Grenfell Tower: Ενός λεπτού σιγή στον ένα χρόνο από τη φωτιά στον “πύργο” του Λονδίνου
Μνημόσυνο για τους 72 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά του Grenfell Tower έγινε σήμερα, στο Λονδίνο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλο το έθνος. Το τίμησαν και οι διεθνείς της Αγγλίας που βρίσκονται στη Ρωσία για το Μουντιάλ.
- 14 Ιουνίου 2018 16:47
Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο Grenfell Tower, το κτίριο των 24 ορόφων και των 120 διαμερισμάτων που βρισκόταν στα δυτικά του Λονδίνου, τυλίχθηκε στις φλόγες, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 72 και την έρευνα να αποδεικνύει πως η ανακαίνιση που είχε γίνει πρόσφατα ευνόησε την επέκταση της φωτιάς.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 14η Ιουνίου του 2017 τα διεθνή μέσα μετέδιδαν τις εικόνες φρίκης, με την κυβέρνηση να διατάζει έρευνα και τις ασφαλιστικές εταιρίες της Μεγάλης Βρετανίας να αποκαλύπτουν πως είχαν προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι κανονισμοί οικοδόμησης, διότι δεν ήταν ακολουθούσαν τις νέες μεθόδους και δη αυτές για την εγκατάσταση εύφλεκτων επιφανειών.
Σήμερα, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου, τα ονόματα των 72 θυμάτων διαβάστηκαν στο μνημόσυνο που έγινε, κοντά στο κτίριο, με πλήθος κόσμου να ανάβει ένα κερί στην εκκλησία St Helen, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, σε όλο το έθνος, το οποίο τίμησε και η εθνική Αγγλίας, που βρίσκεται στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο κάνει απόψε πρεμιέρα.
Η Clarrie Mendy, η οποία “έχασε” δυο μέλη της οικογένειας της στη φωτιά, διοργάνωσε το μνημόσυνο, στο οποίο παρέστησαν η Βασίλισσα Ελισάβετ, με τη Μέγκαν Μαρκλ και ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν και δήλωσε στο BBC πως “είναι μια τελετή θεραπείας, κοινότητας, συμμετοχής και αλληλεγγύης, ώστε να ξέρουν όλοι πως δεν είναι μόνοι”.
Πράσινα banners βρίσκονταν παντού, ενώ με αυτό το χρώμα φωτίστηκαν εμβληματικά κτίρια του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του “πύργου”, στις 00.54 (ώρα Αγγλίας), την ώρα δηλαδή, που εκδηλώθηκε η φωτιά.
Η Theresa May έγραψε στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα.
“Σήμερα θυμόμαστε αυτούς που έχασαν τις ζωές τους, στον Grenfell Tower και να αποτίσουμε φόρο τιμής, στις οικογένειες, τους φίλους και τους αγαπημένους τους, για τη δύναμη και την αξιοπρέπεια που έχουν δείξει”.
Τετρακόσιοι είκοσι οκτώ followers σχολίασαν το τιτίβισμα της Πρωθυπουργού. Οι περισσότεροι ανέφεραν πως “αυτός ο πύργος είναι δική σου κληρονομιά, γιατί αγνόησες όσα ανακάλυψε η έρευνα, κάθισες πάνω στις συστάσεις και επειδή δεν έκανες κάτι, το Grenfell μπορεί να συμβεί ξανά. Ντροπή σου”.
Οι 52 κάτοικοι που σώθηκαν, αλλά έμειναν χωρίς σπίτι, εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, 83 έχουν βρει μόνιμα διαμερίσματα, ενώ υπάρχουν άλλοι 68 που είναι σε “έκτακτης ανάγκης” συνθήκες -42 σε ξενοδοχεία, 22 σε επιπλωμένα διαμερίσματα μικρής διαμονής και 4 σε φίλους ή συγγενείς.
Πού πήγαν οι αποζημιώσεις
Την Τρίτη 12/6, η May είπε πως περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος έχουν διατεθεί στους πληγέντες. Άλλα 39 εκατομμύρια έχουν υποσχεθεί. Συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που δόθηκαν και από την κεντρική κυβέρνηση, το συμβούλιο που έχει αναλάβει να τακτοποιήσει τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι και έχασαν ό,τι είχαν στην κατοχή τους -πέραν των συγγενών-, έχει ξοδέψει 293.000.000 ευρώ.
Αυτά πήγαν σε αγορά και ανακαίνιση εργατικών κατοικιών (166 εκατ. ευρώ), στην κοινωνική μέριμνα (29.5 εκατ.), στην έκτακτη ανεύρεση και μίσθωση χώρων διαμονής για τους επιζώντες (29.2 εκατ.), στην ασφάλεια και τη διαχείριση του τόπου της φωτιάς (21.6 εκατ.), την πρόσκαιρη και μόνιμη τακτοποίηση των επιζώντων σε σπίτια (15.4 εκατ.), τη στήριξη αυτών και της ευρύτερης κοινότητας (15 εκατ.), σε αποζημιώσεις για την απώλεια ιδιοκτησίας (11.5 εκατ.) και σε εταιρικές υπηρεσίες -δαπάνες κυρίως, που σχετίζονταν με τη στήριξη της δημόσιας έρευνας και του δικαστικού σώματος (4.5 εκατ.). Δόθηκαν άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για στήριξη της ψυχικής υγείας όσων βγήκαν μεν, ζωντανοί από τον πύργο, αλλά τα τραύματα που απέκτησαν στη ψυχή είναι ακόμα ανοιχτά.