Γκίζι σε Μέρκελ: Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

default image

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα την ώρα που είμαστε στο συν ένα της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το ΔΝΤ

Σκληρή παραμένει η στάση των εταίρων της Γερμανικής κυβέρνησης. Το SPD τάσσεται κατά των συζητήσεων πριν το δημοψήφισμα, ενώ την ίδια και ίσως πιο σκληρή στάση, κρατάνε οι Χριστιανοδημοκράτες που έχουν και τη μεγαλύτερη δύναμη στην Μπούντεσταγκ.

Απαντώντας στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ που τόνισε πως “το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια”, κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς για poker game από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, είπε:

“Αν λέτε ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τους Έλληνες αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να ξέρετε ότι κι εμείς αν αποτύχει το ευρώ θα πληρώσουμε σε βάθος χρόνου 80 εκατ. ευρώ και πρέπει και αυτό να το πούμε στον λαό μας”.

Κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραδεχθούν επιτέλους τα λάθη τους και είπε ότι οι θεσμοί δεν είναι εκλεγμένοι και δεν μπορούν να ζητούν εφαρμογή πολιτικών χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

“Τα λεφτά από το πρόγραμμα διάσωσης πήγαν στις τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό”, ανέφερε μεταξύ άλλων και επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση.

“Αυτή είναι η ιδέα σας για την Ευρώπη; Αυτό είναι σκάνδαλο! Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που παρέβη τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Γιατί είναι η μόνη που κατηγορείται; Αυτό που θέλετε είναι να διώξετε την αριστερή κυβέρνηση από την Ελλάδα πριν καν κυβερνήσει”.

Απευθυνόμενος στον Αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, ο κ. Γκίζι είπε: “Αναμειγνύεται έντονα στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, κάτι που είναι απαράδεκτο”.

“Ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν “ναι”, παρόλο που μετά θα περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις και τα συσσίτια θα ταΐζουν ακόμη περισσότερους. Αυτή είναι η επιθυμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος; Απίστευτο, είναι το μόνο που έχω να πω”.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση στην Μπούντεσταγκ έγινε μετά από κάλεσμα του Die Linke το οποίο πρότεινε ψήφισμα στην ολομέλεια της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής  σχετικό με την Ελλάδα.

Το ψήφισμα αυτό καταλήγει στις ακόλουθες προτάσεις:

1. Να σταματήσουν όλες οι μονομερείς αποφάσεις των Θεσμών μέχρι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

2. Να σταματήσουν οι πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και να ληφθούν  βραχυπρόθεσμα μέτρα για την εξασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών.

3. Να αναπτυχθεί  ένα νέο σχέδιο για να μπορέσει η Ελλάδα να διαχειριστεί τις τρέχουσες  χρηματοπιστωτικές και οικονομικές δυσκολίες της, το οποίο θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και θα κάνει δυνατό το τερματισμό της αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας και την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Είναι αναγκαίο ένα Μορατόριουμ για το χρέος της Ελλάδας όπως επίσης μία Συνδιάκεψη για το χρέος  για όλη την Ευρωζώνη.

Τι θα ακολουθήσει στη νομισματική ένωση;

Όπως άλλωστε γράφει σήμερα η Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναζητεί τα βαθύτερα αίτια της ευρωκρίσης στα λάθη που έγιναν στην προσπάθεια των πολιτικών να παραβιάσουν βασικούς κανόνες της οικονομίας, τόσο στη νομισματική ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών όσο στη συνέχεια και με τη θέσπιση κοινού νομίσματος στην ΕΕ.

“Όπως ο Χέλμουτ Κολ έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ διατύπωσαν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να υλοποιήσουν”, σημειώνει ο σχολιαστής της.

“Η πολιτική Μέρκελ έναντι της Αθήνας, διατυπωμένη στη φόρμουλα χορήγησης βοήθειας έναντι όρων απέτυχε”. Παρά το κούρεμα το χρέος εκτοξεύτηκε σε πέντε χρόνια στα 330 δις ευρώ “ενώ η ανεργία διπλασιάστηκε. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να προχωρήσουν στην επανίδρυση του κράτους και παρόλα αυτά ζητούσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Και αφού ο σχολιαστής περιγράφει τις αβλεψίες που έγιναν στις προσπάθειες οικοδόμησης της νομισματικής κοινότητας καταλήγει: “15 χρόνια μετά από την υιοθέτηση του ευρώ η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου είναι πιο μακριά από ποτέ (…) Έχει φτάσει η ώρα να αναρωτηθούν οι ‘ευρωδιασώστες’ τι θα ακολουθήσει για τη νομισματική ένωση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα