Γκουέν Μπέρι: Η σφυροβόλος που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες γύρισε πλάτη στη σημαία των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα σφυροβόλος Γκουέν Μπέρι αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στη σημαία της χώρας της και να σηκώσει μία μπλούζα που έγραφε "Activist – Athlete".
- 29 Ιουνίου 2021 09:47
Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση της Αμερικανίδας σφυροβόλου Γκουέν Μπέρι να γυρίσει την πλάτη της στη σημαία των ΗΠΑ κατά την απονομή μετά την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η ίδια προχώρησε σε διευκρινίσεις κι έδωσε τη δική της διάσταση στη νέα ακτιβιστική δράση της, καταγγέλονταν πως οι διοργανωτές «έστησαν» το σκηνικό, ώστε να την εκθέσουν.
Ειδικότερα, το Σάββατο η Γκουέν Μπέρι πήρε την τρίτη θέση στη σφυροβολία στα αμερικανικά τράιαλς στίβου, τους αγώνες επιλογής της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο άθλημα στο Τόκιο. Την ώρα που βρισκόταν στο βάθρο, μαζί με τις δύο πρώτες αθλήτριες, άρχισε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Η 31χρονη αθλήτρια και ακτιβίστρια έβαλε το χέρι της στον μηρό της, κούνησε τα πόδια της και τελικά έστριψε έτσι ώστε να κοιτά προς τις κερκίδες του σταδίου και όχι προς τη σημαία.
Λίγο προτού ολοκληρωθεί η ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου σήκωσε μια μαύρη μπλούζα της με το μήνυμα “Activist – Athlete” (Ακτιβίστρια – Αθλήτρια) και την έβαλε στο κεφάλι της.
Η κίνησή της αυτή δεν προκάλεσε αντιδράσεις από τις κερκίδες, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης και δίχασε τους χρήστες στα social media. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Μπέρι δεν πρέπει να αγωνιστεί στο Τόκιο «επειδή δεν σέβεται τη χώρα της», ενώ άλλοι στηρίζουν την επιλογή της. Ανάμεσα στους δεύτερους είναι και η σφυροβόλος Ντιάνα Πράις που ήταν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου εκείνη τη στιγμή υποστήριξε τη συναθλήτριά της. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να λένε ό,τι θέλουν. Είμαι υπερήφανη για εκείνη», δήλωσε.
Στα trials των Η.Π.Α. δεν γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε κάθε απονομή, καθώς δεν είναι διεθνής αγώνας. Το τελετουργικό, πάντως, πραγματοποιείται στο τέλος κάθε αγωνιστικής ημέρας. Το περασμένο Σάββατο είχε προγραμματιστεί ανάκρουση στις 5:20μ.μ. τοπική ώρα, όμως οι διοργανωτές αποφάσισαν να τον «μεταθέσουν» για πέντε λεπτά αργότερα, ώστε να συνδυαστεί με την απονομή των μεταλλίων της σφυροβολίας. Αυτό κατήγγειλε η Μπέρι, η οποία θεωρεί ότι η αλλαγή του προγράμματος έγινε για να την προκαλέσει. «Νιώθω σαν να ήταν παγίδα», δήλωσε η Μπέρι γελώντας. «Πιστεύω ότι το έκαναν εσκεμμένα και θύμωσα για να είμαι ειλικρινής», συμπλήρωσε. «Σκεφτόμουν τι πρέπει να κάνω. Τελικά, έμεινα εκεί πάνω και απλά κουνήθηκα. Έβαλα την μπλούζα μου πάνω στο κεφάλι μου. Ήταν πραγματικά ασεβές. Ξέρω ότι το έκαναν επίτηδες, αλλά όλα θα είναι εντάξει. Βλέπω τι συμβαίνει» συνέχισε.
«Είπαν ότι θα παίξει προτού βγούμε, μετά έπαιξαν τον ύμνο όταν ήμασταν έξω», δήλωσε η Μπέρι. «Δεν θέλω να μιλήσω για τον ύμνο, γιατί δεν είναι κάτι σημαντικό. Ο ύμνος δεν με εκφράζει, ποτέ δεν με εξέφραζε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα με τη στάση της. «Δεν ήθελα να είμαι εκεί. Ένιωθα ότι ήταν παγίδα. Έκανε ζέστη. Ήμουν έτοιμη να βγάλω φωτογραφίες και να αναζητήσω σκιά» κατέληξε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κίνησή της στο βάθρο ανοίγει συζητήσεις. Στους Παναμερικανικούς αγώνες του 2019 η Μπέρι ύψωσε τη γροθιά της την ώρα της απονομής, μετά τη νίκη της στη σφυροβολία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικία στη χώρα της επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή η χειρονομία είχε κυρώσεις, αλλά αργότερα η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ της ζήτησε συγγνώμη και άλλαξε τους κανονισμούς, επιτρέποντας τις κινήσεις διαμαρτυρίας από αθλητές σε εγχώριες διοργανώσεις.
Τώρα, η Γκουέν Μπέρι δηλώνει ότι θέλει να αξιοποιήσει τη δεύτερη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες για να στρέψει την προσοχή στις κοινωνικές αδικίες στις ΗΠΑ. «Ο σκοπός και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερα από τον αθλητισμό. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω εκείνους που πέθαναν λόγω της αστυνομικής βαναυσότητας, εκείνους που πέθαναν εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό. Για αυτό είμαι εδώ σήμερα», δήλωσε.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να κερδίσει μετάλλιο στο Τόκιο για να έχει αντίκτυπο. «Δεν χρειάζεται να πετύχω κάτι σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να μιλήσω για την κοινότητά μου, να εκπροσωπήσω την κοινότητά μου και να τη βοηθήσω. Γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό από τον αθλητισμό» τόνισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις