Γκίζι: Χωρίς μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει

default image

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος ″Η Αριστερά″ δήλωσε πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους της στους δανειστές

Με τα προγράμματα η τρόικα παραβίασε σφοδρά την ελληνική κυριαρχία και από αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να βγει κανείς, εάν γίνει μια διάσκεψη χρέους για να βρεθεί μια λύση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανασυγκρότηση της χώρας τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος ″Η Αριστερά″ (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι.

Η Γερμανία έκανε στην οικονομική κρίση το ακριβώς αντίθετο, λ.χ. παροχές και όχι περικοπές για να αναθερμανθεί η οικονομία. Από την Ελλάδα ζητούν το ακριβώς αντίθετο. Είναι προφανές ότι οι άλλες 18 χώρες του Eurogroup και οι θεσμοί δυσκολεύονται με την αριστερή κυβέρνηση την Ελλάδα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση όλη την μέχρι τώρα πολιτική της λιτότητας και θέλει μιαν εναλλακτική, τονίζει Γκίζι, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της λογικής αναδιάρθρωσης του χρέους γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι υποστηρίζει ότι η καγκελάριος φέρει την κύρια ευθύνη. «Γι’ αυτό της είπα (στο κοινοβούλιο) ότι μπορεί να σώσει την ευρωπαϊκή ιδέα ή και να την καταστρέψει».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι στέκεται ιδιαίτερα στα αίτια της σημερινής κρίσης τονίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όταν οι τράπεζες χρεοκόπησαν και θεωρήθηκε ότι μπορούσαν να διασωθούν όλες, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο κρατικό χρέος. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της δημιουργίας κρίσης και ακριβώς αυτήν δεν θα έπρεπε να κανείς να την είχε επιτρέψει.

Τέλος, ο Γερμανός πολιτικός τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, ιδίως την χρειάζεται το ΝΑΤΟ και όλοι κάνουν ως εάν η σχέση με την Ελλάδα να τους ήταν αδιάφορη, ενώ δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτόμενως για την ομιλία του  στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας απομυθοποίησε την καγκελάριο τόνισε: “Αν μη τι άλλο μπόρεσα να τη διαφωτίσω για τα κίνητρα και τα αίτια τη πολιτικής της. Ήταν ενδιαφέρον, πάντως, ότι η Γαλλία και η Αυστρία ήθελαν να συνομιλήσουν αμέσως επί των νέων προτάσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά η Άγγελα Μέρκελ έβαλε φρένο. Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο ενδιαφέρον της για συμβιβασμό”.

Ενώ, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε εντός 48 ωρών να αποφασίσει, εάν θα πει ναι ή όχι στην προσφορά των θεσμών χωρίς αλλαγές. Έτσι πληροφορήθηκα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να παραβεί όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αν και στην πρόταση (αυτή την θεσμών) δεν περιλαμβανόταν καμιά διαβεβαίωση ότι το ζήτημα του χρέους θα επιλυθεί με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, σε μισό χρόνο η Ελλάδα θα βρισκόταν ξανά στην ίδια κατάσταση. Γι’ αυτό δεν μπορούσε να συμφωνήσει και έπρεπε να απευθυνθεί στο λαό, για να πει αν δέχεται ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, υπάρχουν συνέπειες”.

Παράλληλα, μιλώντας για τον τρόπο να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε ” Χωρίς μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει. Τη σκέψη να το επιτύχει με τη βοήθεια του ESM, τη βρίσκω λογική. Αυτή τουλάχιστον καταλήγει σε μια συμφωνία για το χρέος. Όχι διαγραφή λοιπόν του χρέους, αλλά αναβολή του βάρους των τόκων και της εξόφλησης του χρέους, έτσι ώστε να η Ελλάδα να διαθέτει χρήματα για την ανάπτυξη και μετά να βρει χρήματα να αποπληρώσει το χρέος της. Η όλη αντιμετώπιση του θέματος του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης θα έπρεπε να γίνει σε μια διάσκεψη για το χρέος. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Στο βαθμό αυτό καταλαβαίνω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ερωτηθεί ο λαός, αλλά εύκολη δεν είναι (η απόφαση αυτή), διότι τώρα οι τράπεζες είναι κλειστές και οι πολίτες στέκονται στην ουρά, κάτι το οποίο καθιστά το δημοψήφισμα δύσκολη υπόθεση”.

Δυσκολεύονται οι «18» με την αριστερή κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, τόνισε “Είναι προφανές ότι οι άλλες 18 χώρες του Eurogroup και οι θεσμοί δυσκολεύονται με την αριστερή κυβέρνηση την Ελλάδα, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση όλη την μέχρι τώρα πολιτική της λιτότητας και θέλει μιαν εναλλακτική. Υπάρχει μια υπεροπτική αντιμετώπιση των άλλων, διότι θεωρούν ότι είναι περισσότεροι, ισχυρότεροι και σημαντικότεροι και δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στον καθρέφτη, που θα τους δώσει μια κυβέρνηση, για να δουν τα λάθη της πολιτικής τους”.

Ενώ, πρόσθεσε πως “Κατά την αντιπαράθεση αυτή δεν πρόκειται για τα χρήματα σε πρώτη γραμμή, αλλά για μια πολιτική ή αν θέλετε για μια ιδεολογική αντιπαράθεση. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδεολογικά ξεκάθαρα τοποθετημένος. Έχω μια κάποια κατανόηση γι’ αυτόν διότι ως συντηρητικός πολιτικός έχει δυσκολίες με μια αριστερή κυβέρνηση. Θα είχα και εγώ πιθανόν με μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση. Κάποτε όμως πρέπει να δεχτεί κανείς ως πολιτικός ότι είναι η ώρα να βάλει κατά μέρος τα συναισθήματά του, δεν έχει το δικαίωμα να έχει μια τακτική σύγκρουσης. Είναι τότε ακριβώς που πρέπει να προσεγγίσει μια κυβέρνηση την οποία απορρίπτει ιδεολογικά”.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εμπειρία ανέφερε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι: “Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είναι άμοιρη λαθών. Όπως και να το κάνουμε όμως είναι νέα, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία και δεν της παραδόθηκε στην πράξη η κυβερνητική εξουσία. Στη θέση της θα είχα από την αρχή καθιερώσει μια έκτακτη εισφορά μεγάλης περιουσίας για τους πλούσιους. Θα είχα, επίσης, συζητήσει ήδη εξαρχής με τους στρατιωτικούς για το πώς μπορούν να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, χωρίς να γίνουν μαζικές απολύσεις”.

Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλάγες, λέγοντας:  “Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις επειδή ο ένας φορά γραβάτα και ο άλλος όχι. Ως πολιτικός μπορεί κάποιος να αισθάνεται προσβεβλημένος για ένα λεπτό, αλλά μετά πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του. Πρέπει, επίσης, κανείς να κατανοήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι θα κάνει ό,τι έκανε η προηγούμενη, διότι διαφορετικά θα αναρωτηθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γιατί τότε την ψήφισαν καν. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές”.

Κινδυνεύει η Δημοκρατία τόνισε ο ίδιος: ” Υπάρχουν αν μη τι άλλο κίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Ήδη όταν ο Παπανδρέου ήθελε να κάνει δημοψήφισμα οι θεσμοί άφρισαν. Στην Ιταλία τοποθετήθηκε ως πρωθυπουργός ένας τραπεζίτης. Όλα αυτά λίγο έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Φυσικά και είναι οι κυβερνήσεις μας και τα κοινοβούλια δημοκρατικά εκλεγμένα, αλλά μια διαφοροποιημένη εκλογή στην Ελλάδα θα πρέπει να τη λάβει κανείς και διαφορετικά υπόψη, από ότι συνέβαινε μέχρι τώρα. Με τα προγράμματα η τρόικα παραβίασε σφοδρά την ελληνική κυριαρχία”.

Και εξήγησε πως ” Όλα προκαθορίστηκαν, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι ιδιωτικοποιήσεις οι κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μιαν άμεση επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών. Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα απαιτήθηκαν πράγματα τα οποία κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια αντισυνταγματικά. Αυτό όμως δεν ενόχλησε καθόλου την τρόικα. Αυτό λίγο έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Μπορεί κανείς να θέσει ένα κοινό στόχο για την αποπληρωμή των δανείων, να θέσει τους όρους επίσης, αλλά το πώς θα υλοποιηθούν, αυτό είναι θέμα των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων”.

«Έπρεπε να έχουν αφήσει να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες»

Μιλώντας για τους τρόπους που θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κρίση υποστήριξε: “Καταρχάς το 90% των δανείων πήγε στις τράπεζες, δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Θα έπρεπε να είχε αφήσει κανείς τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, μετά να ιδρύσει μια νέα τράπεζα, ώστε να αντικαταστήσει τους λογαριασμούς των πολιτών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρηματιών. Οι μεγάλοι δανειστές θα πλήρωναν τότε για την κερδοσκοπία τους. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, τώρα τα χρέη αποπληρώνονται με νέα χρέη. Από αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να βγει κανείς, εάν γίνει μια διάσκεψη χρέους για να βρεθεί μια λύση και κυρίως αν ξεκινήσουν επιτέλους οι επενδύσεις στην Ελλάδα και γίνουν μερικές δομικές αλλαγές”.

Ενώ αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές επισήμανε “Στις τελευταίες ανήκουν η δημιουργία ενός λειτουργούντος κτηματολογίου για τα ακίνητα, δεύτερον χρειάζεται μια λειτουργούσα υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος και τρίτον φορολογική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία οι έχοντες υψηλή περιουσία Έλληνες να κληθούν να καταβάλουν με διαφορετικό τρόπο. Και απαιτείται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανασυγκρότηση της χώρας, λ.χ. με επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην ηλιακή ενέργεια, στον τουρισμό και στη ναυπηγική. Μόνο τότε θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή ενός μέρους των χρεών”.

Καταστροφικά τα αποτελέσματα της λιτότητας

Η λιτότητα είχε καταστρεοπτικά αποτελέσματα. “Πρώτον κοινωνικά, έχουμε συσσίτια επί συσσιτίων στην Ελλάδα. Η φτώχια αυξάνεται, πολλοί δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, η ανεργία αυξάνεται δραματικά, στους νέους είναι πάνω από 50%. Δεν θα τους ρωτούσα καν ποια είναι η γνώμη τους για την Ευρώπη.

Δεύτερον είναι ότι είναι οικονομικά καταστροφική, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί, η εσωτερική αγορά καταρρέει , υπάρχουν ολοένα κι λιγότεροι φόροι, από πού θα αποπληρωθούν τα χρέη με μια αυστηρή πολιτική λιτότητας; Αυτό παραμένει μυστήριο. Η Γερμανία έκανε στην οικονομική κρίση το ακριβώς αντίθετο, λ.χ. παροχές και όχι περικοπές για να αναθερμανθεί η οικονομία. Από την Ελλάδα ζητούν το ακριβώς αντίθετο”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα