Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ντοκιμαντέρ για την υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο

Διαβάζεται σε 2'
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ντοκιμαντέρ για την υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο

Ένα short documentary των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη πριν και μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

Στις 6 Οκτωβρίου 2023, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεξήγαγαν ιατρικές παρεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνη την ημέρα, φρόντιζαν ασθενείς στη Γάζα που είχαν τραυματιστεί από τις λεγόμενες σφαίρες πεταλούδας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για ημέρες και εβδομάδες πριν από τον πόλεμο που κατέκλυσε την περιοχή στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, περιέθαλψαν 87 ασθενείς με μακροχρόνιους τραυματισμούς (από μια αρχική ομάδα ασθενών που αριθμούν σχεδόν 900 άτομα), που υπέστησαν κατά την κλιμάκωση της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής το 2018 και το 2019.

Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε τον Μάιο του 2023. Απεικονίζει μερικές από τις προκλήσεις που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία λόγω του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εισαγωγή βασικών ιατρικών ειδών, όπως τα C-arms (κινητά ακτινολογικά μηχανήματα, απαραίτητα για ορθοπεδικές επεμβάσεις).

Ωστόσο, καταδεικνύει επίσης ότι πριν από τον Οκτώβριο, υπήρχε ένα ισχυρό και λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, το οποίο προσέφερε,μεταξύ άλλων, προηγμένη χειρουργική περίθαλψη, έρευνα και διαχείριση της μικροβιακής αντοχής.

Σήμερα αυτό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν υπάρχει πλέον, έχει συστηματικά διαλυθεί από τους βομβαρδισμούς, τις μάχες, τις δολοφονίες, τις κακοποιήσεις και τις συλλήψεις επαγγελματιών υγείας και ασθενών.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα