Γιατί πάνε οι Αλβανοί στη Βρετανία – Ρατσισμός και αγωνία στη Μάγχη

Γιατί πάνε οι Αλβανοί στη Βρετανία – Ρατσισμός και αγωνία στη Μάγχη
Αντιδράσεις για τη ξενοφοβία εναντίον Αλβανών Alice Taylor/Kujdesi Rama/Twitter

Καμπάνιες στα μέσα δικτύωσης καλούν νεαρούς άνδρες από υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές να ζήσουν στη Βρετανία. Η ξενοφοβική ρητορική, οι αριθμοί και οι αντιδράσεις.

Όλο και περισσότεροι Αλβανοί πολίτες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δια θαλάσσης και χωρίς δεδομένες ελπίδες πως θα βρουν σταθερή εργασία.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, το Sky News έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο καταγράφονται 44 Αλβανοί μετανάστες να προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία με πλοιάριο, υπό αντίξοες συνθήκες.

Σε ανάλογο ρεπορτάζ προχώρησε και το BBC.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Robert Jenrick, έδωσε μάλιστα και στοιχεία στη δημοσιότητα, αναφέροντας πως σε “πολλά μικρά σκάφη, το 80% των επιβαινόντων προέρχονται από την Αλβανία”. Αποκάλεσε δε τη χώρα, ως “ασφαλή”, στον απόηχο των ξενοφοβικών δηλώσεων της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, οι οποία τους αποκάλεσε “εγκληματίες”, ενώ έκανε λόγο για “εισβολή”.

Οι αριθμοί

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βρετανίας, το 2020 έφτασαν με πλοιάριο στη χώρα 50 Αλβανοί πολίτες, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνει σε 800 το 2021 και τους 12.000 μέσα στο 2022, μέχρι τώρα.

“Η άνοδος ήταν εκθετική και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν εδραιωθεί στη βόρεια Γαλλία”, δήλωσε ο Dan O’Mahoney, επικεφαλής ασφάλειας και ερευνών του Home Office στη Μάγχη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 10.000 εξ όσων έφτασαν ως τώρα για φέτος, είναι άγαμοι άνδρες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας της Αλβανίας, σύμφωνα με τη Eurostat.

Έως τον Ιούνιο του 2022, υποβλήθηκαν 7.267 αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς μετανάστες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 53% των αιτήσεων έχουν γίνει δεκτές. Ωστόσο μόλις το 14% από όσες εγκρίθηκαν είχαν υποβληθεί από ανύπαντρους, ενήλικες άνδρες, ενώ η πλειοψηφία των εγκρίσεων αφορούσε σε γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τον Dan O’Mahoney, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών επιλέγουν να μην καταθέσουν αίτηση αλλά να “εξαφανιστούν” και να εργαστούν παράνομα στη χώρα.

Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που καταθέτουν αίτημα ασύλου με την αιτιολογία του trafficking.

Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 30.703 αιτήσεις για βίζα από Αλβανούς πολίτες και χορήγησε 20.289, ωστόσο μόλις 361 ήταν εργασίας. Οι άλλες αφορούσουν τουρισμό, επιχειρηματικές δραστηριότητες και σπουδές.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 440 Αλβανοί πολίτες επεστράφησαν πίσω στη χώρα τους, σχεδόν όλοι τους ήταν άγαμοι, ενήλικες άνδρες. Η Βρετανία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία για την επιστροφή όσων διέσχισαν παρανόμως τη Μάγχη και κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι αιτίες

Όπως αναφέρει το BBC, μετά τη κατάρρευση του Χότζα και το άνοιγμα των συνόρων, περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήθελε να φύγει. Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι βασικοί λόγοι που επικαλέστηκαν είναι η διαφθορά, οι χαμηλοί μισθοί, οι κακές συνθήκες εργασίας και η χαμηλή ποιότητα ζωής. Το μεσαίο καθαρό ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών στην Αλβανία ήταν μόλις 1.997 € το 2018.

Η ανεργία των νέων στην Αλβανία (άτομα ηλικίας 15-29 ετών) ανέρχεται στο 20%. Θυμίζουμε πως η χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.

