Γιατί οι ΗΠΑ “βγάζουν από τα ράφια” το λογισμικό antivirus της ρωσικής Kaspersky

Διαβάζεται σε 2'
Γιατί οι ΗΠΑ “βγάζουν από τα ράφια” το λογισμικό antivirus της ρωσικής Kaspersky

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση της πώλησης του λογισμικού Kaspersky στις ΗΠΑ. Ο λόγος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδιο απαγόρευσης της πώλησης λογισμικού antivirus από τη ρωσική εταιρεία Kaspersky, εξαιτίας φερόμενων σχέσεων με το Κρεμλίνο. Η Υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιρροή της Μόσχας στην εταιρεία συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τις υποδομές και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα και την πρόθεση να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών», τόνισε η Raimondo, εξηγώντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Kaspersky δεν θα μπορεί να πουλά το λογισμικό της στις ΗΠΑ ή να παρέχει ενημερώσεις για το λογισμικό που είναι ήδη σε χρήση. Η εταιρεία Kaspersky δήλωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες για να αντισταθεί στην απαγόρευση, αρνούμενη οποιαδήποτε δραστηριότητα που απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, από τις 29 Σεπτεμβρίου, θα απαγορεύονται οι λήψεις ενημερώσεων λογισμικού, οι μεταπωλήσεις και η αδειοδότηση του προϊόντος, ενώ νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα περιορίζονται εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η καταγραφή αφορά δύο ρωσικές και μία βρετανική μονάδα της Kaspersky, λόγω φερόμενης συνεργασίας με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εταιρεία έχει υπάρξει στόχος των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για πολλά χρόνια. Το 2017, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απαγόρευσε το κύριο αντιιικό προϊόν της από τα ομοσπονδιακά δίκτυα, ισχυριζόμενο δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η πολυεθνική εταιρεία έχει την έδρα της στη Μόσχα και γραφεία σε 31 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες και 270.000 εταιρικούς πελάτες σε περισσότερες από 200 χώρες. Ο αριθμός των πελατών στις ΗΠΑ είναι απόρρητος επιχειρηματικός δεδομένα, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εμπορίου που μίλησε στο Reuters, περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών που παρέχουν τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα