Γκιουλέρ: Θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35
Διαβάζεται σε 4'Ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κακή σχέση “με κανέναν από τους φίλους της”. Η αναφορά στο Κυπριακό.
- 03 Μαΐου 2024 00:20
Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν δίνουν πλεονέκτημα εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας μάλιστα ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχαριστημένη αν η Ελλάδα έπαιρνε τα F-35. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα έχει σύντομα το δικό της μαχητικό αεροσκάφος KAAN, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη που θα οδηγήσει το θέμα των F-35 με τις ΗΠΑ».
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι κάθε πόλεμος σημαίνει καταστροφή και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε: «Δεν επιθυμούμε κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν και θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κάθε μέρα μια δραστηριότητα στο Αιγαίο».
Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «αυτή τη στιγμή» η θέση της Τουρκίας «είναι πολύ ευνοϊκή» στο Κυπριακό και ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο τουρκικός στρατός έφερε στο νησί ειρήνη. «Εδώ και 50 χρόνια, υπάρχει ηρεμία εκεί» είπε συγκεκριμένα και επισημαίνοντας την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο προσέθεσε ότι «στην πραγματικότητα, φέραμε ηρεμία και για την ελληνοκυπριακή πλευρά. 50 χρόνια δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ή πόλεμος. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα».
Ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν δέχεται «καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών».
Για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά πέμπτης γενιάς Eurofighter και τις σχετικές αντιρρήσεις της Γερμανίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ σχολίασε ότι το Eurofighter δεν είναι ένα αεροσκάφος που ανήκει μόνο στους Γερμανούς. «Θέλουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο αεροσκάφος και οι Γερμανοί φίλοι μας έχουν κάποια κολλήματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, «η πώληση Eurofighter στη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι μια αρχή».
Διευκρίνισε επίσης ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16 συνεχίζονται θετικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ήταν αφιερωμένο στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. «Η στρατηγική μας είναι να καταστρέψουμε την τρομοκρατία στην πηγή της» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ εδώ και πέντε – έξι χρόνια. Επισήμανε ότι το ΡΚΚ αποσύρεται προς τα νότια και άφησε αιχμές κατά της Τεχεράνης, επειδή όπως είπε τα μέλη της οργάνωσης περνούν τα σύνορα του Ιράν, αλλά οι ιρανικές αρχές το αρνούνται και δεν συνεργάζονται.
‘Άφησε επίσης αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή ΥPG, την οποία η Τουρκία συνδέει με το ΡΚΚ. «Έχουμε φίλους που ισχυρίζονται ότι το YPG είναι μια ξεχωριστή δύναμη από το PKK. Δηλώνουν ότι παρέχουν την εκπαίδευση πιλότου στο YPG, όχι στο PKK» είπε, τονίζοντας ότι YPG και ΡΚΚ είναι το ίδιο. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και θα το κάνουμε» τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας.
Υποστήριξε δε ότι στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι να διατηρήσει την ασφάλεια στα σύνορά της, καθώς γίνονταν καθημερινά επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες στο τουρκικό έδαφος που προκάλεσαν με πάνω από 100 θύματα. «Δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός» είπε, αλλά προσέθεσε ότι «έχουμε απαιτήσεις από το συριακό καθεστώς» και καταλήγοντας τόνισε ότι η ‘Αγκυρα θα διαπραγματευτεί μόνο με εκλεγμένο ηγέτη της Συρίας: «Αποδεχόμαστε το Σύνταγμα. Ψηφίστε, πηγαίνετε στις εκλογές, κερδίστε. Αν κερδίσετε, λέμε ότι θα διαπραγματευτούμε μαζί σας ή με όποιον κερδίσει».