Εκμετάλλευση και ξενοφοβία

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις ροές μεταναστών, ο Dan O’Mahoney έκανε λόγο για “ανθρώπους που αναμφίβολα χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προκαλούν ανισορροπία στο σύστημά μας”. Έκανε δε, λόγο, για εκτεταμένη δράση “αλβανικών εγκληματικών συμμοριών” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε προηγηθεί μια έκθεση της NCA, σύμφωνα με την οποία οι συμμορίες που ελέγχονται από θύλακες της Αλβανίας, ευθύνονται για την εισαγωγή της μεγαλύτερης ποσότητας κάνναβης στη Βρετανία. Η ίδια έκθεση έλεγε πως οι ίδιες συμμορίες βαρύνονται για την εισαγωγή των μεταλύτερων ποσοτήτων κοκαΐνης στη χώρα.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε τεράστια αύξηση διαφημίσεων στα social media και κυρίως στο TikTok, οι οποίες καλούν νεαρούς από τη Αλβανία να βρουν δουλειά στη Βρετανία. Οι διαφημιζόμενοι προσφέρονται να μεταφέρουν άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία με βάρκες ή από το Βέλγιο με φορτηγά, με κόστος 2.000-5.000 £ το “κεφάλι”.

Πολλαπλές συλλήψεις έχουν γίνει για διακινητές. Το 2021 το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος Prevent με στόχευση σε νεαρούς Αλβανούς πολίτες για να τους αποτρέψει “από το να ενταχθούν σε συμμορίες διακίνησης ανθρώπων και κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο”, όπως αναφέρει το BBC.

Αντιδράσεις του Ράμα

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες όλων των εθνικοτήτων και να σταματήσει να κάνει διακρίσεις εναντίον Αλβανών για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες της πολιτικής του”, σχολίασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μέσω Twitter, την ώρα που οι δηλώσεις της Μπρέιβερμαν πυροδότησαν αντιδράσεις αλλά και ξενοφοβικά σχόλια.

Μιλώντας άλλωστε στο Sky News, ο Ράμα απαίτησε “μια συγγνώμη” από πλευράς Βρετανίας, αναφέροντας πως ήταν “μια προσχεδιασμένη επίθεση”. “Απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων με τέτοιες εκφράσεις περί εισβολής και εγκληματικότητας”, είπε. “Οι συνέπειες αυτές όμως μπορεί να είναι καταστροφικές για τους δύο λαούς”.

Ο ίδιος τόνισε πως έχει πολλάκις προτείνει την ανάπτυξη μιας κοινής ειδικής δύναμης σε συνεργασία με το Λονδίνο, για να εντοπιστούν οι διακινητές. “Η Αλβανία δεν είναι Λονδίνο, δεν είναι Παρίσι, δεν είναι Βερολίνο. Ωστόσο κάποιοι εκμεταλλεύονται την απογοήτευση των νέων λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε την κατάσταση εδώ”, είπε ο ίδιος.

Χιλιάδες Αλβανοί διαδηλωτές στους δρόμους

Οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων και χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, από τις αρχές του μήνα.

Όπως γράφει η δημοσιογράφος Alice Taylor σε άρθρο της στο Euroactiv, αρκετές χιλιάδες Αλβανοί που ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελούν μέρος της κοινότητας των 140.000 ατόμων στη χώρα, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να καταδικάσουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται εναντίον τους.

Η Taylor άλλωστε σε ανάλυσή της που φιλοξενήθηκε στο Vice, σημειώνει πως πέραν της ΥΠΕΣ, Μπρέιβερμαν, και άλλοι πολιτικοί όπως η Πρίτι Πατέλ, πρώην ΥΠΕΣ και ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν υιοθετήσει τη ξενοφοβική ρητορική, προσπαθώντας να χαρακτηρίσουν όλους τους Αλβανούς συλλήβδην, ως πιθανούς εγκληματίες. Ανάλογη ρητορική είχε διατυπώσει και το 2016 ο τότε γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, σε άρθρο του.

Θυμίζει ακόμη πως η μισή χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, όντας στη πρώτη θέση στους σχετικούς δείκτες της ΕΕ, με το κόστος ζωής στην Αλβανία να εκτινάσσεται περαιτέρω. Στέκεται δε στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Τίρανα, νωρίτερα φέτος. Αντί λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που είναι κυρίως νεαροί, να αντιμετωπίζονται ως οικονομικοί μετανάστες, “αντιμετωπίζονται ως παραβατικοί εισβολείς”, υπογραμμίζει.

Μάλιστα, φωτογραφία από τη διαδήλωση στην οποία φαίνεται μία Αλβανίδα να κρατά πανό που γράφει,“είμαι Αλβανίδα, δεν είμαι εγκληματίας, δουλεύω σκληρά και πληρώνω περισσότερους φόρους από την σύζυγο του πρωθυπουργού”, έγινε viral στα social media.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλωστε περισσότερες διαδηλώσεις, με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα