Graham Phillips: Ο YouTuber που κατηγορείται από τη Βρετανία για “εγκλήματα πολέμου”
Πώς ο Graham Phillips, ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος από το Νότιγχαμ έγινε "φωνή" υπέρ του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και πλέον, κατηγορείται από τη βρετανική κυβέρνηση για "εγκλήματα πολέμου".
- 20 Απριλίου 2022 23:55
Όταν ο Graham Phillips μετακόμισε για πρώτη φορά από το Λονδίνο -από όπου και γεννήθηκε- στην Ουκρανία, δημιούργησε ένα προσωπικό blog που συνδύαζε κριτικές για οίκους ανοχής, με παρατηρήσεις για την καθημερινή ζωή στο Κίεβο.
Μια δεκαετία αργότερα, ο φιλορώσος YouTuber βρίσκεται κατηγορούμενος από το βρετανικό κοινοβούλιο για πιθανά εγκλήματα πολέμου, μετά τη συνέντευξη που πήρε από Βρετανό που συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό.
Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε στους Βρετανούς βουλευτές την ανησυχία του για τα “προπαγανδιστικά μηνύματα” που περνούσε ο Phillips μέσω της συνέντευξής του με τον Aiden Aslin, έναν Βρετανό υπήκοο που έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζώντας στην Ουκρανία και υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Οι κατηγορίες για “εγκλήματα πολέμου” προέκυψαν μετά τους ισχυρισμούς του βουλευτή Ρόμπερτ Τζένρικ, σύμφωνα με τους οποίους, όπως μεταδίδει ο Guardian, το βίντεο του Phillips δείχνει τον Aiden Aslin “δεμένο με χειροπέδες, σωματικά τραυματισμένο και να του παίρνει συνέντευξη υπό πίεση για λόγους προπαγάνδας”.
Ο βουλευτής δήλωσε ότι πρόκειται για παραβίαση των συμβάσεων της Γενεύης για μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και ότι “ο Graham Phillips κινδυνεύει να διωχθεί λόγω των κατηγοριών εναντίον του“.
Ο Aslin συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ υπερασπιζόταν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, αν και παραμένει ασαφές πώς κατέληξε να του παίρνει συνέντευξη ο Graham Phillips.
Και οι δύο άνδρες κατάγονται από το Nottinghamshire. Ο 28χρονος Aslin από την πόλη Newark-on-Trent, σε μικρή απόσταση από την πατρίδα του Phillips. Ωστόσο, χρειάστηκε μια σύγκρουση στην άλλη πλευρά της Ευρώπης για να τους φέρει “κοντά”, αν και σε διαφορετικές πλευρές.
Ο… παρασημοφορημένος από τους Ρώσους Phillips
Ενώ ο Aslin μετακόμισε στην Ουκρανία, συνάντησε μια ντόπια γυναίκα και εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ο Phillips ακολούθησε μια πολύ διαφορετική διαδρομή, όντας εδώ και αρκετό καιρό το αγαπημένο φερέφωνο των φιλορωσικών κυβερνήσεων στην περιοχή του Ντονμπάς.
Έχει λάβει μετάλλια από τη Ρωσία για το ρεπορτάζ του και τάχθηκε στη ρωσική γραμμή, υποδηλώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουκρανία διοικείται από Ναζί και ότι η σφαγή των Ουκρανών στη Μπούτσα ήταν σκηνοθετημένη.
Ο Phillips επιμένει ότι το “έργο” του υλοποιείται με δικά του έξοδα, αν και ζητά τακτικά δωρεές από τους 264.000 συνδρομητές του στο YouTube, αλλά κερδίζει επίσης χρήματα από διαφημίσεις στο YouTube που πληρώνονται από μεγάλες δυτικές εταιρείες.
Το YouTube, μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να κατεβάσει τα βίντεο του Phillips από την πλατφόρμα, παρά τις εκκλήσεις από πολιτικούς να του καταργήσουν το κανάλι.
Η “απίθανη” άνοδός του
Η άνοδός του από αφανή Βρετανό στο εξωτερικό, σε προσωπικότητα εθνικού πολιτικού ενδιαφέροντος ήταν απίθανη. Σύμφωνα με μια συνέντευξη του 2014 στο BuzzFeed News, ο Phillips πήγε για πρώτη φορά στην Ουκρανία όταν ταξίδεψε ως εκτός έδρας οπαδός σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου της Αγγλίας.
Σε ηλικία 30 ετών, εγκατέλειψε τη δουλειά του στο τότε ανενεργό κυβερνητικό Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών και μετακόμισε στην Ουκρανία, όταν και ασχολήθηκε με τη δημοσιογράφια.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014, ο Phillips έλκεται από τις αυτονομιστικές ομάδες υπέρ της Μόσχας στα ανατολικά της χώρας. Τα ερασιτεχνικά βίντεο που τραβούσε και αναρτούσε ο ίδιος στο YouTube ήταν μια σχετική καινοτομία εκείνη την εποχή και ενθουσίασαν τη Ρωσία, με το ειδησεογραφικό κανάλι RT που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, να τον χρησιμοποιεί για λίγο ως ανεξάρτητο δημοσιογράφο, αν και ποτέ δεν προσελήφθη από το δίκτυο.
Η κράτησή του από την ουκρανική κυβέρνηση στα περίχωρα της Μαριούπολης αύξησε ιδιαίτερα τη φήμη του, αλλά σύντομα, τα φώτα της δημοσιότητας “έφυγαν” από πάνω του, καθώς το ενδιαφέρον των δυτικών για τη σύγκρουση υποχώρησε.
Οι αναρτήσεις του έγιναν σπάνιες, εστιάζοντας συχνά σε επισκέψεις στην Κριμαία, προσελκύοντας μόνο μερικές χιλιάδες θεατές. Σε ένα συγκεκριμένο βίντεο, φαίνεται να καυχιέται ότι ήταν ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος που παρακολούθησε μια περιοδεία του “θρυλικού στόλου της Μαύρης Θάλλασσας” της Ρωσίας, του Moskva, που φαίνεται να έχει χτυπηθεί από ουκρανικούς πυραύλους.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Phillips βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του σε διαδηλώσεις κατά των Black Lives Matter στο κεντρικό Λονδίνο.
Μόλις τον Φεβρουάριο, ανέβασε ένα βίντεο από το κέντρο του Λονδίνου απέναντι από το Κοινοβούλιο. Το επίπεδο της σκαλωσιάς στον Πύργο της Ελισάβετ υποδηλώνει ότι καταγράφηκε την ίδια στιγμή, που σημαίνει ότι βρισκόταν στη Βρετανία όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια κατάφερε να επιστρέψει στην Ουκρανία, σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, παρά τις λίγες αεροπορικές εταιρείες που πετούσαν στην περιοχή. Η άφιξή του στην Ουκρανία τόν κατέστησε ως έναν από τους λίγους “δυτικούς” που κάλυπταν και τραβούσαν βίντεο από την κατεχόμενη περιοχή μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.
Το πώς κατέληξε σε ένα δωμάτιο παίρνοντας συνέντευξη από τον Aslin παραμένει ασαφές, αν και του έδωσε το προφίλ που φαίνεται πως πάντα λαχταρούσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις