H Κομισιόν προτείνει αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου

default image

Τι προβλέπει το σχέδιο της Επιτροπής για τον μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων. Ποιες θα είναι οι χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, με τον νέο Κανονισμό

Την πρόταση της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες σύμφωνα με το εν λόγω σχήμα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει πως το καινούργιο σχήμα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου, πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα-, ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος θα αρνηθεί να υποδεχτεί πρόσφυγες, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό στο εκάστοτε κράτος-μέλος, ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Τη αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος-μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες ,αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του συστήματος Eurodac για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Χρειάζεται αλληλεγγύη για κάθε φορά, που ένα κράτος αδυνατεί να αντεπεξέλθει

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Frans Timmermans δήλωσε:

«Η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί δράση σε διάφορα μέτωπα, αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων, στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες, τερματισμό της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας στην ΕΕ. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να φθάνουν άνθρωποι στα σύνορά μας και να ζητούν άσυλο, και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όσοι χρήζουν προστασίας θα τη λαμβάνουν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης διαπιστώσαμε πόσο λίγα κράτη μέλη υπέστησαν απίστευτη πίεση λόγω των αδυναμιών του υφιστάμενου συστήματος, το οποίο δεν είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων αυτού του είδους. Είναι απλό, δεν υπάρχει παρά μόνο μια λύση: κάθε φορά που ένα κράτος μέλος αδυνατεί να αντεπεξέλθει, πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών στο εσωτερικό της ΕΕ. Αυτό επιδιώκει να εξασφαλίσει η σημερινή μας πρόταση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα