Γυναίκες στο Σουδάν αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες για λίγο φαγητό

Διαβάζεται σε 3'
Γυναίκες στο Σουδάν
Γυναίκες στο Σουδάν AP Photo Marwan Ali

Με αντάλλαγμα λίγο φαγητό, κυρίως για τα παιδιά τους, γυναίκες στο Σουδάν αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες για να τις βοηθήσουν. Συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Στη μάχη της επιβίωσης βρίσκονται ριγμένες πολλές γυναίκες στο λεηλατημένο από τον πόλεμο Σουδάν. Στις συγκλονιστικές μαρτυρίες του αποκαλύπτουν ότι αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες με αντάλλαγμα τρόφιμα.

Περισσότερες από είκοσι γυναίκες που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τις μάχες στο Omdurman δήλωσαν ότι η σεξουαλική επαφή με άνδρες του σουδανικού στρατού ήταν ο μόνος τρόπος για να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή αγαθά που θα μπορούσαν να πουλήσουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Οι γυναίκες δήλωσαν στον Guardian ότι οι περισσότερες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην «περιοχή των εργοστασίων» της πόλης, όπου διατίθενται τα περισσότερα τρόφιμα στην πόλη.

Ένα θύμα δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει σεξ με στρατιώτες για να αποκτήσει τρόφιμα για τους ηλικιωμένους γονείς της και την 18χρονη κόρη της.

«Και οι δύο γονείς μου είναι πολύ γέροι και άρρωστοι και ποτέ δεν άφησα την κόρη μου να βγει έξω για να ψάξει για φαγητό», είπε. «Πήγαινα στους στρατιώτες και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω φαγητό – ήταν παντού στην περιοχή των εργοστασίων».

Η γυναίκα είπε ότι την ανάγκασαν να κάνει σεξ με στρατιώτες σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος τον περασμένο Μάιο – λίγο καιρό αφότου ξέσπασε ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης – και στη συνέχεια ξανά σε μια αποθήκη που αποθήκευε φάβα φέτος τον Ιανουάριο.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η 37χρονη, η οποία εμφανιζόταν χλωμή και αδύνατη στις συνεντεύξεις, δήλωσε ότι είχε εργαστεί ως καμαριέρα για οικογένειες που ζούσαν σε εύπορα μέρη του Ομντουρμάν, αλλά ήταν πολύ φτωχή για να μπορέσει να φύγει από την πόλη και να μεταφέρει την οικογένειά της σε ασφαλέστερο μέρος της χώρας όταν άρχισε η σύγκρουση.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η σύγκρουση στο Σουδάν έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια πρόσφατη έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας».

Καταγγελίες για βιασμούς από ένοπλους εμφανίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Απριλίου 2023. Πολυάριθμες μαρτυρίες μαχητών των RSF που ασκούν συστηματικά σεξουαλική βία έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, την τεράστια δυτική περιοχή όπου οι RSF ελέγχουν πλέον όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα εκτός από ένα.

Ορισμένες από τις γυναίκες που μίλησαν στον Guardian είπαν ότι οι στρατιώτες απαιτούν επίσης σεξ με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια όπου είναι ακόμη δυνατό να λεηλατηθούν αντικείμενα για να πουληθούν στις τοπικές αγορές.

Μια γυναίκα είπε ότι αφού έκανε σεξ με τους στρατιώτες της επέτρεψαν να πάρει τρόφιμα, εξοπλισμό κουζίνας και αρώματα από άδεια σπίτια. Μίλησε για την ντροπή της για τη σεξουαλική επίθεση που αναγκάστηκε να υποστεί και για το ότι περιορίστηκε να κλέβει περιουσίες για να επιβιώσει.

«Δεν είμαι κλέφτρα. Αυτό που πέρασα είναι απερίγραπτο, δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν εχθρό… Το έκανα μόνο και μόνο επειδή ήθελα να ταΐσω τα παιδιά μου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα