H Οδύσσεια του Παπανδρέου και η ψήφος εμπιστοσύνης

default image

Η χθεσινή ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής που είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση της εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων (Pics+Vids)

Εκτενή ρεπορτάζ κάλυπταν τα τεκταινόμενα τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και εκτός αυτού, παραθέτοντας αποσπάσματα των ομιλιών του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και των αντιδράσεων των “Αγανακτισμένων” πολιτών που παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας αποδοκίμαζαν τους βουλευτές που έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το Reuters έγραφε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση επιβίωσε με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε και επεσήμανε πως η χθεσινή ψηφοφορία ήταν καθοριστικής σημασίας, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αποτέλεσε έκπληξη και πως αποδοκιμάστηκε από μερικές χιλιάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή για την πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

 

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο ώστε να μπορέσει να κερδίσει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Πρώτο θέμα στο BBC η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπ. Οικονομικών. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για να προωθήσει η κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η “ελληνική Οδύσσεια του Παπανδρέου αντιμέτωπη με τη ψήφο εμπιστοσύνης” είναι ο τίτλος του σημερινού πρώτου θέματος στο Bloomberg όπου γίνεται εκτενής αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέλυσε τον υπ. Οικονομικών σε μια αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο την αποφυγή μιας εξέγερσης στο κόμμα και να περάσει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για το σχέδιο διάσωσης” αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Δείτε εδώ ρεπορτάζ του CNN

Εκτενή αναφορά στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με αφορμή τον ανασχηματισμό έκαναν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

“Βενιζέλος: Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης” τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του έκδοση το Nouvel Observateur. Το δημοσίευμα έχει σαν υπότιτλο: “Βενιζέλος, πρώην υπουργός Αμυνας και αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου, γίνεται υπουργός Οικονομικών”.

Η Figaro τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα της: “Σε μια τελευταία προσπάθεια να επιλύσει την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής ομάδας”.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι “αν η νέα ομάδα δεν μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτό το παιγνίδι της μετακίνησης θέσεων, θα αρκέσει για να ηρεμήσει την οργή του δρόμου.”

 

“Εν μέσω κρίσης, νέος υπουργός οικονομικών στην Ελλάδα”, γράφει η εφημερίδα Le Monde που επισημαίνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος “αναλαμβάνει θέση κλειδί, σε μια στιγμή όπου η Αθήνα διέρχεται μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένων διαστάσεων. Ενδεικτικό του πόσο κεντρική θέση έχει ο κ. Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει και την θέση του αντιπροέδρου”.

 

Αντιμέτωπο με τις αντίρροπες πιέσεις των πιστωτών και του δρόμου, αλλά και με δεδομένη την άρνηση του αρχηγού του βασικού κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης, εμφανίζει τον πρωθυπουργό, η εφημερίδα Le Parisien στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν στα μεσημβρινά τους δελτία και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, την νέα σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στην Αθήνα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα