαζόταν 30.000 μηχανικούς επιτόπου για να τους υποστηρίζουν.

«Δεν μπορείς να βρεις τόσους στην Αμερική για να τους προσλάβεις», είχε πει.

Πιο πρόσφατα, και ο Τιμ Κουκ ήταν εξίσου κατηγορηματικός. Σύμφωνα με το Axios, είχε δηλώσει στο Fortune το 2017 ότι εταιρείες όπως η Apple βασίζονται σε χώρες όπως η Κίνα όχι για φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά για την ποιότητα και το πλήθος των εξειδικευμένων εργαζομένων.

«Ο λόγος είναι η ικανότητα και ο αριθμός των ειδικών δεξιοτήτων συγκεντρωμένων σε ένα μέρος, και το είδος της δεξιότητας», είπε.

«Τα προϊόντα μας απαιτούν εξαιρετικά προηγμένα εργαλεία. Η ακρίβεια που απαιτείται στην κατασκευή και η τεχνογνωσία είναι κορυφαίου επιπέδου και η τεχνολογική εξειδίκευση είναι σε μεγάλο βάθος εκεί.

Στις ΗΠΑ, μπορεί να μην μπορούσαμε καν να γεμίσουμε μία αίθουσα με μηχανικούς εργαλειομηχανών. Στην Κίνα, θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου».

Άλλοι ειδικοί απορρίπτουν επίσης την επιμονή του Λευκού Οίκου ότι οι δασμοί θα ωθήσουν την Apple να κατασκευάζει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ με Αμερικανούς εργάτες και ρομπότ.

«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό», δήλωσε στο CNBC η Λόρα Μάρτιν, ανώτερη αναλύτρια τεχνολογίας στην Needham.

«Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, χρειάζονται χρόνια. Στην Ινδία πήρε τρία χρόνια για να φτάσουν στο 14% της παραγωγής των iPhones».

Η ανησυχία για τους δασμούς έχει συμβάλει στα προβλήματα της Apple στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει περίπου 31% φέτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα