Γιατί το Ιράν καθυστερεί τα αντίποινα στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί το Ιράν καθυστερεί τα αντίποινα στο Ισραήλ
Associated Press

Μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ενός κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ, η Μέση Ανατολή παραμένει σε αναβρασμό, εν αναμονή του επαπειλούμενου χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ.

Η αναμονή για τα αντίποινα του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, που αποδίδεται στο Ισραήλ, διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο σαουδαραβικό κρατικό δίκτυο Al Arabiya.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιούσαν την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι το χτύπημα θα γινόταν εντός 24 ωρών, αλλά μέχρι στιγμής ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ενώ η ακριβής φύση της απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι αυτή επίκειται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το Ιράν ενδέχεται να περιμένει την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι ο δεύτερος μετά τον ΟΗΕ πολυπληθέστερος, σε κράτη-μέλη, διεθνής οργανισμός. Όπως αναφέρεται, η Σύνοδος πραγματοποιείται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στο μενού των συζητήσεων περιλαμβάνεται η ιρανική απάντηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εκτιμήσουν σωστά τη μορφή της απάντησης του Ιράν και αν αυτή θα περιλαμβάνει συντονισμένη δράση με τη Χεζμπολάχ ή άλλους συμμάχους στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη δηλώσει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας, σε πολλαπλά μέτωπα.

Διπλωματική προσπάθεια για αποφυγή της γενικευμένης σύρραξης

Στο μεταξύ, όπως γράφει η Washington Post, η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης καθώς κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τις διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν και Χάρις πραγματοποίησαν σύσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για την αναμενόμενη ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται μιας διπλωματικής προσπάθειας ζητώντας από κορυφαίους αξιωματούχους σε Κάιρο, Βαγδάτη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες να παροτρύνουν την Τεχεράνη και τους συμμάχους της να μην προχωρήσουν σε κλιμάκωση.

«Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να αποδώσουν, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν έχει απειλήσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για τη δολοφονία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι πιο σκληρή από την επίθεσή του στις 13-14 Απριλίου κατά του εβραϊκού κράτους, ενώ η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο απείλησε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή των ενόπλων τμημάτων της, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ στη Βηρυτό. Ωστόσο, το Ιράν μπορεί ακόμη και να επανεξετάζει τα σχέδιά του αφού οι ΗΠΑ έσπευσαν με τις δυνάμεις τους στην περιοχή και διαβίβασαν μηνύματα στο Ιράν προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, προσθέτει η WP.

«Το Ιράν κατανοεί ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αταλάντευτες στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας. Μεταφέραμε ένα σημαντικό τμήμα στρατιωτικών μέσων στην περιοχή για να υπογραμμίσουμε αυτή την αρχή» σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα