Γροιλανδία: Γυναίκες ζητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας – Τους έβαλαν σπιράλ εν αγνοία τους

Διαβάζεται σε 2'
Γροιλανδία
Γυναίκες στη Γροιλανδία (φωτο αρχείου) iStock

Χιλιάδες γυναίκες της Γροιλανδίας έπεσαν θύματα μιας αποτρόπαιης τακτικής της κυβέρνησης της Δανίας, τη δεκατία του ’60, που είχε στόχο τον περιορισμό των γεννήσεων. Τοποθετήθηκαν στα σώματά τους ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) χωρίς να το γνωρίζουν και τώρα ζητούν αποζημίωση.

Συνολικά 67 γυναίκες από τη Γροιλανδία ζητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας, για μια εκστρατεία της δεκαετίας του 1960, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν σπιράλ σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, έφηβες και ενήλικες.

Η εκστρατεία είχε ως στόχο τον περιορισμό των γεννήσεων μεταξύ των αυτόχθονων της Γροιλανδίας.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, η σχετική έρευνα που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ωστόσο μερικές από τις γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γύρω στα 70 έτη, ζητούν αποζημίωση εδώ και τώρα, ύψους 42.150 δολάρια η κάθε μία.

Η Γροιλανδία, που σήμερα αποτελεί ημι-κυριαρχικό έδαφος της Δανίας, ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Η κλίμακα της εκστρατείας αποκαλύφθηκε πέρυσι σε ένα podcast που δημοσίευσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση DR. Από τα εθνικά αρχεία προέκυψε ότι, από το 1966 έως και 1970, ενδομήτριες συσκευές (IUDs) τοποθετήθηκαν σε δεκάδες γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν μόλις 13 ετών, χωρίς να το γνωρίζουν ή/και χωρίς να έχουν συναινέσει σε αυτό.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του 1969, στο 35% των γυναικών της επικράτειας που θα μπορούσαν δυνητικά να γεννήσουν παιδιά είχαν τοποθετηθεί σπιράλ.

“Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας”, δήλωσε η ψυχολόγος Naja Lyberth, η οποία ξεκίνησε την αίτηση αποζημίωσης. “Γερνάμε. Οι μεγαλύτερες από εμάς, στις οποίες τοποθετήθηκαν ενδομήτρια σπειράματα τη δεκαετία του 1960, γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και πλησιάζουν τα 80. Θέλουμε να δράσουμε τώρα”, πρόσθεσε.

Η κ. Lyberth δήλωσε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσκευές που είχαν τοποθετηθεί ήταν πολύ μεγάλες για τα σώματα των κοριτσιών, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ή ακόμη και στειρότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν γνώριζαν τις συσκευές μέχρι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από γυναικολόγους.

“Είναι ήδη 100% σαφές ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το νόμο παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη“, δήλωσε.

Ο Mads Pramming, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις γυναίκες, απέστειλε τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού Mette Frederiksen αίτηση εκ μέρους τους. Η κ. Lyberth δήλωσε ότι αναμένει η κυβέρνηση να αρνηθεί το αίτημα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επιτροπής και ότι αν το κάνει, η ομάδα θα προσφύγει στο δικαστήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα