Γουατεμάλα: Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης δημοσιογράφου

Διαβάζεται σε 3'
Γουατεμάλα: Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης δημοσιογράφου
Ο δημοσιογράφος Jose Ruben Zamora AP Photo Moises Castillo

Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξίσωσαν χθες Τετάρτη (29/8) με «βασανιστήρια» τις συνθήκες κράτησης δημοσιογράφου που έκανε αγώνα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με ειδικούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι συνθήκες κράτησης δημοσιογράφου που στη Γουατεμάλα, ο οποίος αγωνιζόταν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χαρακτηρίζονται ως “βασανιστήρια”.

Οι ειδικοί έκαναν λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης (…) που θα μπορούσαν να εξισωθούν με βασανιστήρια και θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, ιδρυτής της εφημερίδας El Periódico, επικριτής της δεξιάς κυβέρνησης του τέως προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (2020-2024), προφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2022, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος. Τον Ιούνιο του 2023, καταδικάστηκε να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξης. Όμως η καταδίκη ακυρώθηκε στο εφετείο. Τον Μάιο, δικαστήριο διέταξε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, εν αναμονή νέας δίκης του.

Ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα παραμένει μολαταύτα στη φυλακή εξαιτίας άλλης δίωξης, για παρακώλυση της δικαιοσύνης, που υποστηρίζεται από τη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας. Αυτή η τελευταία έχει χαρακτηριστεί «διεφθαρμένη» από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Reporters Without Borders η Γουατεμάλα κατατάσσεται στην 138η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του για το 2024.

Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών, ο δημοσιογράφος, 68 ετών, υπομένει για «σχεδόν είκοσι μήνες κράτηση σε απομόνωση» σε «σχεδόν μόνιμα σκοτεινό» κελί, μεταχείριση που οι ειδικοί θεωρούν πως ενδέχεται να αποτελεί «βασανιστήριο».

Ακόμη, έχει υποστεί «διάφορες μορφές απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», ιδίως «στέρηση ύπνου, εξαναγκαστική γύμνια, αυθαίρετες έρευνες στο κελί του και απουσία αντίδρασης στη παρασιτική προσβολή που έκαναν ακάρεα στο κελί του».

Την ομάδα αποτελούν έξι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Άλις Τζιλ Έντουαρντς κι αυτή για την ελευθερία της έκφρασης Αϊρίν Χαν. Στα τέλη Ιουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο χαρακτήρισε «κατάχρηση εξουσίας» τις διώξεις της εισαγγελίας εναντίον του δημοσιογράφου.

Η παρατεινόμενη στέρηση της ελευθερίας του Σαμόρα είναι «παράδειγμα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας που βασιλεύουν στην εισαγγελία, η οποία προσπαθεί πεισματικά να επιτύχει την καταδίκη του, να υποστηρίζει μια διαδικασία φορτωμένη ανακολουθίες», έκρινε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα