Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα εξαντλούνται

Διαβάζεται σε 5'
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα εξαντλούνται
AP

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν πως αναγκάζονται να φροντίζουν τραύματα χωρίς αναισθησία και να περιορίζουν τη χρήση βασικών φαρμάκων, λόγω της έλλειψης φαρμάκων.

Η πολιορκία που έχει επιβληθεί από τις ισραηλινές αρχές στη Γάζα, για περισσότερο από έναν μήνα, έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγειονομική περίθαλψη των Παλαιστινίων, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωση της: «καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, η στέρηση βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και αύξηση των θανάτων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν αμέσως την συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, να σταματήσουν την απάνθρωπη πολιορκία της Γάζας και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως κατοχική δύναμη, διευκολύνοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα.

Για πάνω από έναν μήνα, κανένα φορτηγό με βοήθεια ή εμπορεύματα δεν έχει εισέλθει στη Γάζα, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη περίοδο αποκλεισμού από την αρχή του πολέμου. Στις 2 Μαρτίου, οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Στις 9 Μαρτίου, διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης νερού. Ο πλήρης αποκλεισμός της βοήθειας και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει στερήσει από τους ανθρώπους τις πιο βασικές υπηρεσίες, αποτελώντας συλλογική τιμωρία.

“Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταδικάσει τον λαό της Γάζας σε ανείπωτη οδύνη με αυτήν τη θανατηφόρα πολιορκία”, δηλώνει η Myriam Laaroussi, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. “Αυτή η σκόπιμη επιβολή δεινών στους ανθρώπους μοιάζει με αργό θάνατο – πρέπει να τελειώσει αμέσως”.

Η πολιορκία έχει ήδη αναγκάσει τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να περιορίσουν τη χορήγηση φαρμάκων, όπως παυσίπονα, να παρέχουν λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες ή να μην μπορούν να δεχτούν ασθενείς. Οι ομάδες μας έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα χειρουργικά εφόδια, όπως αναισθητικά, παιδιατρικά αντιβιοτικά και φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, όπως επιληψία, υπέρταση και διαβήτη. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης φαρμάκων, σε ορισμένες κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι τραυματίες δέχονται περιποίηση τραυμάτων χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.

Επιπλέον, οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα  δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αίμα στο Νοσοκομείο Nasser λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, ενώ συνεχίζεται η ασταμάτητη εισροή τραυματιών από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων.

Η έλλειψη σαπουνιού και καθαρού νερού έχει οδηγήσει σε αύξηση των δερματικών λοιμώξεων σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη Γάζα. Τον Φεβρουάριο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  αντιμετώπισαν 565 περιστατικά δερματικών παθήσεων στην κλινική Al Hekker στην Deir Al Balah και 1.198 περιστατικά στην κλινική Al Attar στην Khan Younis, Μόνο μέσα σε δύο εβδομάδες τον Μάρτιο, τα περιστατικά στην Al Hekker έφτασαν ήδη τα 437—σχεδόν το 80% του συνόλου του Φεβρουαρίου—ενώ στην Al Attar έφτασαν τα 711, σχεδόν το 60% των περιστατικών του Φεβρουαρίου.

Ο αποκλεισμός έχει αφήσει τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανίκανες να παρέχουν φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να προσφέρουν μόνο μικρές ποσότητες αλοιφών για την ανακούφιση του πόνου. Παθήσεις όπως η ψώρα απαιτούν θεραπεία για ολόκληρη την οικογένεια ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση και η επαναμόλυνση, αλλά χωρίς φάρμακα και καθαρό νερό, αυτό είναι αδύνατο.

Για άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως υπέρταση και διαβήτη, η έλλειψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο. Από την έναρξη του αποκλεισμού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα   μπορούν να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς τους μόνο για διάστημα επτά έως δέκα ημερών.

“Δεν μου έχει μείνει κανένα φάρμακο για την πίεση. Ο γιος μου έψαξε δύο ημέρες και δεν βρήκε τίποτα”, λέει η Sobheya Al-Beshiti, ασθενής της κλινικής των Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Attar, στην Khan Younis. “Τι να κάνω; Να μείνω χωρίς θεραπεία; Αν δεν πάρω το αντιπηκτικό μου, η μύτη μου αρχίζει να αιμορραγεί και αρχίζω να βήχω αίμα”.

Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και του Eid, οι ασθενείς στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν απώλεια βάρους και έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλη διατροφή.

“Αυτή τη στιγμή, τα επίπεδα του αίματός μου είναι χαμηλά και το βάρος μου επίσης. Δεν υπάρχουν αρκετές προμήθειες τροφίμων για να με βοηθήσουν να αυξήσω το βάρος μου ή τα επίπεδα του αίματός μου”, εξηγεί μια έγκυος μητέρα σε μια κλινική των Γιατροί Χωρίς Σύνορα   στη Mawasi, στην Khan Younis, “Η άνοδος των τιμών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην πόλη: οι άνθρωποι απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς όλα είναι υπερβολικά ακριβά” καταλήγει η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα