Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σώζωντας μία νέα ζωή στο Αφγανιστάν
Η νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Rebecca Ferguson, περιγράφει τη μάχη που έδωσε όλο το ιατρικό προσωπικό του Περιφερειακού Νοσοκομείου Herat στο Αφγανιστάν για να σώσει τη ζωή της μικρής Tahera, λίγο πριν την τελευταία της ανάσα.
- 26 Μαΐου 2022 11:03
Το όνομά της είναι Tahera*. Είχε μεταφερθεί στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Herat στο Αφγανιστάν που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα την προηγούμενη ημέρα από τους γονείς της, με ένα κόκκινο εξάνθημα να απλώνεται στο κορμί της. Αφού αξιολογήθηκε από την ιατρική μας ομάδα μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για την ιλαρά όπου είχαμε ήδη περίπου 50 ασθενείς.
Εκτός από την ιλαρά, η Tahera ήταν υποσιτισμένη και πάλευε να αναπνεύσει. Η κατάστασή της επιδεινωνόταν. Γι’ αυτό και την μεταφέραμε στην «κόκκινη ζώνη», εκεί όπου πηγαίνουμε τους ασθενείς που χρειάζονται άμεση σωτήρια φροντίδα. Όταν την κρατούσες ένιωθες την εξάντλησή της.
Όλοι το είχαμε ξαναδεί αυτό, πολύ συχνά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Το σώμα ενός παιδιού που δεν έχει καθόλου ενέργεια και αδυνατεί να παλέψει για να κρατηθεί στη ζωή. Μερικές φορές ό,τι κι αν κάνουμε, χάνουμε ασθενείς. Και με την ιλαρά χάνουμε πολλούς. Κατά μέσο όρο δύο την ημέρα.
Καθώς την τοποθετήσαμε στο κρεβάτι, μπορούσαμε να δούμε το σώμα της να τεντώνεται για να αναπνεύσει, χρησιμοποιώντας κάθε μυ του σώματός της. Παρά τις προσπάθειές της, τα μάτια της έκλειναν και το σώμα της άρχισε να τα παρατάει.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Της δίναμε οξυγόνο για να την βοηθήσει να αναπνεύσει. Παρόλα αυτά, βλέπαμε τα επίπεδα οξυγόνου της να πέφτουν επικίνδυνα. Ο κορεσμός οξυγόνου ενός υγιούς ατόμου είναι πάνω από 95%. Το δικό της ήταν πολύ πιο κάτω. Και ό,τι κι αν κάναμε, συνέχισε να πέφτει. 30%, 28%, 22%.
Το δέρμα της άρχισε να γίνεται μπλε. Όλη η ομάδα σκεφτόμασταν συνεχώς τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε. Όλες οι τυπικές επιλογές φροντίδας μας απογοήτευσαν. Στα πρόθυρα της απώλειας αυτού του μικρού κοριτσιού, μας ήρθε μια ιδέα.
Όταν ένα νεογέννητο δεν αναπνέει καλά, μπορείς να το τοποθετήσεις μπρούμυτα, σε αυτό που ονομάζεται «πρηνή» θέση. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι κάτι που στο Αφγανιστάν έχει εφαρμοστεί για ενήλικες με COVID-19, αλλά ποτέ για βρέφη. Όμως ήταν η τελευταία μας επιλογή. Έτσι, με μια ολόκληρη ομάδα νοσηλευτών και γιατρών να την παρακολουθούν αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε. Τυλίξαμε μια μικρή κουβέρτα που είχε η μαμά της και αναποδογυρίσαμε απαλά το μωρό. Μετά την ξαπλώσαμε πάνω στην κουβέρτα, με το πρόσωπό της προσεκτικά γυρισμένο προς μια μεριά.
Στα μωρά συχνά δεν αρέσει αυτή η θέση, οπότε ξέραμε ότι έπρεπε να ελαχιστοποιήσουμε τα επίπεδα άγχους της, διατηρώντας την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Η μαμά της παρακολουθούσε τα πάντα, εξαιρετικά ανήσυχη, και τώρα της ζητήσαμε να έρθει να μιλήσει στο μωρό, να χαϊδέψει τα μαλλιά της, να της δώσει ένα δάχτυλο να κρατήσει.
Τα επόμενα πέντε λεπτά είδαμε τους αριθμούς στην οθόνη οξυγόνου της Tahera με αγωνία.
Σταδιακά, άρχισαν να ανεβαίνουν. Αυξήθηκαν από 22%, σε 89%, 91%, 92%. Και έμειναν εκεί, σταθεροί γύρω στο 90%.
Μπορούσες να δεις την ανακούφιση στο πρόσωπο της μητέρας της και της ομάδας. Είχαμε νικήσει τις πιθανότητες αυτή τη φορά. Πρέπει να πούμε στη μητέρα ότι όλα θα πάνε καλά.
Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, που θα μπορούσε όμως να προληφθεί με ενα εμβόλιο. Αλλά λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν πολλά παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρόνια πολέμου και συγκρούσεων έχουν πλήξει τις υγειονομικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν.
Φέτος, ολόκληρο το Αφγανιστάν, όχι μόνο το πρόγραμμά μας στη Herat, έχει δει μια τεράστια αύξηση των περιστατικών ιλαράς. Στη Herat βλέπουμε σήμερα πάνω από 200 περιστατικά την εβδομάδα, κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών – το 60% των οποίων πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο και χρειάζονται επιπλέον φροντίδα.
Η αντιμετώπιση είναι πολύ απλή, μια εκστρατεία εμβολιασμού θα μπορούσε να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης. Αλλά λόγω των γεγονότων του Αυγούστου του 2021, οι κυρώσεις σήμαιναν ότι η στήριξη προς το Αφγανιστάν διαταράχθηκε, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής εμβολίων κατά της ιλαράς. Ως αποτέλεσμα, στη μέση μιας επιδημίας δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους.
Μέχρι να εμβολιαστεί κάθε παιδί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παιδιά σαν την Tahera να φτάνουν στο νοσοκομείο μας.
Τους τελευταίους μήνες είχαμε πάρα πολλά περιστατικά. Ανταποκρινόμενοι στην επιδημία ιλαράς μόλις ανοίξαμε έναν επιπλέον θάλαμο 60 κλινών μόνο για ασθενείς με ιλαρά. Τρεις ημέρες μετά το άνοιγμα είχαν ήδη εισαχθεί 112 ασθενείς, με τα παιδιά συχνά να μοιράζονται κρεβάτια λόγω έλλειψης χώρου.
Μετά από πολλές προσπάθειες στη Herat και στην Kabul, τελικά χορηγήθηκαν αρκετά εμβόλια ιλαράς για τον εμβολιασμό της πόλης Herat, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι ασθενείς μας.
Αν και αυτό θα σώσει ζωές στην πόλη Herat, γνωρίζουμε επίσης ότι άλλες κοινότητες δεν θα είναι τόσο τυχερές. Και συχνά σκεφτόμαστε τα μέρη όπου δεν υπάρχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, και όπου η κατάσταση είναι σχεδόν σίγουρα χειρότερη.
Προς το παρόν, απολαμβάνουμε τις επιτυχίες που έχουμε.
*Το όνομα έχει αλλάξει
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις