Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες

default image

Στους 2.839 οι στρατιωτικοί που είναι υπό κράτηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Έκτακτη συνέλευση πραγματοποίησε το Σάββατο το τουρκικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες, που είχαν στόχο τη Βουλή.

Συνεχίζοντας, είπε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα, η συνεργασία των πολιτικών κομμάτων της χώρας θα κάνει “νέο ξεκίνημα”, τονίζοντας ότι τα συνήθως αντιμαχόμενα τέσσερα μεγάλα κόμματα, θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας ότι αυτή φέρνει πιο κοντά στα κόμματα στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για τη βελτίωση της δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, με κοινή τους ανακοίνωση που διαβάστηκε στη Βουλή, καταδίκασαν το περιστατικό.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι 2.839 στρατιωτικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται από απλούς στρατιώτες μέχρι υψηλόβαθμους αξιωματικούς. “Όποια χώρα υποστηρίξει τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν θα είναι φιλική για την Τουρκία και θα θεωρείται πολέμιος του μέλους του ΝΑΤΟ”, υποστήριξε ο Γιλντιρίμ.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους οπαδούς του Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Υποστηρίζει ότι ο κληρικός προσπαθεί να οικοδομήσει μια “παράλληλη δομή” εντός του δικαστικού σώματος, του εκπαιδευτικού συστήματος, στα ΜΜΕ και στον στρατό προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. Ο ίδιος πάντως αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα