H δυναστεία των Λεπέν. Στα άδυτα της οικογένειας συνώνυμο της γαλλικής ακροδεξιάς

H δυναστεία των Λεπέν. Στα άδυτα της οικογένειας συνώνυμο της γαλλικής ακροδεξιάς

Από τη μυστηριώδη κληρονομιά, το διαζύγιο – βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας και την καυτή φωτογράφηση - εκδίκηση της μητέρας της Μαρίν Λεπέν στο Playboy, ως τη δικαστική διαμάχη με τον πολιτικό μέντορα και πατέρα της

Μπορεί οι δυνάμεις της ακροδεξιάς να μοιάζουν με “νέα φρούτα” στον χάρτη της πολιτικής σε Ευρώπη και Αμερική, όμως η περίπτωση της Γαλλίας είναι εντελώς διαφορετική.

Το όνομα Λεπέν έχει συνεχή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια. Ένα επίθετο συνώνυμο της ακροδεξιάς, του φλερτ με την ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και της μισαλλοδοξίας. Και μια οικογένεια που φέρει στην πλάτη της μια ιδιαίτερα αλλόκοτη ιστορία γεμάτη ζηλοφθονίες, αντιδικίες και “εμφυλίους πολέμους”.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η γυναίκα που διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας αυτή την Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν, είναι το μικρότερο από τα τρία κορίτσια που απέκτησε ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο επί σειρά ετών ηγέτης των ακροδεξιών στη χώρα και ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει στο κάδρο την εξτρεμιστική ιδεολογία από τη δεκαετία του ’80 και να διατηρήσει την ακραία ρητορική στο πολιτικό ταμπλό της Γαλλίας μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίν Λεπέν γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1948 και είναι η βενιαμίν της οικογένειας, έχοντας δύο μεγαλύτερες αδερφές. Μιας οικογένειας που για χρόνια ζούσε ειρηνικά ή έτσι έδειχνε, πριν οι έριδες στρέψουν τα μέλη της, το ένα απέναντι στο άλλο. Ήταν πολύ μικρή, μόλις 8 ετών ακόμη, όταν βομβιστική επίθεση στο συγκρότημα κατοικιών της βίλας Πουανιέ, όπου διέμεναν οι γονείς της, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά, κάποιους από τους ενοίκους των γύρω σπιτιών. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου δηλώνει σοκαρισμένη στη θέα των μπάζων και των σπασμένων γυαλιών που άφησε πίσω της η έκρηξη στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, η οποία για πολλούς στόχευε τον πατέρα της. Ωστόσο, οι οικογενειακές φουρτούνες δεν θα έρχονταν παρά αρκετά χρόνια αργότερα με επίκεντρο το διαζύγιο των γονιών της, του Ζαν Μαρί και της Πιερέτ Λεπέν.

President of the French National Front Jean Marie Le Pen with his daughters Marine, Yann and Marie Caroline, on April 24, 1988. (AP Photo/Olivier Boitet) AP

 

Η Κληρονόμος

Οι πολέμιοι της υποψήφιας που προκρίθηκε στο β’ γύρο, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, που είχε κατορθώσει κάτι παρόμοιο το 2002, της καταλογίζουν πέραν του νεποτισμού, που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός – πηγές από το εσωτερικό του ακραίου κόμματος θέλουν πολλούς βετεράνους να δυσαρεστούνται με την διαδοχή που πήρε μορφή βασιλικής στέψης – και μια άνετη ζωή μέσα στα πλούτη και τη χλιδή. Για τους Γάλλους η Μαρίν Λεπέν είναι η “κληρονόμος”, που έχει απολαμβάνειν εκτός φυσικά από ένα όνομα “διαβατήριο” για την πολιτική σκηνή, μια κατά πως φαίνεται αμύθητη ακίνητη περιουσία από τον πατέρα της.

Συγκεκριμένα, διαθέτει σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες που δόθηκε στη δημοσιότητα για όλους τους υποψηφίους, μια έπαυλη 633τμ στην Οτ-Ντε-Σεν, περιοχή στον ευρύτερο τομέα της γαλλικής πρωτεύουσας και μια οικία 120τμ στα Ανατολικά Πυρηναία. Επιπλέον, έχει μερίδιο σε άλλο ένα σπίτι 120τμ στο Μορμπιάν της Βρετάνης, καθώς και σε μια ακόμη οικία 382τμ στην Οτ-Ντε-Σεν. Τέλος, φαίνεται πως της ανήκουν μετοχές σε δύο εταιρίες ακινήτων (ένας τρόπος διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μεταφέρεται η φορολογία από φυσικά πρόσωπα σε εταιρίες), χωρίς να είναι ξεκάθαρο το είδος και η αξία των ακινήτων που αυτές εκπροσωπούν.

Η μητέρα της, σε συνέντευξή της σε γαλλικά μέσα από την άλλη, ισχυρίζεται πως η κατηγορία που προσάπτουν στην κόρη της δεν έχει βάση. “Από όσο γνωρίζω, ο πατέρας της βρίσκεται ακόμη στη ζωή” σχολιάζει χαρακτηριστικά η Πιερέτ Λαλάν (το πατρικό της όνομα, μετά το διαζύγιο). Ωστόσο και ο Ζαν Μαρι Λεπέν φαίνεται να στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός στα κληρονομικά.

Former far-right National Front party leader Jean-Marie Le Pen clenches his fist at the statue of Joan of Arc, Monday May 1, 2017, in Paris. Jean-Marie Le Pen is holding the Joan of Arc event again Monday, a march his daughter, French presidential candidate Marine le Pen, wants nothing to do with. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP

 

Οι πλούσιοι φίλοι του Ζαν Μαρί Λεπέν

Το 1976 πεθαίνει ο τελευταίος της οικογενείας Λαμπέρ, ο Ουμπέρ, υμνητής του φασισμού σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde και κληρονόμος αμύθητης περιουσίας που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την τσιμεντοβιομηχανία που παρέλαβε από τον πατέρα του. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Γάλλο “ευγενή”, τέτοιες, που όταν ο τελευταίος πεθαίνει, έπειτα από μια ζωή καταχρήσεων βουτηγμένη στο αλκοόλ και στα χάπια, γίνεται ο βασικός κληρονόμος του. Μια απόφαση που προκαλεί την έντονη αντίδραση των συγγενών του (κυρίως ενός ξάδερφού του) και σούσουρο στη γαλλική κοινωνία.

Η κληρονομιά αυτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων, μια έπαυλη στο θρυλικό Μοντρρούτ έξω από το Παρίσι, έναν λόφο με κτίσματα του 19ου αι. και ιδιαίτερη ιστορία που φτάνει ως τον ίδιο τον Μέγα Ναπολέοντα. Ο δημοσιογράφος της γαλλικής Le Parisien, Ολιβιέ Μπομόν, στο βιβλίο του για την οικογένεια Λε Πεν, “Στην κόλαση του Μοντρρούτ” περιγράφει τη νύχτα που ο Ζαν Μαρί, η σύζυγός τους και οι τρεις τους κόρες καταφθάνουν στην ιστορική έπαυλη.

Δεν είχαν περάσει τρεις μήνες από το θάνατο του Λαμπέρ και η οικογένεια έμπαινε στο σπίτι, το οποίο ανέδυε ακόμη τη νεκρική μυρωδιά, ενώ στο δωμάτιο του εκλιπόντα τα σεντόνια έφεραν ακόμη λεκέδες από αίμα. Μια εικόνα που τρομοκρατεί τις κόρες της οικογένειας και τη μικρή Μαρίν. “Όταν δεν έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, τακτοποιείσαι όπως, όπως” σημειώνει ο πολιτικός, με τη σύζυγό του να αερίζει και να πλένει τα αιματοβαμμένα σκεπάσματα. “Κοιμηθήκαμε το ίδιο βράδυ σε εκείνο το δωμάτιο και πραγματικά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήμασταν πολύ άνετοι” σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Τα πάρτι του πατέρα Λεπέν έχουν περάσει στην ιστορία, καθώς σε αυτά συναντούσε κανείς τους πιο απίθανους καλεσμένους. Η Μαρίν Λεπέν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασυνήθιστες προσωπικότητες, όπως αριστοκράτες, μέλη της παριζιάνικης μπουρζουαζίας και έκπτωτους μονάρχες. Χαρακτηριστικό δείγμα, ο πρίγκιπας Σίξτος – Ερρίκος, γαλαζοαίματος και επί σειρά ετών σφετεριστής του ισπανικού θρόνου. Από την άλλη, από τα πάρτι που συνεχίστηκαν ως και σήμερα, δεν λείπουν επώνυμοι της showbiz, όπως ο ηθοποιός Αλάν Νταλόν, επιστήθιος φίλος – αλλά όχι και υποστηρικτής στην πολιτική (στις εκλογές αυτές υποστήριζε τον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στο παρελθόν είχε εκφραστεί θετικά υπέρ του Νικολά Σαρκοζί) – του Ζαν Μαρί Λεπέν, με τον οποίο υπηρέτησαν μαζί τη στρατιωτική τους θητεία. Οι κόρες του πολιτικού έχουν και εκείνες δικαίωμα στη δική τους λίστα καλεσμένων για τις θρυλικές συγκεντρώσεις.

 

Το διαζύγιο που άλλαξε τα πάντα

Η Μαρίν Λεπέν είναι μόλις 16 ετών, το 1984, όταν η μεγάλη της αδερφή της φέρνει τα δυσάρεστα νέα. “Η αδερφή μου ήρθε στο σχολείο να με βρει και μου είπε πως η μαμά έφυγε” δήλωνε σε κάποια από τις συνεντεύξεις της, η επικεφαλής των εθνικιστών. Μητέρα και κόρη θα έκαναν να ειδωθούν πάνω από 15 χρόνια και η υποψήφια για την προεδρία θυμάται τις αμήχανες στιγμές που έπρεπε να περάσει με τον πατέρα της. “Βρέθηκα ξαφνικά με τον πατέρα μου, με τον οποίο δεν είχα σχέσεις στην καθημερινότητα” σημείωνε. Τα τρία κορίτσια, με την Μαρίν να είναι η μόνη ανήλικη ακόμη, στέκονται στο πλευρό του πατέρα τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πιερέτ για το σκάνδαλο που ταρακουνά την οικογένεια Λε Πεν. Φήμες θέλουν την επί 25 και πλέον χρόνια σύζυγο του αρχηγού των εθνικιστών να το σκάει με τον άνθρωπο που είχε αναλάβει να συγγράψει τη βιογραφία του.

Η Πιερέτ προσπαθεί τότε να πάρει διατροφή, ο Ζαν Μαρί Λεπέν όμως, θα βάλει τέλος στα σχέδια της πρώην συζύγου του με την δικαστική απόφαση να ορίζει πως εκείνη πρέπει να του καταβάλει 20.000 φράγκα για ηθική ζημία. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά βουίζουν με το διαζύγιο των Λεπέν, ενώ δεν λείπουν και τα άρθρα που περιγράφουν την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Πιερέτ. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν όμως, δεν είχε ακόμη εκδικηθεί όσο ήθελε την επί δεκαετίες σύντροφό του. Έτσι σε σειρά δηλώσεων του στον Τύπο για την οικονομική δυσπραγία της, δηλώνει: “Αν έχει ανάγκη από χρήματα, δεν έχει παρά να εργαστεί ως καθαρίστρια (να κάνει τις δουλειές του σπιτιού)”, μια φράση που ο τότε πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου έμελλε να μετανιώσει πικρά.

Leader of the French National Front Jean Marie Le Pen leads a march to the statue of Joan of Arc with his three daughters Marie Caroline, Yann and Marine Le Pen on May 12, 1985. (AP Photo/Herve Merliac) AP

Οφθαλμόν αντί… τέφρας

Πριν όμως η Πιερέτ κάνει την κίνηση – ματ σε βάρος του πρώην συζύγου της, είχε προηγηθεί μια ασυνήθιστη περιπέτεια. Εγκαταλείποντας το σπίτι και θέλοντας να εκδικηθεί τον σύζυγό της για λόγους που δεν γνωρίζουμε, η πρώην παίρνει μαζί της το γυάλινο μάτι που εκείνος διατηρεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε χάσει το ένα του μάτι έπειτα από τραυματισμό από τη δεκαετία του ’50. Το τραύμα προκάλεσε καταρράκτη και σιγά, σιγά, ο πολιτικός έχασε πλήρως την όρασή του. Τελικά, εξαναγκάστηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του βολβού και αντικατάστασής του με γυάλινο πρόσθετο. Ο πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, είναι το 1984 εκλεγμένος βουλευτής στο γαλλικό κοινοβούλιο, και διαθέτει πάντα ένα δεύτερο γυάλινο μάτι, σε περίπτωση ανάγκης. “Φανταστείτε να του έπεφτε το μάτι κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας και των επερωτήσεων στην κυβέρνηση, ενώ δεν έχει το δεύτερο μαζί του;” σχολιάζει μεταξύ σοβαρού και αστείου, παλιός του συνεργάτης.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν όμως δεν μπορούσε να αφήσει αυτή την αυθάδεια ατιμώρητη. Όπως φαίνεται, πρώην σύζυγός του στη βιασύνη της να τον εγκαταλείψει, ξεχνά στο σπίτι τους ένα βάζο. Όχι, όποιο κι όποιο δοχείο όμως, αλλά το βάζο που περιέχει την τέφρα της μητέρας της. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών φρόντισαν για τη διαδικασία και ήταν βέβαια εκείνοι και όχι το ζευγάρι, που εκτέλεσαν την ανταλλαγή. Η Πιερέτ θα έδινε το γυάλινο μάτι εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να παραλάβει ως αντάλλαγμα τις στάχτες της πολυαγαπημένης της μητέρας.

 

Η “καυτή καμαριέρα”

Η Μαρίν διανύει την εφηβεία της μέσα σε ένα κλίμα εκρηκτικό, όπου οι σκηνές χολιγουντιανών ταινιών όπως το “Κράμερ εναντίον Κράμερ” ή “Ο κύριος και η κυρία Σμιθ” είναι μάλλον αδύνατο να περιγράψουν τον πόλεμο που ελάμβανε χώρα ανάμεσα στους δύο γονείς της. Η Πιερέτ δεν ξέχασε ποτέ την προσβολή του Ζαν Μαρί για τα περί καθαρίστριας. Για καλή της τύχη, δεν το ξέχασαν ούτε οι υπεύθυνοι του περιοδικού Playboy. Το 1987 κάποιος από το περιοδικό την καλεί στο τηλέφωνο. Η πρόταση είναι απλή. Εφόσον ο σύζυγός της πίστευε πως θα ήταν φρόνιμο να βγάλει τα προς το ζην καθαρίζοντας, θα του έκανε το χατήρι. Θα φωτογραφιζόταν γυμνή για το περιοδικό, κάνοντας φασίνα. Το περιοδικό κυκλοφορεί με εκείνη στο εξώφυλλο και προκαλεί πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό. Οι υπεύθυνοι του έντυπου “τρίβουν τα χέρια τους”, καθώς το τεύχος με τη σύζυγο του υπερσυντηρητικού Λε Πεν, πουλά ‘σαν ζεστό ψωμί’ και σύντομα 250.000 αντίτυπα κάνουν φτερά.

“Δεν δίστασα ούτε δευτερόλεπτο” δηλώνει 30 χρόνια μετά τη φωτογράφηση η μητέρα Λεπέν, που προκάλεσε την οργή τόσο του πρώην συζύγου της, όσο όμως και των παιδιών της. Πέρασαν χρόνια ώστε η Μαρίν να μπορέσει να τη συγχωρέσει πραγματικά για τα απανωτά “χτυπήματα” της πρώτης της νιότης.

Μάλιστα, η Πιερέτ θα επιχειρήσει την επανασύνδεση πρώτα με τη μεγάλη της κόρη Μαρί – Καρολίν και στη συνέχεια θα έρθει σε επαφή με την Μαρίν. “Έχεις να δεις τη μητέρα σου 15 ολόκληρα χρόνια. Ξαφνικά την συναντάς και είναι σαν μην είχατε χωρίσει ποτέ” φέρεται να δηλώνει με αφορμή την οικογενειακή επανασύνδεση η υποψήφια πρόεδρος. Μπορεί η υποψήφια να βρήκε και πάλι τη μητέρα της, η οικογένεια Λεπέν δεν έμελλε να ζήσει γαλήνια και κυρίως ενωμένη, ποτέ ξανά.

Μια οικογένεια υπό κατάρρευση

Η μητέρα των Λεπέν θα ήταν απλώς η πρώτη που ξεκινούσε το γαϊτανάκι ενός ενδοοικογενειακού πολέμου που τοποθετούσε σε αντίπαλα στρατόπεδα πότε το ένα και πότε το άλλο μέλος της. Το 1999, η μεγάλη του κόρη Μαρί – Καρολίν εγκατέλειπε το πατρικό της, με τον Ζαν Μαρί να την καταδικάζει “επί εσχάτη προδοσία”. Το κόμμα την περίοδο αυτή περνά βαθιά κρίση και βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης. Η Μαρί – Καρολίν και ο σύζυγός της Φιλίπ Ολιβιέ τολμούν να ακολουθήσουν τον “προδότη” της ενότητας του Εθνικού Μετώπου, που ιδρύει νέο κόμμα στο χώρο της ακροδεξιάς. Ένα πισώπλατο χτύπημα που ο Ζαν Μαρί Λεπέν δεν συγχώρεσε ποτέ στην πρωτότοκη κόρη του, με την οποία δεν διατηρεί καμία σχέση από τότε.

“Πώς είναι; Μαθαίνω νέα του, αλλά έχω να τον δω 17 χρόνια” αναφέρει σήμερα η ίδια και προσθέτει: “Με κατηγόρησαν για προδοσία απέναντι στην οικογένειά μου. Όμως βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν με τη Μαρίν, λυπάμαι, αλλά μοιάζουν παραδόξως με όσα έζησα το 1999. Η ιστορία επαναλαμβάνεται” . Για την Μαρί – Καρολίν, κινητήριος δύναμη του πατέρα της υπήρξε πάντα η διαμάχη. “Ο Ζαν Μαρί Λεπέν θα βάζει πάντα την προσωπική του βεντέτα πάνω από όλα. Η πολιτική όμως δεν έχει καμιά σχέση με όλο αυτό” αναφέρει η κόρη Λεπέν.

Πριν από λίγα χρόνια, ο πάγος θα εισχωρήσει και στις σχέσεις της Μαρίν και του πατέρα της. Η μικρότερη κόρη του ηγέτη της ακροδεξιάς έχει αναλάβει από το 2002 να φτιασιδώσει το προσωπείο του κόμματος. Η επιχείρηση “αποδαιμονοποίηση”, όπως την αποκαλούν στη Γαλλία, θέλει το Εθνικό Μέτωπο να αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό, μακριά από εμπρηστικές δηλώσεις και θέσεις που φλερτάρουν με το φασισμό, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά δημόσιες τοποθετήσεις. Ο ιδρυτής του ωστόσο έχει άλλη γνώμη. Δεν χάνει ευκαιρία να προβεί σε δηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπο του στρατάρχη Πετάν που συνθηκολόγησε με τους Ναζί κατά τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή να αναφερθεί με συμπάθεια στη Γερμανία του Χίτλερ.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε το 2016. Η Μαρίν Λεπέν είναι ήδη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και η επιχείρηση “κανονικοποίησης” του κόμματος αποδίδει καρπούς. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το Εθνικό Μέτωπο αποσπά ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στη χώρα. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν αποφασίζει να δώσει συνέντευξη σε ακροδεξιό περιοδικό, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στους θαλάμους αερίων των Ναζί, τους οποίους χαρακτηρίζει μια “λεπτομέρεια της ιστορίας”. Η κόρη του αντιδρά έντονα και διατάζει τη διαγραφή του από το κόμμα.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου όμως, δεν ξέρει να χάνει και σέρνει το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, αλλά και την κόρη του στα δικαστήρια για αυτή τους την απόφαση. Η ενδοοικογενειακή δίκη θα τραβήξει ως και το περασμένο φθινόπωρο, με μια απόφαση που επιτρέπει μεν την οριστική διαγραφή του Ζαν Μαρί Λεπέν, αναγκάζει όμως την ίδια ώρα την κόρη του να του αναγνωρίζει την ιδιότητα του επιτίμου.

“Σ’ αγαπώ, παρά τις ατιμίες σου” δηλώνει ο 89χοονος που εξακολουθεί να “σφάζει με το γάντι” και σε κάθε ευκαιρία την κόρη του. “Σε μια σειρά από θρησκείες, η πατροκτονία είναι ασυγχώρητη. Όχι όμως για εμένα. Έχω οδηγηθεί πολλές φορές στη συγχώρεση” προσθέτει. Από την πλευρά της, η Μαρίν αποφεύγει τις αναφορές σε εκείνον. Τι κι αν κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, δάκρυζε από συγκίνηση για τους εμπνευσμένους λόγους του πατέρα της; Σήμερα, οι σχέσεις τους παραμένουν περίπλοκες και ιδιαίτερα ψυχρές. Δεν επικοινωνούν. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου φέρεται να μην τον επισκέπτεται στο πατρικό της, ούτε με αφορμή τα γενέθλιά του, τον περασμένο Ιούνιο. Άλλωστε, η οικογένεια ξέρει να κρατά την πικρία και να γατζώνεται πάνω στην έριδα για χρόνια και αυτό το έχει αποδείξει πολλάκις.

FILE - In this file photo dated Saturday, Jan. 15, 2011, French far-right Marine Le Pen weeps after a speech by her father Jean Marie Le Pen at the national congress in Tours, western France. The seasoned campaigner Marine Le Pen seems to have polished her image ahead of the Sunday May 7 2017, runoff presidential election, although her background and driving ambition has moulded her over many years of political campaigning to widen her appeal to French voters. The 48-year-old mother of three Marine Le Pen portrays herself as the guardian of a disabused France, where citizens are losing their culture, and their sovereignty to the European Union.(AP Photo/Jacques Brinon, FILE) ASSOCIATED PRESS

 

Κατά μάνα, κατά κύρη

Η Μαρίν Λεπέν μοιάζει, όσο κι αν θέλει να αποδείξει το αντίθετο, πολύ στον πατέρα της. Στην προσωπική της ζωή έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές, ενώ διαθέτει και τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Ωστόσο, όποιος βρεθεί εμπόδιο στην πολιτική της διαδρομή, φαίνεται πως το πληρώνει ακριβά. Ακόμη κι αν είναι της οικογενείας. Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι ανιψιά της υποψήφιας και πρόσφατα κατάφερε να μπει στο “μάτι” της θείας της, με δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος. Η νεαρή Μαριόν υποστήριξε πως τα ειδικά καθεστώτα στις συντάξεις κοστίζουν πολύ στο γαλλικό κράτος και θα έπρεπε να καταργηθούν, παρά την διαβεβαίωση της Μαρίν Λε Πεν πως αυτά θα διατηρηθούν. “Νομίζω πως η Μαριόν συνειδητοποιεί πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές και πως οι βουλευτικές ακολουθούν” σχολίασε η υποψήφια αποκρυσταλλώνοντας σαφώς την απειλή, να αφήσει την ανιψιά της εκτός ψηφοδελτίων στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, η Μαρίν Λεπέν ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση εκλογής της, η δημοφιλής ανιψιά της δεν θα είναι μέλος της κυβέρνησής της, όπως άλλωστε και ο νυν σύντροφός της, τον οποίο έχει ορίσει αντιπρόεδρο στο κόμμα. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως αυτή η δήλωση έρχεται παράλληλα με το σκάνδαλο Φιγιόν και την πρόσληψη της συζύγου του ως ακολούθου, που άφηνε σκιές πως η τελευταία πληρωνόταν χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Με τη δήλωση αυτή λοιπόν, μπορεί να πλήγωνε το ίδιο της το αίμα, προωθούσε όμως το προφίλ της δίκαιης και άτεγκτης απέναντι σε συμφέροντα, σε αντίθεση με τον μέχρι πριν δυο βδομάδες αντίπαλό της.

Όσο διαβάζει κανείς για την οικογένεια Λε Πεν, τόσο συνειδητοποιεί πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη περίπτωση. Έναν κόσμο ιδιαίτερα ξένο στον απλό πολίτη, τόσο στη Γαλλία, όσο φυσικά και στην Ελλάδα. Από την άλλη, στο τέλος της ημέρας, η διαλυμένη οικογένεια προσέρχεται στην κάλπη για να στηρίξει την Μαρίν Λεπέν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Γαλλίας όπου η ακροδεξιά φλερτάρει σοβαρά με τη νίκη. Τόσο ο οξύθυμος, αλλά “ελεήμων” πατέρας, που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε αντιδικία μαζί της, όσο και η επί δεκαετίες απούσα μητέρα της. Στο πλευρό της και η μεγάλη της αδερφή, που εν τω μεταξύ και από την ημέρα που ανέλαβε εκείνη τα ηνία επέστρεψε στο κόμμα, μαζί με το σύζυγό της. Είναι γλυκιά η μυρωδιά της εξουσίας…

Children walk past election campaign posters for French centrist presidential candidate Emmanuel Macron and far-right candidate Marine Le Pen, in Osses, southwestern France, Friday May 5, 2017. France will vote on Sunday May 7 in the second round of the presidential election. (AP Photo/Bob Edme) AP

 

(Φωτογραφίες: AP, Playboy)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα