Γλυπτά Παρθενώνα: Κατηγορηματική η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού – “Ανήκουν εδώ”

Γλυπτά Παρθενώνα: Κατηγορηματική η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού – “Ανήκουν εδώ”
Επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα AP

Την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το "Κουτί της Πανδώρας".

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη (11/01) η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους.

Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η υπουργός ωστόσο τόνισε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν».

Στη συνέντευξή της – όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων – η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε».

Θα «άνοιγε την πόρτα σε αυτό το θέμα του συνόλου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Το BBC επισήμανε ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η υπουργός ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν. «Νομίζω ότι η άποψή του για αυτό παρερμηνεύτηκε και σίγουρα απεικονίστηκε λανθασμένα», είπε.

«Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στη χώρα που τα γέννησε, όχι σε ένα ψυχρό μουσείο στην Αγγλία“, είχε διαμηνύσει πάντως η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Magazine.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα