Γουχάν: Το lockdown που σόκαρε τον πλανήτη – Ένας χρόνος “μάχης”
Ήταν 23/1/2020 όταν το Γουχάν, εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε η πανδημία κορονοϊού, τέθηκε σε lockdown. Η παγκόσμια κοινότητα σοκαρίστηκε από τα πρωτοφανή μέτρα. Ποια ήταν τα αποτελέσματά τους και πώς έχει σήμερα η κατάσταση στην Κίνα.
- 23 Ιανουαρίου 2021 07:56
Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Ιανουαρίου 2020, η παγκόσμια κοινότητα μάθαινε ότι στο Γουχάν της Κίνας, όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία κορονοϊού, έμπαινε σε εφαρμογή lockdown.
Εκείνη την εποχή, οι σκληροί περιορισμοί και η αυστηρή τήρησή τους, σόκαραν τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τον Ιούνιο, η πόλη ουσιαστικά αποκόπηκε από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά παρά το γεγονός ότι το κόστος ήταν τεράστιο, αποδείχθηκε μια πολύ επιτυχημένη μέθοδος αντιμετώπισης του ιού.
Ένα χρόνο μετά, η Κίνα θεωρείται ως μία από τις ιστορίες επιτυχίας του ιού – κυρίως από το ίδιο το Πεκίνο. Πώς ακριβώς, όμως εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα από το lockdown μέχρι σήμερα και πώς το Πεκίνο έχει ελέγξει το δικό του θέμα;
Πώς αντιμετώπισε η Κίνα την πανδημία
Οι αρχές αντέδρασαν αργά στις αρχικές αναφορές για μια μυστηριώδη ασθένεια που κυκλοφόρησε σε μια αγορά στο Γουχάν στα τέλη του 2019, επιτρέποντας σε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να μετακινούνται στη χώρα τις ημέρες πριν από την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, μια παραδοσιακή περίοδο πολλών ταξιδιών, τον Ιανουάριο του 2020.
Νωρίτερα την τρέχουσα εβδομάδα, μια ενδιάμεση έκθεση ανεξάρτητης ομάδας που διορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επέκρινε την αρχική απάντηση της Κίνας, αναφέροντας ότι “τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί πιο δυναμικά”.
Αλλά μόλις η Κίνα αναγνώρισε τελικά ότι υπήρχε πρόβλημα, οι αρχές πήραν σκληρά μέτρα. Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη γιορτή για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, οι δρόμοι του Γουχάν άδειασαν: περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σε αυστηρό lockdown και οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση κατέστησαν υποχρεωτικά.
Με τις ιατρικές εγκαταστάσεις να κατακλύζονται, οι αρχές εξέπληξαν τον κόσμο καθώς κατάφεραν να κατασκευάσουν ολόκληρα νοσοκομεία εντός ημερών.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο Γουχάν εφαρμόστηκαν συχνά τους επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, με άμεσα lockdown και γρήγορες μαζικά τεστ. Η είσοδος στην Κίνα, εν τω μεταξύ, γινόταν φειδωλά και με έλεγχο καραντίνας.
Αλλά ακόμη και αυτές τις πρώτες μέρες, οι αρχές προσπάθησαν επίσης να ελέγξουν αυστηρά τη διάδοση των πληροφοριών – ένα ζήτημα που θα εμφανιζόταν ξανά και ξανά το επόμενο έτος.
Οι γιατροί που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν ο ένας τον άλλο για τον ιό δέχτηκαν επιπλήξεις και διατάχθηκαν να σιωπήσουν. Ο πιο διάσημος από αυτούς, ο Δρ Li Wenliang, πέθανε αργότερα από τον ιό.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία αφιέρωναν αρχικά χώρο για τα όσα συνέβαιναν στο Γουχάν, αντιμετωπίστηκαν με αυστηρό τρόπο, ενώ πολίτες δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να κάνουν ανταποκρίσεις από την πόλη “σίγησαν”. Πρόσφατα, ένας από αυτούς καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση.
Απέδωσαν τα μέτρα;
Ενώ τα αυστηρά lockdown της Κίνας μπορεί να έκαναν αρκετούς να χαρακτηρίσουν τις αρχές σκληρές, τα επίσημα στοιχεία όμως του ενός αυτού έτους φαίνεται να δικαιολογούν τα μέτρα, με συγκριτικά χαμηλό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων.
Η Κίνα είχε λιγότερα από 100.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, με περίπου 4.800 θανάτους να συνδέονται με τον κορονοϊό. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, μετά το αρχικό ξέσπασμα, οι αριθμοί φαίνεται να είναι σταθεροί χωρίς κανένα δεύτερο κύμα.
Ωστόσο, τα κινεζικά δεδομένα δεν περιλαμβάνουν ασυμπτωματικές περιπτώσεις και ορισμένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.
Πώς είναι σήμερα η ζωή στο Γουχάν
Ένα χρόνο μετά, η ζωή φαίνεται να είναι σχεδόν φυσιολογική στην πόλη. Ωστόσο, η λογοκρισία δυσκόλεψε να κατανοήσει ο κόσμος πλήρως πώς το Γουχάν και άλλα μέρη της χώρας αντιμετώπισαν τα αυστηρά μέτρα.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ ψυχοφθόρο για τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση μεταξύ ορισμένων Κινέζων – που βοηθιούνται από την κρατική προπαγάνδα – ότι η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία καλύτερα από τους περισσότερους. Και για άλλους, υπάρχει τώρα μεγαλύτερη αίσθηση ενότητας και σύνδεσης.
Πώς είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Κίνα
Οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέα κρούσματα – πρόσφατα σε Κινγκντάο και Κασγκάρ οδήγησαν σε lockdown και μαζικά τεστ.
Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλός, τις τελευταίες εβδομάδες μια αύξηση ανησυχεί τις αρχές. Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε πέντε μήνες.
Οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται τώρα στα βορειοανατολικά, με περίπου 19 εκατομμύρια άτομα να βρίσκονται υπό lockdown, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Shijiazhuang, καθώς και τμημάτων των επαρχιών Hebei, Jilin και Heilongjiang.
Η πανδημία και τα περιοδικά lockdown είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η Κίνα σημείωσε τη βραδύτερη ανάπτυξή της σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αν και άρχισε να ανακάμπτει γρήγορα και ήταν η μόνη σημαντική παγκόσμια οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Αλλά θεωρητικά, η ζωή έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό σε τεράστιες περιοχές της Κίνας και – ένα χρόνο μετά – το επίκεντρο είναι για άλλη μια φορά το κινεζικό νέο έτος και το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σπίτι.
Υπάρχουν, φυσικά, φόβοι ότι η περίοδος μαζικών ταξιδιών σχετικά με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, θα γίνει εκδήλωση υπερμετάδοσης όταν θα ξεκινήσει επίσημα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα, όλα τα βλέμματα είναι επί του παρόντος στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι κινεζικές εταιρείες Sinovac και Sinopharm έλαβαν εγχώριες εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για τα εμβόλια τους στα μέσα του 2020 και άρχισαν να τις χορηγούν σε υπαλλήλους, εργαζόμενους πρώτης γραμμήςπριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.
Οι αναφορές για την αποτελεσματικότητά τους ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στοχεύουν στον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων πριν από την έναρξη των ταξιδιών για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά.
Το Πεκίνο επιδιώκει επίσης να κατευθύνει την αφήγηση σχετικά με την προέλευση και την αιτία της παγκόσμιας πανδημίας. Υπήρξαν κατηγορίες ότι οι αρχές προσπάθησαν να καλύψουν τη σοβαρότητα της επιδημίας κατά τις πρώτες μέρες της.
Η Κίνα, ωστόσο, άρχισε να λέει ότι παρόλο που το Γιουχάν ήταν εκεί όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, μπορεί να μην είναι απαραίτητα η τοποθεσία από την οποία προήλθε ο ιός. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η πανδημία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εκτός της Κίνας – της Ισπανίας, της Ιταλίας ή ακόμη και των ΗΠΑ – και έχουν επίσης ισχυριστεί ότι ο ιός εισήχθη στη χώρα μέσω εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων, αν και ειδικοί έχουν αμφιβολίες για αυτό.
Τον τρέχοντα μήνα, μια ομάδα που έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τελικά έφτασε στο Γουχάν για να μάθει πώς προήλθε ο ιός, εν μέσω ανησυχιών για το είδος των δεδομένων και της πρόσβασης που θα δοθούν από τις κινεζικές αρχές. Οι παρατηρητές ανησυχούν επίσης ότι με διεθνείς έρευνες που πραγματοποιούνται ένα ολόκληρο χρόνο μετά την αρχική εκδήλωση της επιδημίας στο Γιουχάν, οι απαντήσεις μπορεί να αποδειχθούν αόριστες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr